Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
127
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
128 Кб
Скачать

Методичні матеріали для проведення заняття і. Підготовка карти до роботи

Кожен командир повинен працювати на підготовленій карті, що забезпечує скорочення часу на виконання поставлених бойових завдань.

Підготовка карти складається з:

- вибору,

- оцінки;

- склеювання;

- складання її по розміру командирської сумки.

1. Вибір карти. В якості робочої карти можуть використовуватися карти масштабу 1:25000, 1:50000, 1:100000. Вибір масштабу карти залежить від умов майбутніх дій, характеру та змісту завдання.

Найбільш точною картою для командира взводу (роти) є топографічна карта масштабу 1:25000 (точність виміру до 25 м). Тому її доцільно застосовувати для детальних розрахунків, особливо для вирішення вогневих завдань артилерійським (мінометними) підрозділами, інженерним обладнанням рубежів, районів та позиці, форсуванням водних перешкод, десантуванням тощо.

Карти масштабу 1:50000 та 1:100000 (точність вимірювання відповідно до 50, 100 м) широко використовується при плануванні загальновійськового бою, при здійсненні маршу, перегрупуванні підрозділів, переслідуванні противника тощо. На цих картах нанесені тиж самі топографічні дані, як і на карті масштабу 1:25000, але з меншою деталізацією. Допустима помилка при вимірюванні відстаней дозволяє використовувати її в якості робочої карти командирів рот (батальйонів, бригад).

Таким чином, карти масштабу 1:25000, 1:50000. 1:100000 (тактичного або оперативно-тактичного призначення) можуть використовуватись як робоча карта командира визначеної ланки управління.

2. Оцінка карти. Після вибору масштабу робочої карти, позначення якого приведено на кожному аркуші під південною стороною рамки, командир приступає до всебічної її оцінки.

Робоча карта командира складається, як правило, з декількох стандартних аркушів, які мають свою номенклатуру. Оцінка карти полягає у вивченні кожного її аркушу. При цьому уточнюється масштаб та рік фотозйомки або виправлення, рік видання, система координатної сітки та поправка напрямку. Це робиться з метою встановлення ступеня відповідності карти дійсності. Рік зйомки та рік оновлення (виправлення) указані за рамкою аркушу карти в її південно-східному куті. У північно-східному куті вказаний рік видання, відображено в якій системі координат складений визначений аркуш та що необхідно врахувати при використанні робочої карти при проведенні цілевказання в прямокутних координатах.

Вивчення обраного масштабу карти має за мету напрацювати у командирів почуття масштабності, яке необхідне в практичній роботі при нанесенні обстановки на карту та її відповідності дійсному розташуванню підрозділів на місцевості. При вивченні масштабу карти, командир візуально відкладає відрізки по 0,5, 1, 1,5… см. Це допомагає швидко та точно наносити на карту масштабні (позамасштабні) умовні позначення. Але це не означає, що командири повинні до 1 мм вимірювати його величину.

Наприклад, механізований взвод наступає на фронті до 300 м, на карті масштабу 1:50000 це буде відповідати 0,6 см., розмір при цьому слід брати – 1 см. Або при нанесенні на карту гармати (танку) на вогневій позиції при їх дійсному розмірі 2,5-6 м. необхідно витримати розмір менше 1 мм. Зрозуміло, що це неможливо. Тому такі елементи обстановки, дійсні розміри яких не значні, відображаються позамасштабними умовними позначеннями.

Масштаб та рік видання карти необхідно усвідомити й для правильного оформлення службових заголовків на всіх документах, які відпрацьовуються за допомогою робочої карти: наказів, розпоряджень, донесень тощо.

3. Склеювання карти. Райони бойових (спеціальних) дій підрозділів можуть виходити за межі одного аркушу карти. В цьому випадку карта буде складатися з декількох аркушів.

Для правильного склеювання підібраних аркушів необхідно провести підготовчу роботу – правильно обрізати краї аркушів карти (використовувати ніж для різки паперу). Спочатку склеюються аркуші карти по вертикалі, тобто ми отримаємо колонки склейки. Потім склеюються самі колонки справа наліво.

Складання карти – важний елемент щодо підготовки карти до роботи. Правильне складання карти забезпечує:

  • доцільне розміщення карти в планшеті або польовій сумці;

  • використання карти без повного її розгортання;

  • швидке знаходження на карті потрібного району (орієнтиру);

  • збереження карти від завчасного зносу та опадів.

Форма складеної карти може бути різноманітною. Це залежить від масштабу карти та умов її застосування. Для занять, які проводяться в класі, складена карта повинна бути по розмірах класного столу. А при роботі на місцевості – розміру планшета або польової сумки. Робочу карту не слід складати по лініях склеювання.

Підйом карти. Підйом карти значно скорочую час роботи на ній та розробку бойових документів, забезпечує при найменших затратах часу більшу точність орієнтування та цілевказання.

Процес підйому карти заключається в роботі командира, який направлений на те, щоб найбільш наглядно виразити на ній ті елементи місцевості та місцеві предмети, які за характером майбутніх бойових дій підрозділу необхідно виділити з решта, або доповнити карту новими даними, які необхідні для оцінки обстановки та прийняття рішення.

Карти піднімаються кольоровими олівцями з застосуванням умовних скорочень. Позначень та картографічних знаків. Олівці зеленого кольору застосовуються для підйому лісів, чагарників, кущів; синього кольору – гідрографії та болот; світло-коричневого – для рельєфу; темно-коричневого – дорожньої мережі (крім залізничних доріг); чорного – для позначення решта об’єктів, заголовків та надписів.

Населенні пункти, залізничні дороги піднімаються збільшенням їх умовного знаку. Надписи населених пунктів підкреслюються або збільшуються олівцем коричневого кольору. Якщо необхідно підняти не великий населений пункт, то він обводиться по зовнішньому контуру олівцем чорного кольору, включаючі сади та городи (або піднімається окремий місцевий предмет в населеному пункті).

Мости, гати, віадуки, переправи піднімаються шляхом збільшення умовного знаку. Біля умовного знаку мосту (переправи) підписується їх довжина, ширина та вантажопідйомність.

Об’єкти, які можуть бути використані в якості орієнтирів (тригонометричні пункти, заводи, фабрики, кладовища, церкви тощо), помічених поза масштабними умовними знаками, обводять чорними кружечками одного розміру або підкреслюють.

Карта піднімається в наступі на глибину виконання подальшого завдання та розташування його резервів; в обороні – з рубежу досяжності своєї артилерії та до тильного кордону районів оборони.

При підготовці до здійснення маршу (зустрічного бою) на карті піднімаються: шляхи здійснення маршу (висування), рокадні дороги, маршрути висування противника та рубежі можливої зустрічі з ним, райони привалів, денного (нічного) відпочинку.

З метою завершення підготовки робочої карти робиться надпис (наприклад, РОБОЧА КАРТА КОМАНДИРА 2 МР) та наноситься координатна сітка на ту частину карти, в якій плануються бойові дії.

Соседние файлы в папке Tema 07 Роб. з топ. картою++