Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / тактика_0310101 / 3с Tema 12-09 ГВ+++++.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Введення змін в оперативну обстановку

(до методичної задачі № 3. Кафедральний варіант)

Розпорядження, донесення, команди, які передаються по радіо, показані без позивних посадових осіб та кодування місцевих предметів.

О 23.25 14.07 головна похідна застава почала рух, вчасно пройшла вихідний пункт.

Колона ГПЗ рухалась за маршрутом згідно розрахунку маршу. О 01.55 15.07 командир 1 мв доповів: «Підхожу до КРОКОВЄ. Міст через р. Канайка справний. Продовжую рух».

О 02.30 15.07 командир головного дозору доповів: «Знаходжуся на сх. ок. СУМЯТИ. Виявлена ДРГ противника, яка намагалася підірвати міст через р. Кушна. Вбито 4 диверсанти, один поранений взятий в полон. З метою охорони мосту залишив трьох солдат зі складу 3 мвідд. Продовжую рух».

Командир роти, оцінивши обстановку, вирішив виділити для охорони мосту м відд від 3 мв, а особовий склад, що залишив командир 1 мв повернути в головний дозор на привалі. Обстановку та своє рішення командир 1 мв доповів командиру батальйону. Командир батальйону рішення затвердив та наказав зняти охорону мосту о 03.20 15.07.

З 03.00 15.07 ГПЗ вийшла в район привалу. Командир роти організував сторожову охорону, контрольний огляд техніки та відпочинок механіків-водіїв. Особисто опитав військовополоненого. З його свідчень було встановлено, що ДРГ в складі 8 осіб висаджена вертольотом в районі 2 км півд. СУМ’ЯТИ. Група мала завдання підірвати міст через р. Кушна та запобігти заходам щодо його відновлення.

О 03.35 15.07 від командира батальйону по його радіомережі отримано сигнал оповіщення «Повітря» та повідомлення: «Наближаються 2 групи по 2 літаки у північно-західному напрямку, висота 10 км, підльотний час 3 хв». Знаходячись в районі привалу, командир роти продублював сигнал голосом. Авіація противника пройшла в стороні.

О 03.40 15.07 командир роти спостерігав освітлення місцевості та розриви авіабомбу напрямку ДУБРОВИНО.

О 03.50 командир 3 мв доповів, що відділення, яке було залишено для охорони мосту повернулося.

Згідно розрахунку маршу ГПЗ пройшла пункт регулювання у встановлений час. о 04.46 15.07 в радіомережі командира батальйону командир 1 мр почув, як командир бойового розвідувального дозору доповів: «Знахожусь на півд. ок. лісу «Темний». О 04.42 виявив 2 танки та один БТР противника, що висуваються в 1 км зах. ШТАКОВЄ. Спостерігаю рух колони противника у кількості 7 БТР, 3 танків, 6 гармат. Голова колони у зах. ок. ІВАНІВКА. По колоні наноситься удар двома нашими літаками. Продовжую спостереження».

Командир роти зробив висновки, що виявлені в районі ШТАКОВЄ 2 танки та БТР є підрозділами розвідки або охорони, а в районі ІВАНІВКА діють головні сили охорони противника в складі двох взводів мотопіхоти, танкового взводу та арт. Батареї. Отриману інформацію командир 1 мр передав командиру головного дозору та поставив йому завдання знищити противника та оволодіти ШТАКОВОМ.

О 04.51 15.07 командир 1 мв доповів: «Знахожусь 500 м. сх. ШТАКОВЄ. Дозорна машина виявила охорону противника в складі мотопіхотного відділення з 2 танками. Вирішив вогнем всіх засобів та РПГ знищити противника та оволодіти зах. ок. ШТАКОВЄ».

Встановленим сигналом командир 1 мр доповів командиру батальйону о зустрічі з ГПЗ з противником та результаті бою.

Оцінка обстановки, яка склалася: охорона противника по силі рівна нашій ГПЗ, віддалення його головних сил від рубежу, яким повинна була оволодіти застава складає 4 км. На тій самій відстані знаходилася й 1 мр. Наявність прохідної дороги дозволяла обом сторонам висуватися зі швидкістю 25 км/год. Тобто, сторони, що зближаються вийдуть на цей рубіж одночасно о 05.00 15.07.

Враховуючи удари авіації по колоні противника, слід очікувати затримку колони противника на 10-15 хв. Створюються сприятливі умови у випередженні противника в розгортанні та оволодінні ГПЗ рубежем по зах. ок. ШТАКОВЄ.

Місцевість дозволяє розгорнути ГПЗ правіше або лівіше дороги. Більш вигідним є рубіж в 900-1000 м півн.-зах. ШТАКОВЄ.

Командир роти визначив рубежі розгортання та уточнив завдання підрозділам.

О 05.00 15.07 командир 1 мр доповів: «Веду бій з противником на рубежі 500 м сх. ШТАКОВЄ. Втрати – 1 БМП. Противник обходить взвод з лівого флангу. Прошу знищити танки противника в районі відм. 123,1».

Підрозділи роти в цей час розгорнулися у бойовий порядок, й, не демаскуючи себе, зближуються з противником, який висувається; сабатр з вогневої позиції 800 м півн. ШТАКОВЄ відкрила вогонь по колоні головних сил противника. Командир роти прийняв рішення та поставив завдання: командиру сабатр взводом батареї подавити противника в районі відм. 123,1, командиру протитанкового відділення вийти в тил підрозділу охорони противника та спільно з 1 мв знищити його.

О 05.10 15.07 підрозділи роти, випередив противника в розгортанні та відкритті вогню, атакували його та нанесли йому значні втрати. Головні сили противника, раптово атаковані у фланг, поспішно почали відхід. До цього часу 1 мв у взаємодії з протитанковим відділенням завершив знищення підрозділів охорони противника. В результаті успішних дій підрозділи роти переслідували противника. 2 мв до 05.25 15.07 висунувся до мосту через р. Сварч.

Командир 1 мр (ГПЗ) доповів обстановку, яка склалася, командиру батальйону. Він прийняв рішення та поставив завдання командиру роти на захоплення вигідного рубежу по зах. берегу р. Сварч.

Командир роти уточнив бойові завдання підрозділам, та до 05.35 ГПЗ виконала бойове завдання, забезпечив розгортання й організований вступ в бій головних сил батальйону з рубежу: відм. 128,6, КРАВКИ.

Наведений приклад свідчить, що при здійсненні маршу та в ході зустрічного бою можуть виникати різноманітні ситуації, які вимагають від командира ГПЗ негайного уточнення або прийняття нового рішення, адекватного обстановці.

Висока підготовка командирів, ретельна організація маршу, своєчасна реакція на зміни обстановки та постановка (уточнення) завдань підрозділам буде сприяти успішному вирішенню завдань щодо випередження противника в розгортанні та відкритті вогню, забезпечення раптовості та врешті успішному завершенню зустрічного бою з мінімальними людськими втратами.

ІІІ. Заключна частина

В кінці заняття необхідно перевірити якість відпрацювання навчальних питань, повноту нанесення обстановки на карту і оцінити роботу кожної групи, виставити оцінки за роботу в журнал. Підвести загальний підсумок заняття і дати завдання на самостійну підготовку.

Завдання на самостійну роботу.

  1. Нанести в повному обсязі дані за противника, свої підрозділи та сусідів на карту.

  2. Повторити послідовність роботи командира батальйону після отримання бойового завдання на здійснення пересування.

  3. Бути готовим в ролі командира батальйону з’ясувати отримане бойове завдання, оцінити обстановку та віддати бойовий наказ на марш та майбутній зустрічний бій. Порядок доповіді командиром ГПЗ командиру батальйону записати в робочий зошит.

Старший викладач кафедри військової підготовки

працівник ЗС України Д.В. ЗАЙЦЕВ

17

Соседние файлы в папке тактика_0310101