Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / тактика_0310101 / 3с Tema 14-01 Л+.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
157.7 Кб
Скачать

1.4. Батальйонна тактична група армії сша в обороні

Для ведення оборонних дій батальйонна тактична група може отримати район бойових дій, бойову позицію або смугу оборони.Частіше БТГр буде вести бійв районі оборони. Розміри району оборони залежать від того, на якому напрямку він розміщується. Якщо БТГр обороняється на головному напрямку, то ширина району буде менше, як правило це складає 4 км, а глибиною до 3 км. Такі райони носять умовні назви, наприклад, район “Зелений”.

Для кожної РТГр в районі бойових дій на всю глибину намічаються та обладнуються бойові позиції. Деякі з них зразу займаються РТГр або взводами, а інші готуються до їх зайняття в ході бою. Ротна бойова позиція може бути по фронту 1500 м. Взводна бойова позиція по фронту до 700-800 м, а в глибину до 500 м. Якщо батальйонна тактична група обороняється на напрямку головного удару противника, то вона може займати одну бойову позицію. Така позиція по фронту до 3 км, а в глибину до 2-3 км. Оборона БТГр на одній позиції буде застосовуватися тоді, коли виникає необхідність щоб якийсь район утримувався тривалий час. Іноді БТГр з метою утримання важливої ділянки місцевості, може отримати завдання на зайняття та обладнання опорного пункту.Опорний пункт обладнується для кругової оборони. БТГр в опорному пункті має обладнати біля 300 позицій для танків, БТР, ПТРК та стрілецької зброї. Для обладнання укриттів, окопів та інших інженерних споруджень передбачається виділення значної кількості інженерної техніки. Широке застосування мають інженерні загородження, особливо мінно-взривні.

В активній обороністворення батальйонних опорних пунктів як правило не застосовується.

Крім району бойових дій та бойової позиції БТГр може отримати смугу оборони. В залежності від напрямку головного удару противника ширина смуги оборони може бути вузькою – до 5 км і широкою – 10-15 км. Глибина смуги оборони БТГр складає в першому випадку – 10 км, а в другому до 25 км.

Вузьку смугу БТГр отримає, якщо їй поставлене завдання на ведення бойових дій в районі, який розміщений на фланзі зосередження головних зусиль.

В смузі оборони командир батальйону розміщує РТГр на бойових позиціях таким чином, щоб вони перекривали всі напрямки наступу противника.

На всій сиузі оборони та в її глибині намічаються та обладнуються бойові позиції, які призначені для зайняття в ході бою. Для кожної РТГр обладнуються, як мінімум, три позиціїна різній глибині. Позиція на передньому краї займається при прибутті РТГр в смугу оборони. Між бойовими позиціями обладнуються шляхи маневру і маскуються. Можливі напрямки наступу противника перекриваються мінними полями.

Широку смугу оборони БТГр може отримати на другорядному напрямку, звідки була зайнята більша частина сил та перекинута на напрямок головного удару противника. пРи значній ширині смуги оборони (10-15 км) командир батальйону розміщує РТГр таким чином, щоб вони перекривали основні напрямки наступу противника та при цьому здійснити маневр на інший напрямок. В цьому разі для РТГр обладнується більша кількість бойових позицій (до6).

В складі БТГр для ведення оборони, і особливо протитанкової, є три види системи озброєння: мотопіхотне озброєння (в тому числі ПТКР “Дракон”), танки та ПТКР “Тоу”.

Застосовуються всі ці системи разом з таким розрахунком, щоб доповнювати один другого.

Мотопіхотне озброєння (в т. ч. “Дракон”) уражує танки противника з близьких відстаней 9до 1000 м), а також для знищення піхоти противника. Крім того піхота веде оборону на шляходоступній для танків місцевості (в лісі, в населених пунктах).

Танки в обороні застосовуються в основному для ураження броньованих цілей. Броньований захист дозволяє їм вести бій під вогнем стрілецької зброї та артилерії. Танки крім того використовується для проведення контратак, а також для прикриття маневру РТГр та БТГр. Танки уражують бронецілі противника на середніх відстанях (до 1500 м).

ПТКР “Тоу” ведуть вогонь по бронецілях на великі відстані (до 4000 м). Батальйонні секції ПТКР “Тоу” можуть бути придані РТГр або залишаються в розпорядженні командира батальйону. По мірі просування танків противника ПТКР “Тоу” здійснюють переміщення щоб знаходитися на максимально можливій відстані від них і при цьому мати можливість вести фланговий вогонь. Таким чином ПТКР “Тоу” мають можливість постійно уражати танки, а самі залишатися поза досяганням їх вогню.

Позиції ПТКР “Тоу” розміщуються далі від позицій піхоти.

Бойовий порядок БТГр будує як правило в один ешелон. РТГр розміщуються в лінію, кутом вперед, назад, уступом вправо, вліво.

Резерв БТГр не виділяє. До ешелонів бойового порядку відносяться батальйонні ПТКР “Тоу”, мінометні та артилерійські засоби.

Інженерне обладнання району бойових дій (бойової позиції або смуги оборони) залежить від наявності часу, сил та засобів, а також від умов місцевості.

Найбільш ефективним є мінно-взривні загородження. На їх установку потрібно менше часу. Мінні поля перед РТГр можуть бути до 500 м. Мінні повинні швидко вийматися тими, хто їх ставив. Всі мінні поля реєструються, а донесення про них направляється до штабу бригади.

З переходом противника в наступ командир БТГр, використовуючи всі засоби розвідки, а також інформацію сусідів та вищестоящих штабів, визначає загрожуючі йому напрямки та можливий склад угрупування на цьому напрямку.

Головну увагу він приділяє на зосередження сил та засобів для відбиття противника. Для цього переміщає РТГр на нові бойові позиції, та підсилює РТГр додатково танковими підрозділами чи ПТКР “Тоу”. В деяких випадках взводи, які знаходяться на найбільш важливих позиціях переходять в безпосереднє підпорядкування командира батальйону.

Отримавши дані про висування противника та кількості його сил та засобів, командир БТГр приводить свої підрозділи до готовності відкриття вогню. З появою танків, БМП, БТР на відстані 2550-3000 м вогонь відкривають ПТКР “Тоу”. Нанісши противнику максимальні втрати ПТКР “Тоу” міняють свої позиції, щоб не попасти під вогонь танків та артилерії противника.

З виходом броньованих цілей на відстань 1000 м починають вести вогонь танки та ПТКР “Дракон” РТГр, а ПТКР “Тоу” будуть вести вогонь з нових вогневих позицій, які вони зайняли.

Танки ведуть вогонь по броньованих цілях, зробивши 3-6 вистрілів танки міняють вогневі позиції.

Атака противника в пішому порядку відбивається вогнем артилерії та стрілецькою зброєю.

В ході ведення оборонних дій передбачається проведення контратак як силами всієї БТГр, так і окремими РТГр.

В ході стримуючих дійпротивник під вогнем БТГр вимушений розгорнутися для удару, використавши для цього час, а підрозділи, які ведуть стримуючі дії відходять на нові позиції, вимагаючи від противника нових втрат в часі та силах.

За думкою американських спеціалістів, злагоджені дії БТГр, висока військова підготовка особового складу є запорукою успіху при діях в обороні. Головним при цьому залишається постійне знищення сил противника, щоб послабити його та змусити відмовитися від подальшого наступу та перейти до оборони.

Соседние файлы в папке тактика_0310101