Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
266
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
408.06 Кб
Скачать

У ходах сполучення, з’єднуючих елементи ксп, влаштовують примкнуті стрілецькі окопчики та відхожі місця.

Укриття схоже на бліндаж, але більше по розмірах, опускається в землю глибше, ніж бліндаж, має більш товстий захисний шар землі і цілком герметизований. Точніше. усередину укриття не можуть проникнути отруйні речовини, запальні засоби. Укриття обладнається фильтро-вентилляционной установкою; в укритті можна знаходитися в отруєній зоні, зоні радіоактивного зараження, не надягаючи протигазів. укриття обладнається одне на роту і повинне вміщувати не менш 1/3 особового складу роти.

4. Батальйонний район оборони

Характер фортифікаційного обладнання батальйонного району оборони включає: опорні пункти рот, вогневі позиції мінометної батареї, вогневі позиції гранатометного взводу, вогневі позиції зенітно-ракетного взводу, КСП командира батальйону, район розташування медичного пункту та взводу забезпечення, запасні опорні пункти та позиції, ходи сполучення.

Командир батальйону вказує напрямок зосередження основних зусиль (в межах кожного ротного, взводного опорного пункту) при фортифікаційному обладнанню району оборони, обсяг та черговість фортифікаційного обладнання, що виконується власними силами та приданими засобами ме­ханізації (кількість, типи споруд) на основних, тимчасових та запасних позиціях, терміни по­чатку виконання завдань та готовність фортифікаційного обладнання у вказаному обсязі. Уточнює межі району оборони батальйону, нарис переднього краю та лінії траншей, місце розташування КСП батальйону, опорних пунктів рот, підрозділів тилу та забезпечення, місця заготівлі місцевих матеріалів, встановлює порядок та сигнали взаємодії між доданими підрозділами інженерних військ (екіпажами землерийних інженерних машин) та підрозділами батальйону.

В батальйонному районі оборони в першу чергу зводяться: споруди для спостереження, управління вогнем; сховище на медичному пункті батальйону; обладнуються окопи для машин управління; окопи для танків (БМП) на вогневих рубежах; основні вогневі позиції мінометної батареї та гранатометного взводу.

В другу чергу обладнуються сховище на КСП батальйону; окопи для танків (БМП) бронегрупи на вогневих рубежах; укриття для озброєння, техніки, боєприпасів та інших матеріальних засобів; хибні опорні пункти та позиції.

В подальшому дообладнуються запасні опорні пункти та позиції.

Фортифікаційне обладнання КСП батальйону включає зведення закритих та відкритих споруд для спостереження та управління вогнем, до яких входять окопчики для спостереження та окопчики зв’язківців (до 4-х), 2-3 окопи для БМП (БТР) з перекритою щілиною та схови­ща. Ходи сполучення (150-200 м), що з’єднують елементи КСП батальйону, в яких влаштовуються примкнуті стрілецькі окопчики та відхоже місце.

Суцільні траншеї та ходи сполучення стали характерними тільки для взводних та ротних опорних пунктів, і не тільки тому, що скорочується щільність підрозділів і терміни фортифікаційного обладнання районів, але й тому, що при повній моторизації механізований підрозділ у змозі здійснювати маневр між опорними пунктами на БМП.

На вогневій позиції мінометної батареї обладнуються окопи для мінометів і одиночні окопи для самооборони, зводяться укриття для особового складу: перекрита щілина на розрахунок, сховище з легких фортифікаційних споруд на батарею. На спостережному пункті батареї зводиться споруда для спостереження та управління вогнем. Для збереження боєкомплекту мін в окопах для мінометів влаштовуються погребки на кожен вогневий взвод.

Тягачі батареї розташовуються в природних укриттях в тилу вогневої позиції, при можливості для них відриваються укриття, а для водіїв – окопи для самооборони. Після обладнання основної вогневої позиції обладнується запасна вогнева позиція.

На основній і запасній вогневих позиціях гранатометного взводу обладнуються окопи для ручних протитанкових гранатометів, споруда для спостереження командира взводу, окопи для БМП. Для захисту особового складу влаштовуються перекриті щілини на відділення та бліндаж на взвод.

На вогневій позиції зенітно-ракетного взводу відриваються окопи для засобів протиповітряної оборони, окопи для самооборони, укриття для особового складу (перекриті щілини і бліндаж), а при можливості – й окопи для БМП.

Орієнтовний обсяг фортифікаційного обладнання та трудомісткість району оборони механізованого батальйону наведено у табл. 4.

Таблиця 4

Соседние файлы в папке Tema 21 НЗ Інж.обладн.та маскування++