Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
686.59 Кб
Скачать

Державна податкова служба україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Кафедра фінансів

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні Вченої ради університету

протокол №___ від _________ 2011 року

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

Актуальні проблеми фінансів України”

для підготовки фахівців за ОКР магістр

денної та заочної форми навчання

галузь знань 0305 «Економіка та підприємництво»

спеціальність 8.03050801

“Фінанси і кредит” за магістерською програмою

„Управління державними фінансами”

Статус дисципліни – ВИБІРКОВА

Ірпінь – 2011

Робоча навчальна програма курсу “Актуальні проблеми фінансів України” складена на основі навчального плану підготовки магістра галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» спеціальність 8.03050801 “Фінанси і кредит” за магістерською програмою „Управління державними фінансами”, затвердженою у 2010 році.

Автор:

к.е.н., доцент кафедри «Фінанси»

Д.М. Серебрянський

Рецензент:

Професор кафедри фінансових ринків та фінансових послуг НУДПСУ,

д.е.н., професор

С.В. Онишко

Розглянуто і схвалено на засіданні

кафедри «Фінанси»

Протокол № __ від “__” ______ 2011 р.

Завідувач кафедри «Фінанси»,

д.е.н., професор

Л.Л. Тарангул

Погоджено:

На засіданні Вченої ради факультету фінансів та банківської справи

Протокол №__від “__” _______ 2011 р.

Голова Вченої ради, к.е.н., доцент

В.П. Унинець-Ходаківська

Декан заочного факультету,

к.е.н., доцент

В.В. Бриштіна

Завідувач

навчально-методичним відділом

О.О. Бойко

Реєстраційний № ________________

Зміст робочої програми передмова

У сучасних умовах господарювання відбувається теоретичне переосмислення сутності і принципів організації фінансів у контексті сучасної економічної теорії і реалій ринкової системи. На сьогоднішній день важливого значення набуває проблема часткової трансформації системи державних фінансів України, як однієї з базисних ланок економічної системи, у систему приватних фінансів. Розробка ефективних форм і методів фінансової політики стає актуальною в умовах необхідності забезпечення умов економічного зростання. Враховуючи це, та зважаючи на постійну глобалізацію всіх сфер життєдіяльності, роль фінансової науки значно зростає, а підготовка кваліфікованих фахівців в сфері фінансів, для національної економіки, стає в нових умовах надзвичайно пріоритетною. Практика реформування економічної та фінансової системи, реалізація ефективного функціонування основ ринкової економіки, забезпечення інтеграції економіки України в систему світової фінансової ієрархії пред’являє високі вимоги до фінансових знань учасників цього процесу. Саме це обумовлює безперечну актуальність фінансів як фундаментально-прикладної галузі знань.

Враховуючи, що магістр – це перший учений ступінь, який присуджується на основі кваліфікації бакалавра чи спеціаліста при умові отримання поглиблених спеціальних умінь та знань фундаментального характеру, то саме тому теоретичний курс “Актуальні проблеми фінансів України” передбачений навчальною програмою з підготовки магістрів. Даний курс вивчається після поглибленого вивчення загальнотеоретичних економічних, а саме: „Основи економічної теорії”, „Макроекономіка”, „Основи наукових досліджень”, „Історії економічних вчень”, „Фінанси” та прикладних фінансових дисциплін, що розкривають конкретні питання організації фінансів у різних сферах та ланках фінансової системи. Все це обумовлює зміст програми її структуру та наукове наповнення.

Метою курсу є формування фундаментальних знань з функціонування фінансів та їх впливу на збалансований соціально-економічний розвиток, що надасть можливість приймати ефективні практичні рішення в управлінні фінансовою системою країни.

Завдання курсу базуються на меті дисципліни. Їх можна згрупувати в декілька блоків:

  • аналіз основних тенденцій фінансів України в умовах ринкової економіки; проблем, прорахунків та недоліків у здійсненні фінансової політики;

  • наукове обґрунтування підходів до формування фінансової системи сучасної України;

  • виявлення механізмів узгодження інтересів окремих суб’єктів фінансових відносин;

  • обґрунтування концептуальних основ стратегії й тактики фінансової політики з метою створення фінансових передумов для стійкого економічного зростання.

Знання та навички отримані в процесі вивчення курсу “Актуальні проблеми фінансів України”, можуть бути корисними в науковій, освітянській, практичній діяльності та у виборі подальшого напрямку наукових досліджень магістрів.

Об’єктом вивчення курсу є фінансова система України як сукупність взаємозв’язаних сфер і ланок, що опосередковують процеси руху вартості ВВП і виступають основою забезпечення потреб національного соціально-економічного розвитку.

Предметом вивчення курсу є грошові відносини, що виникають у процесі здійснення розподілу і перерозподілу вартості ВВП, мобілізації, розміщення й використання національних фінансових ресурсів.

Після вивчення курсу магістри повинні знати і вміти:

  • виявляти існуючі проблеми фінансової політики і в кожному конкретному випадку пропонувати чіткі інструменти і механізми врегулювання таких проблем;

  • здійснювати теоретичний та аналітичний аналіз проблем фінансового сегменту національної економіки (в динаміці);

  • грамотно сформулювати актуальну наукову проблематику в сфері сучасних фінансових відносин;

  • приймати свідомі громадянські рішення, які в майбутньому будуть впливати на економічну ситуацію в державі.

Методи та форми навчання:

  • вивчення фундаментальних основ дисципліни у взаємозв`язку з практикою;

  • налагодження міжпредметних зв`язків;

  • метод стратегічного навчання, суть якого полягає у постановці перед магістрами етапних завдань та опрацюванні широкого кола спеціальної інформації;

  • метод розвитку системного мислення – формування у магістрів уміння і навичок виявляти взаємозв`язки між окремими факторами проблеми та знаходити оптимальне рішення;

  • метод конструктивного навчання – тобто прищеплення магістрам практичних навичок усунення конкретних помилок на певній ділянці роботи.

Застосування цих методів у ході навчання дає змогу реалізувати наступні концептуальні принципи викладання, що випливають із вимог Болонського процесу:

  • проблемність (у процесі навчання розглядаються проблеми реального життя, пов`язані з інтересами і потребами тих, хто навчається);

  • узгодженість та системність завдань навчання;

  • орієнтованість на життєвий досвід;

  • навчання за принципом поступового ускладнення завдань – “від простого – до складного”, “від відомого – до невідомого”;

  • націленість на самонавчання (викладач лише допомагає студентові вчитися);

  • професійний вишкіл (уміння застосовувати на практиці отримані знання є ключовим елементом концепції навчання);

  • зворотний зв`язок (студенти постійно отримують оцінку своїх зусиль).

Студенти повинні керуватися робочою навчальною програмою дисципліни під час самостійної роботи з навчальним матеріалом (в т.ч. індивідуальної роботи під керівництвом викладача), підготовки до колоквіумів, виконання контрольних робіт та індивідуальних завдань під час поточних модульних контролів, а також при підготовці до семестрового іспиту. При організації самостійної роботи студентам слід враховувати тісний міжпредметний зв’язок дисципліни.

Організація поточного та підсумкового контролю знань з дисципліни здійснюється в рамках кредитно-модульної системи підготовки фахівців, що регламентується відповідними нормативно-правовими документами та інструкціями МОН України, НУДПСУ. Під час модульних контролів та на підсумковій атестації при формуванні сумарної модульної оцінки в межах 100–бальної шкали. За підсумками модульних контролів магістри можуть бути атестовані у формі поточного модульного контролю, який обов’язково враховує наукові та інші творчі здобутки магістра в межах програми дисципліни. Детальніше система організації модульного контролю знань з дисципліни викладена в окремому розділі робочої навчальної програми.

Особливістю даної програми є те, що головний акцент припадає на самостійну та індивідуальну роботу магістрів. Така форма роботи реалізується через написання наукових доповідей (наукових статей) та виступів на семінарах (з загальним обговоренням даних доповідей).

Обґрунтовані зміни у змісті програмного матеріалу і розподілу навчальних годин за темами (в межах загального бюджету часу відведеного на вивчення дисципліни) вносяться кафедрою і затверджуються керівництвом Університету.