Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
239.1 Кб
Скачать

2

Зміст

Вступ З

Розділ 1. Загальне ознайомлення із структурою державної податкової

інспекції 6

Розділ 2. Загальні положення про юридичний відділ 13.

Розділ 3. Керівництво юридичного відділу 15

Розділ 4. Завдання і функції юридичного відділу 18

Розділ 5. Відповідальність працівників юридичного відділу 23

Розділ 6. Складання та оформлення службових документів в

органах ДПС 25

Висновок 41

Список використаних джерел 44

Додатки

з

ВСТУП

Податкова система в кожній країні є основою економічної системи. Вона, з одного боку, забезпечує фінансову базу держави, а з іншого -виступає головним важелем реалізації державної економічної політики. Податкова система уявляє собою сукупність встановлених в країні податків, зборів і платежів, які взаємопов'язані між собою та органічно друг друга доповнюють, але мають різну цілеспрямованість.

Податки уявляють собою не лише метод формування доходів бюджету, а й інструмент впливу держави на різні сторони діяльності платників податків. Визначивши свою економічну політику, держава визначає напрямок розвитку, а також стратегію і тактику досягнення поставленої мети. Тому податкова система і податкова політика має чітку цілеспрямованість на вирішення конкретних завдань і проблем. Податки в руках держави повинні стати основним інструментом державного регулювання економіки, формування доходів бюджету, стимулювання науково-технічного прогресу, обмеження росту цін та інфляції.

Податкова система зобов'язана забезпечити гарантоване і стабільне надходження доходів до бюджету, а також забезпечити державі можливість впливу на всі сторони соціально-економічного розвитку суспільства.

Податкова система повинна включати в себе такі податки, які б забезпечували стабільну фінансову базу держави, без чого держава не в змозі безперервно фінансувати свої видатки. Найкращими помічниками держави в цьому плані є непрямі податки (податок на додану вартість, акцизний збір, мито), а також такі прямі податки, як податок на прибуток підприємств, прибутковий податок з громадян, плата за землю.

Кожна юридична чи фізична особа зобов'язана приймати участь у фінансуванні державних видатків шляхом сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів, встановлених податковим законодавством.

Основні принципи побудови податкової системи України були визначені в Законі України «Про систему оподаткування», до принципів побудови податкової системи належать такі, як: стимулювання підприємницької діяльності та інвестиційної активності; обов'язковість; соціальна справедливість; рівнонапруженість та пропорційність; рівність та недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації; стабільність: економічна обґрунтованість; рівномірність сплати; компетенція; єдиний підхід до розробки податкового законодавства гнучкість; інфляційна нейтральність; економічна ефективність; адміністративна спрощеність; забезпечення доступності та розуміння норм податкового законодавства для платників податків.

Податки уявляють собою форму фінансових відносин між державою та членами суспільства і являються обов'язковими платежами юридичних та фізичних осіб до бюджету.

За економічним змістом податки є формою фінансових відносин між державою та платниками податків з метою створення загальнодержавного централізованого фонду грошових ресурсів, необхідних для виконання державою її функцій.

В фінансовій термінології застосовується три терміни, які відображають платежі - це плата, відрахування і податок.

Плата передбачає відносини платника з державою. її розмір залежить від розміру ресурсів, які використовуються платником, а надходження плати визначається державною власністю на ці ресурси. Якщо держава втратить право власності на ці ресурси, то вона втратить і ці доходи. Плата може вноситись як за рахунок включення її в собівартість, так і за рахунок прибутку. Це положення визначається чинним законодавством України. В податкову систему України включено такі платежі, як: плата за землю; плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності; рентні платежі.

Відрахування передбачають цільове використання платежів. Використання цих коштів може бути повним або частковим за призначенням.

5 Наприклад, часткове цільове використання мають збори за

геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету; збір

за спеціальне використання природних ресурсів; збір за забруднення

навколишнього природного середовища. Вони вносяться в державний

бюджет, в загальній сумі доходів якого це цільове призначення втрачається.

При цьому розміри фінансування із бюджету на геологорозвідувальні роботи

та відновлення природних ресурсів фактично можуть бути більшими чи

меншими від проведених відрахувань.

Прикладом повного цільового використання коштів є відрахування до загальнодержавних фондів.

До загальнодержавних фондів належать: Фонд для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення; Фонд соціального захисту населення; Пенсійний фонд; Державний інноваційний фонд; Фонд сприяння зайнятості населення.

Використання коштів цих фондів не за цільовим призначенням не дозволяється. Відрахування, в основному, включаються в собівартість, однак, можуть проводитись і за рахунок прибутку.

Податки і збори встановлюються для утримання державних структур та для фінансового забезпечення виконання ними функцій держави -управління, оборони, соціальної та економічної. Податки не мають цільового призначення.

Податки уявляють собою плату суспільства за виконання державою його функцій, відрахування частини вартості валового національного продукту на загальнодержавні потреби, без задоволення яких сучасне суспільство не може існувати.

Одночасно необхідно відмітити, що якщо плата та відрахування можуть сплачуватись як державі так і юридичним чи фізичним особам, то податки - є пріоритетом лише держави і тому вони надходять лише до бюджету.

6

Розділ 1 Загальне ознайомлення із структурою державної податкової

інспекції

Податкова служба - це сукупність державних органів, які організують і контролюють надходження податків, податкових і окремих видів неподаткових платежів. Державна податкова служба є апаратом державної виконавчої влади, що здійснює податкову політику і організує стягнення податків, зборів і платежів у розпорядження держави. Вона створена при Кабінеті Міністрів України у складі Державної Податкової Адміністрації України (центральний апарат) і державних податкових адміністрацій (інспекцій) в Автономній республіці Крим, областях, районах, містах і районах.

Головним завданням державної податкової адміністрації є забезпечення додержання законодавства про податки, повний облік всіх платників податків та інших обов'язкових платежів до бюджету, здійснення контролю, забезпечення правильності обчислення і сплати цих .плат Апарат податкової служби України у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України "Про державну податкову службу "[2], рішеннями Верховної Ради України та місцевих Рад народних депутатів. Податкова служба України включає до свого складу державну податкову адміністрацію та спеціальні підрозділи податкової міліції:

  • Державна податкова служба України включає три рівні:

  • державна податкова адміністрація України( вища ланка);

  • державні податкові адміністрації Республіки Крим, областей і міст із районним поділом (середня ланка);

- державні податкові інспекції районів (сільських і міських) та міст обласного підпорядкування (низова (базова) ланка).

На низову ланку покладається безпосереднє ведення податкової роботи. ДПІ в м. Житомирі яка забезпечує реалізацію єдиної державної податкової

Соседние файлы в папке Звіт практика юристи