Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
78.85 Кб
Скачать

2. Система управління охорони праці у Бершадській мдпі, її завдання та функції

На жаль в Бершадській МДПІ відсутня структура системи управління охороною праці. Відповідальна особа за стан охорони праці в Бершадській МДПІ знаходиться в господарському відділі, а чисельність працюючих не перевищує 100 чоловік.

Керівник відділення, який виконує накази, розпорядження та дотримується інструкцій, правил щодо забезпечення нормальних умов праці своїм співробітникам слідкує за дотримання ними інструкцій та правил безпеки на робочих місцях.

Керівники структурних підрозділів відповідають за охорону праці у своїх підрозділах.

3. Планування і фінансування робіт та заходів щодо покращення охорони праці та відображення їх в колективному договорі

Планування робіт з охорони праці у Бершадській МДПІ не ведеться, хоча це має бути однією з основних функцій управління охороною праці в інспекції.

Планування робіт слід визначати фактичний стан охорони праці його прогнозування на майбутнє. Планування робіт по охороні праці має здійснюватися перспективне, поточне і оперативне.

Згідно ст.19 Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про охорону праці” від 21.11.2002 № 229 витрати на охорону праці у МДПІ мають становити 0,2% від фонду оплати праці, так як МДПІ являється державною установою та утримується за рахунок бюджетних коштів.

Недоліком у фінансуванні заходів з охорони праці можна відмітити те, на 2005рік не передбачено фінансування охорони праці.

Згідно статті 20 Закону України „Про охорону праці”, у колективному договорі, угоді сторони передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, їх обов'язки, а також комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам, визначають обсяги та джерела фінансування зазначених заходів.

4. Відповідність робочих місць нормативним актам

Аналізуючи відповідність робочих місць нормативним актам у кабінеті де розташована бухгалтерія МДПІ , можна зробити наступні висновки:

1.Розташованість надмірної кількості робочих місць в такій малій площі призвела до порушення нормативів охорони праці щодо забезпечення нормальних умов праці:

1) на 35,4 м2 розміщено 3 комп’ютера, за нормативами на цій площі дозволяється розташувати 5; площа виділена для 1 робочого місця з персональним ЕОМ повинна становити не менше 6 м2, а за даними проведення атестації вона більше норми і становить 11,8 м2 ;

2) відстань між бічними поверхнями столів повинна становити 1,2 м, а вона в середньому відповідає 0,5 - 1 м. В той же час на 1, 14, 17 столі знаходяться 2 комп’ютери, відстань між якими не перевищує 1,5 м., що суперечить нормам.

3) в деяких місцях прохід між рядами не становить 1м, що призводить до постійного зіткнення людей при переміщені по кабінеті.

2. Природного освітлення достатньо та вечірній час доповнюється штучним - на стелі – лампи денного світла, які не забезпечують нормальне освітлення. В даному випадку необхідно на кожному столі встановити настільну лампу. Денне освітлення падає з-за комп’ютера (17 стіл) та зі спини співробітників (1, 14 столи), що в даному випадку також негативно впливає на зір співробітників ДПІ, що працюють на них.

3. Персонал, який працює в даному кабінеті постійно слідкує за мікрокліматом в ньому: на підвіконні, шафах та меблях розставлені вазони, що є першоджерелами поглинання вуглекислого газу та виділення кисню, а також слугують озелененням приміщення.

4. Не має підставок для ніг для комп’ютерних столів, не має стільців, на яких можна регулювати висоту підйому.

Соседние файлы в папке Новая папка