Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
78.85 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 11. Організація охорони праці на базі Бершадської МДПІ

1. Внутрішня нормативна база щодо охорони праці, яка діє у Бершадській мдпі : положення, правила, інструкції, технічна документація, накази та ін.

Законодавча база охорони праці керується рядом законодавчих актів. Загальними законодавчими актами, що визначають основні положення щодо охорони праці, є Конституція України, Кодекс законів про працю, Концепція управління охороною праці, Закони України “Про охорону праці” , “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про пожежну безпеку”, “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” та відповідні підзаконні акти, що регламентують охорону праці – постанови та рішення Верховної Ради України, ДПА України, Державного комітету України по нагляду за охороною праці.

Закон України „Про охорону праці” від 21.11.2002 №229 визначає основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров’я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці, регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між керівництвом і працівниками з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, встановлює єдиний порядок організації охорони праці у ДПІ, визначає порядок та розмір фінансування витрат на охорону праці, а також права та завдання державного нагляду та громадського контролю за охороною праці при ДПА.

Внутрішні нормативні акти з охорони праці розроблені та подані у вигляді інструкцій під номерами від одного до дев’яти:

  1. ЗАГАЛЬНА ІНСТРУКЦІЯ № 1 з охорони праці дня працівників Бершадської МДПІ ;

  2. ІНСТРУКЦІЯ № 2 з питань охорони праці щодо посадових осіб Бершадської МДПІ ;

  3. ІНСТРУКЦІЯ № З з охорони праці при виконати робіт на персональних комп'ютерах;

  4. ІНСТРУКЦІЯ № 4 З охорони праці при роботі на копіювально-розмножувальній електрографічній апаратурі;

  5. та ін.

Відповідно до положень Закону України “Про пожежну безпеку” розроблені і затверджені Правила пожежної безпеки, Інструкція ати пожежну охорону.

2. ПРАЦІВНИК ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ

2.1 На початку робочого дня:

2.1.1 Пере, які є обов’язковими для виконання всіма працівниками ДПІ, а також згідно Постанови КМУ “Про затвердження Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2008 року” розроблено план заходів по Бершадській МДПІ по її виконанню на 2005 рік.

Однак треба відмітити, що у Бершадській МДПІ присутня не вся внутрішня нормативна база з охорони праці, що передбачена законодавством. Не вистачає в інспекції стандартів і положень з питань техніки безпеки праці, санітарних та інших норм і правил з охорони праці, положень, статутів, рекомендацій та вимог.

Але незважаючи на такий великий спектр законодавчої бази з охорони праці стан умов і безпеки праці на сучасному етапі у Бершадській МДПІ знаходиться на задовільному рівні через те, що частина працюючих не забезпечується засобами колективного та індивідуального захисту та зростає кількість робочих місць, що не відповідають вимогам санітарно-гігієнічних норм.

Соседние файлы в папке Новая папка