Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
138.24 Кб
Скачать

11. Ознайомлення з арм, які функціонують в Бершадській мдпі

Для забезпечення повного оперативного контролю за охопленням платників оподаткування, своєчасним і повним надходженням податків, зборів та інших обов'язкових платежів до бюджетів усіх рівнів і використовується система електронної обробки даних, яка функціонує на базі АРМ. На даний час в податковій інспекції м.Бершадь встановлено і працює понад 37 АРМів різного призначення. Електронна обробка даних функціонує на базі слідуючих АРМів:

АРМ "Держдоходи юридичних осіб" використовуються у мережевому варіанті. Бази даних знаходяться на сервері, до нього підключено 5 робочих місць у відділі оподаткування юридичних осіб для забезпечення роботи з юридичними особами.

АРМ використовуються для обліку юридичних осіб - платників податків в мережевому варіанті. Для вводу інформації постійно підключено 3 робочих місця.

В разі необхідності підключається ще 2 місця. АРМ "Облік платників податків" інстальовано у відділі оподаткування доходів підприємств на 1 комп'ютері та у відділі обліку та звітності на 4-х комп'ютерах для роботи інспекторів.

За допомогою АРМу відділом справляння податків з фізичних осіб ведеться постанова на облік суб'єктів підприємницької діяльності, квартиронаймачів, сумісників, нарахування податків, нарахування по платникам, аналіз своєчасності сплати. АРМ розташований на трьох комп'ютерах: дві машини використовуються відділом обліку і аудиту.

В експлуатації АРМа використовуються усі режими. Впроваджено мережевий варіант.

АРМ "Пільги" використовуються для впровадження звітності щодо отриманих пільг по оподаткуванню. Експлуатується мережевий варіант АРМу. При необхідності вводу інформації в системі строки підключаються до двох робочих станцій.

АРМи "Аудит" розташовані на комп'ютері, на якому працюють чотири підрозділи: відділ документальної перевірки прямих податків, відділ по контролю за застосуванням ЕККА, управління валютного контролю. Планується поліпшення роботи за допомогою введення більшої кількості комп'ютерів.

АРМ "Земля" (фізичні особи). За допомогою АРМу інспектори проводять облік землекористувачів Бершадщини АРМ знаходиться на стадії впровадження за браком техніки.

АРМ "Свідоцтво ПДВ" (фізичні та юридичні особи). Даний АРМ впроваджено в червні для роботи по реєстрації платників ПДВ, встановлений у локальному варіанті. Використовуючи існуючу конфігурацію АРМу один користувач здійснює введення свідоцтв, індексацію БД, резерви копіювання, оновлення версій АРМів, оновлення довідників, обробка файлів Головного управління, формування щотижневих звітів по акумульованих та виданих свідоцтвах. АРМ працює згідно з діючим законом "Про ПДВ".

Висновок

Завершальною стадією проходження практики в Бершадській міжрайонній державній податковій інспекції є написання звіту , в якому були висвітлені основні аспекти діяльності МДПІ міста Бершадь, аналіз ефективності дій підрозділів, виявлення недоліки в законодавчій та нормативних базах – зокрема найважливіші: організація роботи з кадрами; організація роботи міжрайонної державної податкової інспекції; структура, порядок розподілу і закріплення обовязків за структурними підрозділами інспекції; порядок та внутрішній режим роботи; складання та оформлення службових документів та ін.

Як відомо, в результаті сплати податків, зборів та інших загально-обов’язкових платежів наповнюється 95 % бюджету України. Проте, як бачимо, на сучасному етапі розвитку нашої держави, діяльність органів державної податкової служби, в тому числі державних податкових інспекцій в районах, містах потребує значних змін в сторону вдосконалення .

Фахівці у сфері податкового законодавства останнім часом пропонують реформувати Державну податкову службу України .

Основною метою реформування податкової служби України є створення ефективної, надійної, дієвої, професійної структури європейського зразка, покликаної зміцнити довіру суспільства до податківців та сприяти розвитку підприємництва .

В першу чергу необхідно створити єдину інформаційну базу даних ДПА України та корпоративної мережі, необхідної для забезпечення обміну інформацією між районним, обласним та центральним рівнями, яка дасть змогу оперативно здійснювати розрахунок реальної бази оподаткування та контрольні функції, ефективно вдосконалювати систему обслуговування платників податків.

На стадії впровадження знаходиться “Програма модернізації Державної податкової служби України”, яка передбачає насамперед реорганізацію та консолідацію органів державної податкової служби шляхом об’єднання та укрупнення, що дасть можливість істотно скоротити чисельність керівного управлінського персоналу, а також підвищити ефективність роботи податкових органів, зміцнити їх кадровий потенціал, зменшити видатки на утримання служби тощо .

На жаль фахівці у сфері податкового законодавства, говорячи про модернізацію Державної податкової служби України, уникають роз’яснень з приводу забезпечення роботою тих, хто залишиться за межами новоствореної системи, тобто численної кількості працівників – податківців, які в наслідок консолідації залишаться без роботи . Це зайвий раз доводить, що наша держава не є достатньо правовою і демократичною, адже в правовій державі людина та її інтереси є основною цінністю .

Проте процес модернізації Державної податкової служби України є необхідним. Треба створити інтегровану інформаційно – аналітичну базу даних, яка дасть змогу в автоматичному режимі здійснювати накопичення, систематизацію та аналіз інформації про діяльність платників податків з точки зору ухилення від оподаткування – наявності податкових ризиків . У результаті мінімізуватиметься вплив людського фактора при призначенні перевірок скоротяться їх частота та терміни для доброчесних платників .

Крім того, необхідно забезпечити високий рівень співробітництва ДПА України з органами державної влади .

Надзвичайно велику увагу необхідно приділити вдосконаленню обслуговуванню платників податків: надання кваліфікованої консультаційної допомоги ( створення телефонної інформаційно – довідкової служби, використання мережі Інтернет , індивідуальний підхід до кожного клієнта ).

Працівникам Бершадської МДПІ залишається тільки мріяти про мережу Інтернет, а забезпечити індивідуальний підхід не дозволяє мало чисельний колектив і велике навантаження на одного працівника інспекції. Стосовно великого навантаження, слід зазначити, що про його наявність свідчить те, що працівникам МДПІ у місті Бершаді досить часто доводиться залишатися на робочому місці в неробочий час і виходити на роботу у вихідні дні, адже вищестоящі органи цікавить лише виконання планів, а не сам процес виконання.

Також спостерігається низький рівень комп’ютеризації інспекції, досить часто затримки у виконанні певних завдань виникають через малу кількість комп’ютерів, які крім того є застарілими, недостатньо укомплектованими і як на мене деякі з них взагалі потребують списання .

Можливо реорганізація та консолідація органів державної податкової служби України усуне вищевказані недоліки, проте вже зараз працівникам Бершадської МДПІ необхідно подумати чи знайдеться їм місце в новій удосконаленій системі органів ДПС України, адже чисельність кадрів значно скоротиться .

Соседние файлы в папке zvit+