Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

1) Підрозділи реєстрації та обліку платників податків щодо платників пдв:

які ліквідуються за власним бажанням чи за рішенням суду (фізична особа позбувається статусу суб'єкта господарювання);

які ліквідовані або термін дії Свідоцтва про реєстрацію платника податку яких закінчився (дія яких припинена);

установчі документи яких за рішенням суду визнані недійсними (у разі надходження відповідних відомостей з ЄДР або рішення суду до такого підрозділу);

щодо яких в ЄДР зроблено запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за місцезнаходженням

2) підрозділи забезпечення податкових зобов'язань щодо платників ПДВ, які оголошені банкрутами та по яких закінчує роботу ліквідаційна комісія;

3) підрозділи оподаткування юридичних (фізичних) осіб щодо платників, які:

є юридичними особами та зареєстровані як платники єдиного податку за ставкою 10 відсотків або платників податків, які стають суб'єктами інших спрощених систем оподаткування, що визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, відмінний від тих, що встановлені Законом;

не надають податковому органу декларації з податку на додану вартість протягом дванадцяти послідовних податкових місяців;

подають декларацію з податку на додану вартість, яка свідчить про відсутність оподатковуваних поставок протягом дванадцяти послідовних податкових місяців;

звільнені від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин;

обирають спеціальний режим оподаткування за ставками іншими, ніж зазначені у статтях 6 та 81 Закону

4) Підрозділи податкової міліції та/або юридичні підрозділи щодо платників пдв, установчі документи яких за рішенням суду визнані недійсними (за позовом органу дпс).

    1. Стосовно кожного платника податків, реєстрація якого підлягає анулюванню, відповідним підрозділом готується проект акта про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, який разом з документами, що підтверджують наявність підстав для анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, передається до комісії з проведення анулювання реєстрації платників податку на додану вартість.

    2. Комісія розглядає надані пропозиції та приймає рішення щодо анулювання реєстрації платників податку на додану вартість.

Якщо комісією приймається рішення про відсутність підстав для анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою органу ДПС або необхідність доукомплектування документів, такі документи повертаються до підрозділу, який їх готував.

Якщо комісією приймається рішення про наявність підстав для анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу, голова та члени комісії підписують акт про анулювання реєстрації та подають його на затвердження керівнику органу ДПС.

    1. У день затвердження акта про анулювання реєстрації акт (у двох примірниках) разом із підтверджуючими документами передаються комісією з анулювання до відповідного підрозділу для:

реєстрації його у Журналі обліку актів про анулювання реєстрації платників податку на додану вартість за ф.№ 6-РЖ;

направлення одного примірника акта про анулювання реєстрації платнику податків (не пізніше наступного робочого дня після його затвердження) за місцезнаходженням (місцем проживання) такої особи, указаним у Свідоцтві, або за наявності відомостей про комісію з припинення такої особи – за місцезнаходженням комісії;

передачі другого примірника акта про анулювання реєстрації платнику податків разом із підтверджуючими документами (не пізніше наступного робочого дня після його затвердження) до підрозділу реєстрації та обліку платників податків.

Відповідно до встановленого регламенту підрозділ реєстрації та обліку платників податків вносить відповідні дані з акта до районного рівня Реєстру ПДВ, формує інформаційні файли-запити та відправляє їх засобами транспортного модуля АІС “РПП” до ДПА обласного рівня для анулювання реєстрації платника податку на центральному рівні Реєстру ПДВ. У розділі “Відмітки” акта посадова особа підрозділу реєстрації та обліку платників податків, відповідальна за ведення Реєстру ПДВ, зазначає дату виключення платника із Реєстру ПДВ, прізвище, ім’я, по батькові, підпис.

Відповідно до встановленого регламенту підрозділ реєстрації та обліку платників податків отримує та обробляє інформаційні файли-відповіді ДПА України щодо анулювання реєстрації платників ПДВ. За наявності позитивної відповіді ДПА України платник податку на додану вартість виключається з районного рівня Реєстру ПДВ.

Другий примірник акта разом із підтверджуючими документами зберігається в обліковій справі (реєстраційній частині) платника податків.

Не пізніше наступного робочого дня після виключення платників податку з районного рівня Реєстру ПДВ підрозділ реєстрації та обліку платників податків формує перелік таких платників та передає їх до підрозділу обліку та звітності, а також до підрозділу оподаткування юридичних (фізичних) осіб для здійснення ним контролю за поверненням платниками Свідоцтва протягом двадцяти календарних днів від дня прийняття рішення про анулювання реєстрації платника та застосування штрафних санкцій у разі затримки в поверненні такого Свідоцтва, що прирівнюється до затримки в наданні податкової звітності з цього податку.

    1. Якщо орган ДПС або пошта не може вручити платнику податку примірник акта про анулювання реєстрації у зв'язку з незнаходженням посадових осіб, їх відмовою прийняти такий акт, незнаходженням за місцезнаходженням (місцем проживання) платника податку, то працівник відповідного підрозділу на підставі інформації загального відділу (канцелярії) або іншої інформації оформляє відповідну довідку, в якій вказує причину, що призвела до неможливості вручення акта про анулювання. Зазначена довідка, що складається відповідно до пункту 2.1.7.9 Типової інструкції з діловодства, та примірник акта передаються до підрозділу реєстрації та обліку платників податків (по юридичних особах) чи підрозділу оподаткування фізичних осіб (по фізичних особах – підприємцях) для зберігання в обліковій справі (реєстраційній частині) платника податків.

  1. Організація роботи з питань забезпечення повноти обліку суб’єктів господарської діяльності та достовірності реєстраційних даних платників податків

    1. Організація роботи з питань забезпечення повноти обліку платників податків

      1. Якщо за результатами звірки з даними ЄДР підрозділом реєстрації та обліку платників податків встановлено, що юридична особа чи фізична особа – підприємець за даними ЄДР має стан такої, що здійснює діяльність та при цьому не перебуває на обліку чи знята з обліку у відповідному органі ДПС, то підрозділом реєстрації та обліку платників податків проводяться заходи щодо отримання відповідних відомостей від державного реєстратора та постановки на облік такого платника податків згідно з Порядком обліку.

У такому самому порядку здійснюється взяття на облік і відокремлених підрозділів юридичних осіб, виявлених за результатами звірки з даними ЄДР.

      1. Також, для забезпечення повноти обліку платників податків, якщо відокремлений підрозділ перебуває на обліку в іншому органі ДПС, ніж юридична особа, то після взяття відокремленого підрозділу на облік підрозділ реєстрації та обліку платників податків у 10-денний строк надсилає повідомлення про створення відокремленого підрозділу за  ф. № 17-ОПП до того органу ДПС, де перебуває на обліку юридична особа. Таке повідомлення надсилається й у разі зміни місцезнаходження, що пов'язане зі зміною адміністративного району або включенням/виключенням відокремленого підрозділу до/із категорії великих платників податків, при цьому в повідомленні вказується причина зміни місця перебування відокремленого підрозділу на обліку в органі ДПС. Копія повідомлення підшивається до облікової справи відокремленого підрозділу. Таке повідомлення може бути направлене у паперовому вигляді або засобами електронної пошти органів ДПС.

      2. Якщо будь-яким підрозділом органу ДПС за інформацією від іншого державного органу чи при виконанні власних функцій виявляється фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, що є зареєстрованою, але не перебуває на обліку в органі ДПС (наприклад: підрозділом аудиту юридичних осіб при проведенні перевірки юридичної особи “А” виявлено, що підприємству “А” були надані адвокатські послуги адвокатом Івановим, при цьому адвокат Іванов має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та здійснює адвокатську діяльність індивідуально, але на обліку в органі ДПС як самозайнята особа – адвокат не перебуває), то такий підрозділ інформує про це підрозділ реєстрації та обліку платників податків, який повідомляє таку особу про необхідність подання заяви для взяття на облік. Якщо у двадцятиденний строк від дня направлення повідомлення така самозайнята особа не подає заяви для взяття на облік, підрозділ реєстрації та обліку платників податків направляє до підрозділу податкової міліції запит щодо встановлення місця проживання (місця ведення діяльності), а також відомості про таку самозайняту особу для реалізації покладених законом повноважень.

    1. Організація роботи з питань встановлення місцезнаходження платників податків

      1. Працівниками органу ДПС при виконанні службових обов’язків, визначених пунктом 11.2 розділу 11 Порядку обліку, здійснюється або може здійснюватись перевірка місцезнаходження (місця проживання) платника податків. Якщо за наслідками перевірки встановлено відсутність платника податків за його місцезнаходженням (місцем проживання), то складається акт перевірки місцезнаходження платника податків та проводиться робота із з'ясування фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків, відповідальних та афілійованих осіб.

      2. У разі неможливості вручення платнику податків довідки, свідоцтва, листа чи будь-якого іншого документа, направленого органом державної податкової служби, у зв'язку з відсутністю платника податків за місцезнаходженням (місцем проживання), замість акта перевірки місцезнаходження (місця проживання) платника податків оформляється довідка про неможливість вручення документа чи повідомлення платнику податків із зазначенням причин та додаванням відповідних документів. Заміна акта довідкою не проводиться, якщо нормативно-правовими актами передбачено складання акта.

Така довідка складається працівником того структурного підрозділу органу державної податкової служби, яким надсилався (вручався) платнику податків документ або повідомлення, на підставі інформації структурного підрозділу, до функцій якого входить реєстрація вхідної та вихідної кореспонденції, даних про розміщення податкового повідомлення або податкової вимоги на дошці податкових оголошень, або на підставі іншої інформації органу державної податкової служби.

Акт перевірки місцезнаходження платника податків або довідка про неможливість вручення документа чи повідомлення платнику податків не складається, якщо до ЄДР внесено запис про відсутність платника податків за місцезнаходженням. (зміни від 23.10.2010)

      1. Щодо кожного платника податків, за яким виявлено відсутність його за місцезнаходженням (місцем проживання) та не з'ясовано фактичне місце розташування (місцезнаходження), підрозділ органу державної податкової служби, який з’ясував зазначений факт, готує та передає підрозділам податкової міліції запит на встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків за формою та у порядку, що затверджені наказом ДПА України від 17.05.10 № 336 „Про затвердження Положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції з іншими структурними підрозділами органів державної податкової служби для встановлення місцезнаходження платника податків””.

Якщо запит формується засобами АІС „РПП”, то до Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб та Реєстру фізичних осіб відповідного рівня автоматично вносяться дані про подання запиту (змінюється стан платника податків). Якщо запит формується без використання АІС „РПП”, то копія запиту надається до підрозділу реєстрації та обліку платників податків для внесення відповідної відмітки до названих баз даних (зміни стану платника податків)”.

      1. Про результати роботи із встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків підрозділ податкової міліції у строки та за формою, затвердженими наказом ДПА України від 17.05.10 № 336 „Про затвердження Положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції з іншими структурними підрозділами органів державної податкової служби для встановлення місцезнаходження платника податків”, повідомляє підрозділ, що ініціював запит, та копію надає підрозділу реєстрації та обліку платників податків.

Підрозділ реєстрації та обліку платників податків не пізніше наступного робочого дня після отримання від підрозділу податкової міліції інформації щодо встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків готує та надає керівнику (заступнику керівника) органу ДПС пропозиції щодо зміни стану платника податків у вигляді переліку для затвердження із зазначенням стану платника, який внесено до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру фізичних осіб, та нового стану. До переліку додаються надані підрозділом податкової міліції матеріали щодо встановлення місцезнаходження (місця проживання) платників податків, зазначених у переліку.

На підставі затвердженого керівником (заступником керівника) переліку підрозділ реєстрації та обліку платників податків вносить відповідні зміни щодо стану платника податків до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру фізичних осіб)

      1. Якщо підрозділом податкової міліції стосовно платника податків, який включений до ЄДР, встановлено відсутність за місцезнаходженням або фактичне місцезнаходження не відповідає зареєстрованому, підрозділ реєстрації та обліку платників податків протягом двох робочих днів після отримання від підрозділу податкової міліції інформації щодо встановлення місцезнаходження платника податків готує та надає структурним підрозділам органу ДПС для заповнення та підписання висновок про доцільність / недоцільність направлення державному реєстратору повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням за ф.№18-ОПП (додаток 3). Структурні підрозділи органу ДПС протягом двох робочих днів після отримання висновку у межах компетенції та за наявності відповідної інформації заповнюють, підписують висновок та повертають його до підрозділу реєстрації та обліку платників податків.

Підписаний всіма структурними підрозділами висновок надається підрозділом реєстрації та обліку платників податків керівнику (заступнику керівника) для прийняття відповідного рішення. На підставі інформації викладеної у висновку керівник (заступник керівника) приймає рішення про доцільність / недоцільність направлення державному реєстратору повідомлення за ф.№18-ОПП (закреслює непотрібне у заголовку висновка) та затверджує таке.

      1. Після отримання від державного реєстратора відомостей про внесення до ЄДР запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням підрозділ реєстрації та обліку платників податків повідомляє про це всі структурні підрозділи органу ДПС.

Протягом десяти днів структурні підрозділи надають висновки щодо доцільності подання позову про прийняття судового рішення про припинення та документи (довідки), необхідні для звернення до суду (довідку про відсутність заборгованості, інформацію від фінансових установ, митних органів та інших контролюючих органів, яка підтверджує відсутність здійснення господарської діяльності тощо). За результатами розгляду висновків та після отримання витягу з ЄДР підрозділ реєстрації та обліку платників податків здійснює заходи, передбачені пунктом 6.2 цього Порядку.

      1. З метою забезпечення достовірності реєстраційних даних платників податків підрозділи органу ДПС, які здійснюють перевірки платників податків, зобов’язані протягом 5 днів після закінчення перевірки надати до підрозділу реєстрації та обліку платників податків інформацію про виявлені в процесі перевірки розбіжності облікових відомостей з інформацією Єдиного банку даних юридичних осіб у вигляді довідки, сформованої засобами АІС “Аудит” після внесенні фактичних даних про платника податків, установлених в ході перевірки.

  1. Організація роботи з питань зняття з обліку платників податків

    1. Організація роботи з питань зняття з обліку платника податків за рішенням власника (засновника)

      1. Підставами для початку проведення підрозділами (органами) ДПС заходів у зв'язку з припиненням платника податків є одержання хоча б одного з таких документів (відомостей):

відомостей державного реєстратора про внесення до ЄДР запису про рішення засновників (учасників) щодо припинення юридичної особи або запису про рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності;

відомостей з ЄДР чи ЄДРПОУ, повідомлення органу державної реєстрації про закриття відокремленого підрозділу;

заяви за ф. № 8-ОПП від платника податків, але за умови внесення до ЄДР запису про прийняття рішення про припинення;

відповідного рішення суду.

      1. Щодо платників податків, для яких законом визначені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР, підставою для початку проведення підрозділами (органами) ДПС відповідних заходів у зв'язку з їх припиненням є одержання від таких платників податків заяви за ф. № 8-ОПП, до якої додані документи, визначені підпунктами 8.1.1, 8.1.2 пункту 8.1 розділу 8 Порядку обліку.

      2. Порядок дій органів ДПС у разі прийняття рішення про припинення платника податків визначені пунктами 8.1-8.6 розділу 8 Порядку обліку. Структурні підрозділи та органи ДПС при здійсненні таких процедур взаємодіють таким чином.

      3. Протягом двох робочих днів після отримання першого з документів про припинення платників податків підрозділ реєстрації та обліку платників податків формує по кожному платнику податків обхідний лист (додаток 6) та інформує про це відповідні підрозділи та органи ДПС, у яких платник перебуває на обліку як платник окремих податків або в яких перебувають на обліку його відокремлені підрозділи. При цьому, у разі якщо платник перебуває на обліку в інших органах ДПС як платник окремих податків або в інших органах перебувають на обліку його відокремлені підрозділи, підрозділ реєстрації та обліку платників податків інформує про це також підрозділ податкового контролю юридичних осіб з метою здійснення ним координації проведення відповідними підрозділами позапланової виїзної перевірки відокремлених підрозділів або повноти та своєчасності сплати окремих податків.

Обхідні листи зберігаються у підрозділі реєстрації та обліку платників податків та надаються для підписання відповідним підрозділам у разі завершення ними відповідних заходів у зв’язку з припиненням платника податків. З метою здійснення координації проведення підрозділами (органами) відповідних заходів у зв’язку з припиненням платника податків та підписання обхідного листа рекомендовано вести облік руху обхідних листів.

      1. За результатами заходів у разі неможливості підписання обхідного листа відповідні підрозділи готують відповідний висновок із вказівкою причин неможливості підписання обхідного листа, який надають до підрозділу реєстрації та обліку платників податків. Висновок також може бути сформований та надісланий до підрозділу реєстрації та обліку платників податків у разі неможливості підписання обхідного листа з причин розташування відповідного підрозділу за іншим місцезнаходженням, ніж підрозділ реєстрації та обліку платників податків.

      2. Органи ДПС, в яких платник перебуває на обліку як платник окремих податків або в яких перебувають на обліку його відокремлені підрозділи, після завершення ними або за результатами відповідних заходів у зв'язку з припиненням платника податків надсилають відповідний висновок до органу ДПС, де перебуває на обліку платник податків. Органи ДПС, в яких перебувають на обліку відокремлені підрозділи, замість відповідного висновку може бути направлена засвідчена копія довідки за ф. № 12-ОПП (за ф. № 22-ОПП).

      3. Протягом місяця після одержання того документа, що надійшов до органу ДПС першим (заяви за  ф. № 8-ОПП або відомостей про прийняття рішення про припинення), підрозділи податкового аудиту (оподаткування фізичних осіб) призначають та розпочинають позапланову виїзну перевірку платника податків. Порядок організації та проведення перевірок визначено Методичними рекомендаціями щодо організації та проведення перевірок платників податків – юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, щодо яких прийнято рішення про припинення (закриття), затвердженими наказом ДПА України 14.11.2005 № 506.

      4. У разі прийняття рішення про припинення юридичної особи призначається та одночасно проводиться перевірка юридичної особи та її не знятих з обліку відокремлених підрозділів. У разі прийняття рішення про закриття відокремленого підрозділу призначається і проводиться перевірка підрозділу, який закривається, та може бути призначена перевірка юридичної особи в установленому законодавством порядку (наприклад, якщо йдеться про консолідовану сплату податку на прибуток, якщо фактично відокремлений підрозділ закритий, коли відсутня можливість здійснити перевірку підрозділу тощо). Якщо у таких випадках юридична особа та її відокремлений підрозділ (відокремлені підрозділи) перебувають на обліку в різних органах ДПС, організацію взаємодії відповідних підрозділів щодо проведення перевірки здійснюють підрозділи податкового аудиту того органу ДПС, у якому перебуває на обліку юридична особа.

До участі у перевірці платника податків, що ліквідується або реорганізовується, залучаються також органи ДПС, у яких платник перебуває на обліку як платник окремих податків. У цьому випадку організацію взаємодії відповідних підрозділів щодо проведення перевірки здійснюють підрозділи податкового аудиту (оподаткування фізичних осіб) органу ДПС за місцем обліку платника податків.

      1. За рішенням керівника органу ДПС перевірка не проводиться, якщо за відсутності податкового боргу платник податків не подає податкових декларацій (розрахунків, звітів) протягом 1095 календарних днів, що передують даті одержання органом ДПС документів (відомостей), зазначених у цьому пункті, та стосовно нього використана інформація від фінансових установ, митних органів та інших контролюючих органів, яка підтверджує відсутність здійснення господарської діяльності з моменту подання останньої звітності, та платник податків не знаходиться за зареєстрованим місцезнаходженням (місцем проживання) і неможливість встановлення фактичного місцезнаходження платника податків підтверджена підрозділами податкової міліції. Таке рішення приймається керівником органу ДПС на підставі відповідної доповідної записки підрозділів оподаткування юридичних осіб (фізичних осіб) після проведення відповідної доперевірочної роботи та отримання документів, що підтверджують наявність підстав для непроведення перевірки. Доповідна записка з резолюцією керівника передається до підрозділу реєстрації та обліку платників податків і зберігається в реєстраційній частині облікової справи платника податків.

      2. Після проведення перевірки та за результатами інших заходів, у тому числі зняття з реєстрації (обліку) РРО, що відносяться до компетенції підрозділу, підрозділи податкового аудиту (оподаткування фізичних осіб) підписують обхідний лист або готують відповідний висновок із зазначенням причин неможливості підписання обхідного листа (наявність донарахованих за результатами перевірки штрафних (фінансових) санкцій, що знаходяться на апеляційному узгодженні, незавершена перевірка платника податків тощо).

      3. Якщо після проведеної перевірки платника податків встановлено факт заборгованості його перед бюджетами, підрозділ обліку та звітності складає повідомлення за ф. № 10-ОПП і надає його підрозділу погашення прострочених податкових зобов'язань для надсилання особі, відповідальній за погашення податкових зобов'язань або податкового боргу, що є такою згідно з законодавством у разі ліквідації платника податків. Копії таких повідомлень передаються до підрозділу реєстрації та обліку платників податків. У разі зменшення суми заборгованості з податків і зборів (обов'язкових платежів) підрозділом обліку та звітності може бути сформоване повторне повідомлення за ф. № 10-ОПП у такому самому порядку, як і перше.

      4. При проведенні заходів, пов'язаних з припиненням платника податків, підрозділи органу ДПС, які підписують обхідний лист, організовують та планують їх таким чином, щоб повідомлення за ф. № 10-ОПП було отримане особою, відповідальною за погашення податкових зобов'язань або податкового боргу платника податків, не пізніше строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог. При цьому, підрозділи податкового аудиту (оподаткування фізичних осіб) до спливу такого строку зобов'язані завершити позапланову виїзну перевірку платника податків та визначити суми донарахованих податкових зобов’язань, штрафних санкцій та пені за результатами такої перевірки.

      5. У разі якщо після настання граничного строку сплати узгодженого податкового зобов’язання, визначеного органом ДПС за результатами проведеної перевірки платника, та/або податкового зобов’язання, визначеного платником у ліквідаційній податковій звітності, такий платник податків не має заборгованості, підрозділ погашення прострочених податкових зобов’язань та підрозділ обліку та звітності підписують обхідний лист.

      6. Підрозділ оподаткування юридичних (фізичних) осіб приймає рішення та вживає заходи щодо виключення платника податків із реєстрів державної податкової служби, повернення та анулювання документів, отриманих платником податків в органі ДПС (свідоцтв, патентів, довідок тощо) тощо. За результатами таких заходів підрозділ оподаткування юридичних (фізичних) осіб підписує обхідний лист або готує відповідний висновок, який надає до підрозділу реєстрації та обліку платників податків.

      7. Підрозділ податкової міліції пересвідчується у відсутності порушених кримінальних справ щодо платника податків, інформації про задіяння платника податків у схемах ухилення від оподаткування та інших порушень податкового законодавства, що відносяться до компетенції підрозділу податкової міліції. За результатами таких заходів підрозділ податкової міліції підписує обхідний лист або готує відповідний висновок.

      8. Підрозділ реєстрації та обліку платників податків підписує обхідний лист за наявності повідомлень від фінансових установ про закриття всіх рахунків платника податків, у тому числі відкритих через відокремлені підрозділи, повернення до органу ДПС оригіналу (дубліката) довідки за ф. № 4-ОПП та свідоцтва платника ПДВ і всіх його копій, якщо вони надавались, та отримання від органу ДПС, у яких платник перебуває на обліку як платник окремих податків або в яких перебувають на обліку його відокремлені підрозділи, висновків щодо завершення ними відповідних заходів у зв’язку з припиненням платника податків.

      9. Якщо платником податків подавалась заява за ф. № 8-ОПП, то у разі підписання обхідного листа всіма підрозділами підрозділ обліку та звітності після впровадження відповідного програмного забезпечення складає довідку за ф. № 22-ОПП засобами АІС “Облік податків і платежів” та передає її до підрозділу реєстрації та обліку платників податків для направлення відповідальній особі платника податків.

      10. Платникам податків, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР, а також щодо яких законом або нормативно-правовим актом Кабінету Міністрів України для проведення реєстрації припинення платника податків вимагається довідка про зняття з обліку платника податків, замість довідки за ф. № 22-ОПП підрозділом реєстрації та обліку платників податків формується та видається довідка за  ф. № 12-ОПП. Дата зняття з обліку платника податків фіксується у журналі за  ф. № 6-ОПП.

      11. Підрозділом реєстрації та обліку платників податків дані про видачу довідки за ф. № 22-ОПП (за ф. № 12-ОПП) фіксуються у журналі за  ф. № 6-ОПП, а до районного рівня Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру фізичних осіб заносяться відмітки про її видачу, дата видачі та номер запису у журналі, оригінал довідки за ф. № 22-ОПП (за ф. № 12-ОПП) надається (надсилається) платнику податків, а підписаний обхідний лист, висновки та копія довідки за ф. № 22-ОПП (за ф. № 12-ОПП) зберігаються у реєстраційній частині справи. Довідка за ф. № 22-ОПП (за ф. № 12-ОПП) не потребує додаткової реєстрації у загальному відділі чи канцелярії органу ДПС.

      12. Після надходження від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до ЄДР підрозділ реєстрації та обліку платників податків обробляє це повідомлення засобами АІС  «РПП», до районного рівня Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру фізичних осіб заносить номер та дату запису про припинення.

Отримані від державного реєстратора відомості про припинення роздруковуються засобами АІС «РПП» та по юридичних особах підшиваються до реєстраційної частини облікової справи платника податків, а по фізичних особах – підприємцях надаються до підрозділу оподаткування фізичних осіб для підшивання до облікової справи.

      1. Щодо платників податків, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР, до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру фізичних осіб вноситься номер та дата запису про припинення на підставі відповідних відомостей (інформації) від реєструючого органу чи з ЄДРПОУ.

      2. Протягом трьох днів після отримання та обробки повідомлень про припинення підрозділ реєстрації та обліку платників податків формує перелік таких платників податків з обов’язковим зазначенням коду ЄДРПОУ (ідентифікаційного номера), найменування (прізвища, імені, по батькові), номера і дати запису про припинення та надає його до підрозділу оподаткування юридичних (фізичних) осіб та до підрозділу обліку та звітності (у двох примірниках). Примірники таких переліків підшиваються в окрему папку.

Погашення податкових зобов'язань або податкового боргу в разі ліквідації платника податків здійснюється відповідно до статті 12 Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”. Порядок погашення податкових зобов'язань або податкового боргу при реорганізації платника податків визначений статтею 13 названого Закону та підпунктом 8.7.5 пункту 8.7 розділу 8 Порядку обліку.

Картки особових рахунків підрозділом обліку та звітності закриваються відповідно до Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затвердженої наказом ДПА України від 18.07.2005 № 276, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 02.08.2005 за № 843/11123.

Підрозділ обліку та звітності надає інформацію щодо закриття карток особових рахунків припинених платників податків до підрозділу реєстрації та обліку платників податків для зняття з обліку таких платників податків.

Дата зняття з обліку відповідає даті закриття останньої картки особових рахунків платника податків та фіксується у журналі за  ф. № 6-ОПП.

По закінченні звітного року облікові справи (реєстраційна та звітна частини) таких платників здаються до архіву органу ДПС.

      1. Станом на перше число кожного місяця підрозділ реєстрації та обліку платників податків проводить аналіз стану проведення підрозділами відповідних заходів у зв’язку з припиненням платників податків за даними журналу за  ф. № 6-ОПП. За результатами цього аналізу підрозділ реєстрації та обліку платників податків надає керівнику органу ДПС у вигляді доповідної записки перелік платників податків, щодо яких протягом двох місяців після внесення до ЄДР запису про прийняття рішення про припинення не були проведені заходи у зв’язку з припиненням платника податків, із обов’язковим зазначенням структурного підрозділу органу ДПС, яким не проведені (не завершені) відповідні заходи.

      2. Дія цього Порядку поширюється і на відокремлені підрозділи юридичної особи у разі прийняття юридичною особою рішення про їх закриття. При цьому другий примірник довідки за ф. № 12-ОПП або за  ф. № 22-ОПП надсилається до органу ДПС, де перебуває на обліку юридична особа.

Зняття з податкового обліку договорів про спільну діяльність здійснюється після припинення, розірвання, визнання недійсними у судовому порядку.

Відповідно до статті 1141 Цивільного кодексу України договір простого товариства (договір про спільну діяльність з об’єднанням майна) припиняється у разі:

Соседние файлы в папке PORJADOK