Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД Лекції / ЗЕД Лекц__я 1..docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
70.58 Кб
Скачать

1. За напрямком товарного потоку:

- експорт;

- імпорт;

- транзит.

2. За структурною ознакою:

2.1. Зовнішньоторговельні:

- товари (торгівля, зустрічна торгівля);

- послуги (туризм, інжиніринг, реінжиніринг, інформаційний обмін, послуги зв'язку, транспортне обслуговування;

*інжиніринг - надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (ст.14) м. Київ, 2 грудня 2010 року N 2755-VІ

*Інжинірінг - здійснення за контрактом з іноземним замовником ряду робіт і надання послуг, включаючи складання технічних завдань, проведення наукових досліджень, складання проектних пропозицій і техніко-економічних обстежень будівництва об'єктів, розробку технічної документації, проектування і конструкторську проробку об'єктів, проведення інженерно-розвідувальних робіт для будівництва об'єктів, розробку технічної документації, проектування та конструкторську проробку об'єктів техніки і технології, консультації та авторський нагляд при монтажі, пуско-налагоджувальних роботах, консультації економічного, фінансового або іншого характеру.

МІНІСТЕРСТВО СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ ІНСТРУКЦІЯ Про порядок заповнення звіту про продаж за кордон ліцензій на об'єкти інтелектуальної власності за формою N 6-нт (ліцензії) (п.2.5 Інструкції) N 168 від 6 липня 1995 року м.Київ.

* Реінжиніринг – це відмова від сталих процедур, свіжий погляд на роботу зі створення продукту чи послуги і надання цінності клієнту. Реінжиніринг – це фундаментальне переосмислення і радикальне перепроектування бізнес-процесів з метою досягнення істотного поліпшення якості функціонування організації. Реінжиніринг бізнес-процесів застосовується вразі необхідності радикальних змін і передбачає створення цілком нових, більш ефективних бізнес-процесів на підприємстві.

- інтелектуальна власність (франчайзинг, ноу-хау, консалтинг).

2.2. Фінансов: кредитування, страхування, обслуговування платежів, депозити та ін. Банківські операції.

2.3. Виробничі: лізинг, кооперація, спільне підприємництво.

2.4. Інвестиційні: вкладення капіталу в цінні папери, нерухомість, підприємництво.

Об’єкти ЗЕД: товар, гроші, цінні папери, результати інтелектуальної діяльності, роботи, послуги.

Товар (речі, майно) – предмети матеріального світу або їх в природному стані, добутому з природного середовища (вугілля, нафта, газ та інші природні копалини), або у переробленому вигляді, тобто ті, що потрапили під вплив людини.

Гроші (грошові кошти та валютні цінності) – крім того, що їх використовують як загальний еквівалент мінової вартості, виступають засобом платежу, часто є обєктом угоди (наприклад, при купівлі продажуоднієї іноземної валюти за іншу).

Цінні парери – об’єкт, який посвідчуєіснування певного майнового права, створенний так, що користування цим правом можливелише при володінні цим об’єктом (цінними папером), а перехід цього права до іншої особи може здійснюватися лише лише шляхом розпорядження цим об’єктом (наприклад, облігація, вексель, чек, акція).

Результати інтелектуальної діяльності (неметеріальні блага) – виключне право фізичної чи юридичної особи на результати інтелектуальної діяльності та прирівнені до них засоби індивідуалізації товарів, виконуваних робіт або послуг, що надаються. Це право полягає у тому, що використання таких результатів інтелектуальної діяльності і засобів індивідуалізації третіми особами може здійснюватися лише за згодою правовласника.

Роботи, послуги – діяльність, що виконується на основі договорів підряду, надання послуг, комісії, доручення, зберігання, агенських угод тощо.