Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне право / метод для стац __П.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
299.01 Кб
Скачать

Тема 3.2 Державне управління інвестиційною діяльністю в Україні

Семінар –2/2 години

План

  1. Зміст державного управління інвестиційною діяльністю в Україні.

  2. Мета державного управління інвестиційною діяльністю в Україні.

  3. Система органів виконавчої влади, до функцій яких відноситься управління) інвестиційною діяльністю.

Державне регулювання інвестиційної діяльності включає управління державними інвестиціями, а також регулюванням умов інвестиційної діяльності і контроль за її здійсненням усіма інвесторами та учасниками інвестиційної діяльності.

Мета державного регулювання інвестиційної діяльності виз­начаються статтею 11 Закону України «Про інвестиційну діяльність». Державне регулювання інвестиційної діяльності здійснюється з метою реалізації економічної, науково-технічної і соціальної політики. Воно визначається показниками економічного І соціального розвитку України, державними і регіональними програмами розвитку народного господарства, державними і місцевими бюджетами, передбачуваними в них обсягами державного фінансування інвестиційної діяльності.

Загалом, систему органів державного регулювання інвестиційною діяльністю в Україні, що склалася протягом останніх років, можна розглядати у наступному вигляді.

    1. Державні органи й установи, які здійснюють державну реєстрацію інвестицій і суб'єктів інвестиційної діяльності.

    2. Органи загальноекономічного і зовнішньоторговельного державного регулювання в сфері інвестиційної діяльності.

3. Державні органи фінансово-кредитного і валютного регулювання і контролю в сфері інвестиційної діяльності

Самостійна робота 9/9 год

План

1. Повноваження органів виконавчої влади, до функцій яких відноситься управління інвестиційною діяльністю.

2.Правові основи державної експертизи інвестицій.

Повноваження органів виконавчої влади, до функцій яких відноситься управління інвестиційною діяльністю достатньо різноманітні. Починаючи, з Кабінета Міністрів України, який має розробляти загальні основи, принципи, напрями державної інвестиційної політики, спрямовувати та координувати роботу міністерств, інших підпорядкованих йому центральних і місцевих органів державної виконавчої влади щодо інвестиційної діяльності в Україні, закінчуючи місцевими державними адміністраціями, які мають повноваження на укладення договорів з іноземними партнерами про співробітництво в межах компетенції, визначеної законодавством, на внесення у встановленому порядку до відповідних органів пропозицій щодо залучення інвестицій для розвитку економічного потенціалу відповідної території.

Порядок проведення державної експертизи інвестиційних програм і проектів будівництва визначається Кабінетом Міністрів України, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 р. № 483

У разі необхідності експертиза окремих інвестиційних проектів і програм може здійснюватись експертними комісіями, створюваними Верховною Радою України.

Зазначені інвестиційні програми затверджуються:

Кабінетом Міністрів України - комплексні, міжгалузеві, міжрегіональні та регіональні інвестиційні програми, що фінансуються із залученням коштів Державного бюджету України (крім програм, затверджуваних Верховною Радою України);

міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади - галузеві інвестиційні програми;

Верховною Радою Автономної Республіки Крим, відповідними місцевими радами - регіональні та місцеві інвестиційні програми, що фінансуються із залученням коштів республіканського бюджету Автономної Республіки Крим, місцевих бюджетів;

у порядку, визначеному відповідними міжнародними договорами, - міждержавні інвестиційні програми.

Інвестиційні програми і проекти будівництва незалежно від джерел фінансування підлягають обов'язковій комплексній державній експертизі у повному обсязі. Робоча документація підлягає комплексній державній експертизі в частині, що не відповідає раніше затвердженим проектним рішенням.

Ключові слова державна експертиза інвестицій, комплексна державна експертиза, зміст державного управління інвестиційною діяльністю, мета та шляхи державного регулювання інвестиційною діяльністю.

Рекомендована література: [1 ;2;4;7;9; 10]

Соседние файлы в папке Інвестиційне право