Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт мій.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
411.79 Кб
Скачать

5. Порядок нарахування та облік податків з фізичних осіб

Податки з населення - це економічні відносини в грошовій формі, які виникають між державою і населенням з приводу примусового обов'язкового вилучення частини доходу для створення централізованого грошового фонду держави.

Перевіркою правильності нарахування та сплати податків з фізичних осіб в Ірпінській ОДПІ Київської області ДПС займається управління оподаткування фізичних осіб, в якому працює 11 податкових інспектори та підпорядковано 2 відділи (див. дод. Б.1):

відділ адміністрування податків з фізичних осіб;

відділ податкового контролю фізичних осіб.

Завданями управління оподаткування фізичних осіб є:

вивчення та практичне впровадження нових інструкцій, методичних рекомендацій та інших нормативно-правових актів з питань адміністрування та здійснення контрольно-перевірочної роботи по податку з доходів фізичних осіб, податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, податку на майно, плати за землю з фізичних осіб, державного мита, єдиного та фіксованого податку з фізичних осіб та податку на промисел;

розробка планів-графіків документальних перевірок суб'єктів господарської діяльності;

відбір платників податків для документальних перевірок за критеріями:

координація дій між структурними підрозділами Ірпінської ОДПІ Київської області ДПС, державними податковими органами вищого рівня, а також іншими державними контролюючими органами, взаємодія структурних підрозділів при проведенні планових та позапланових перевірок;

здійснення заходів щодо забезпечення надходжень податку з доходів фізичних осіб, податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, податку на майно, плати за землю з фізичних осіб, єдиного та фіксованого податку з фізичних осіб та податку на промисел.

Відповідно до цих завдань відділ організовує роботу по проведенню обліку і правильному оподаткуванню громадян, які займаються дозволеними формами підприємницької діяльності та мають інші доходи, по своєчасному одержанню від платників квартальних та річних декларацій, проведення відповідних перерахунків по податках, по прийманню декларацій і оподаткуванню іноземних громадян, які здійснюють не систематичний продаж товару; контролює своєчасне проведення обліку фізичних осіб і закріплених за ними у власність або тимчасове користування земельних ділянок та надходження цього податку до бюджету; проводить організаційні заходи по справлянню податку з громадян - власників транспортних засобів; оформляє відповідним чином акти, довідки, протоколи та інші офіційні документи за наслідками проведених перевірок і готує пропозиції для прийняття рішень відповідними особами державної податкової інспекції.

З податку на доходи фізичних осіб, який є бюджетоутворюючим для місцевих бюджетів, протягом 2013 року надійшло 194062,7 тис. грн. або 116,6 %, що становить 97,9 % росту до відповідного періоду минулого року, абсолютний приріст – (- 4129,3) тис. гривень (див. дод. В8-В9).

по єдиному податку з фізичних осіб протягом 2013 року надійшло 17394,2 тис. грн. або 123,9 %, що становить 150,8 % росту до відповідного періоду минулого року (див. дод. В8-В9).

плати за землю від фізичних осіб протягом 2013 року надійшло 4199,791 тис. грн., що становить 94,3 % росту до відповідного періоду минулого року (див. дод. В8-В9).

Основним податком, що стягується з фізичних осіб в Ірпінській ОДПІ ГУ в Київській області є податок з доходів фізичних осіб. При адмініструванні

податку з доходів фізичних осіб відділ адміністрування податків з доходів фізичних осіб керуюється Податковим кодексом України [7].

Податок з доходів фізичних осіб - є платою фізичної особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою, на території якої така фізична особа має податкову адресу або розташовано особу, що утримує цей податок згідно з Податковим кодексом України.

Платниками податку є:

фізична особа — резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;

фізична особа — нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;

податковий агент [7].

Об'єктом оподаткування є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи — доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Базою оподаткування є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених цим розділом.

Платник податку зобов'язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) (дод. Ж 1 ) відповідно Податкового кодексу України [7].

Працівник відділу адміністрування податків з доходів з фізичних осіб у визначеному порядку перевіряє достовірність даних, зазначених у декларації платника податку, здійснює розрахунок суми, що підлягає поверненню та подає його органу Державного казначейства.

Сума коштів, яка підлягає поверненню платнику, зараховується на його банківський рахунок або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену у декларації протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації.

Основним видом доходів, що отримують фізичні особи є заробітна плата. При нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати об'єкт оподаткування визначається як нарахована сума заробітної плати, зменшена на суму збору до Пенсійного фонду України чи внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги:

у розмірі, що дорівнює 100 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податку;

у розмірі, що дорівнює 100 відсоткам суми пільги - для платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, - у розрахунку на кожну таку дитину;

у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги, - для такого платника податку, який: є одинокою матір'ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником - у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років; утримує дитину-інваліда - у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років; є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад'юнктом; є інвалідом І або II групи, у тому числі з дитинства;

у розмірі, що дорівнює 200 відсоткам суми пільги, - для такого платника податку, який є: Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями "За відвагу" [7].

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого місячного доходу платнику податку у вигляді заробітної плати виключно за одним місцем його нарахування (виплати).

Працедавець платника податку за місцем застосування податкової соціальної пільги здійснює перерахунок доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг: за

наслідками кожного звітного податкового року; під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги при змінні місця її застосування за самостійним рішенням платника податку; під час проведення остаточного розрахунку з платником податків, який припиняє трудові відносини.

Відповідальним за своєчасне та повне нарахування, утримання, перерахування податку до бюджету є податковий агент. Податкові агенти до Ірпінської ОДПІ ГУ у Київській області щоквартально подають форму 1-ДФ «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого на користь платників податку, і сум утриманого з них податку» (дод. Ж2).

Отже, управління оподаткування фізичних осіб здійснює контролю за дотриманням податкового законодавства України, організовує та контролює правильність обчислення, повноту і своєчасность сплати до бюджетів податків з фізичних осіб.