Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методични вказивки Економична ефективнисть.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

План семінарського заняття № 2

  1. Види ефективності.

  2. Моделі ефективності функціонування.

  3. Моделювання ефективності функціонування підприємств власником. Перелік показників ефективності підприємницької діяльності з позиції власника. Виділення пріоритетів. Загальна модель ефективності.

  4. Цільовий підхід до ефективності.

  5. Підприємство як сукупність елементів, взаємодіючих між собою взаємозалежним чином. Теорія систем. Теорія систем і зворотній зв’язок.

  6. Порівняльна характеристика життєздатності моделей ефективності.

  7. Оцінка ефективності сучасного українського суспільства.

Індивідуально-консультаційне завдання № 1

1. Економічна стратегія підвищення ефективності діяльності власником.

2. Виділення пріоритетів розвитку найманими працівниками.

3. Оцінка ефективності функціонування підприємства потенційним інвестором.

4. Визначити ефективність діяльності підприємства, використовуючи інтегральний показник.

5. Визначити синергетичний ефект в результаті інтеграції підприємств.

Література [7о, 9о, 13о, 14о]

Тема 3. Методологія і методика вимірювання економічної ефективності виробництва

Мета теми: з’ясувати принципи побудови системи показників економічної ефективності, вивчити методологію і методику визначення показників економічної ефективності виробництва та проводити їх оцінку.

Студент повинен знати: систему показників економічної ефективності, методичні підходи до визначення економічної ефективності.

Студент повинен вміти: оцінювати досягненні результати діяльності підприємства та проводити їх аналіз.

Для досягнення об’єктивного вимірювання економіч­ної ефективності важливо обґрунтовано розв’язати питання ха­рактеру побудови її показників. Відправною точкою для такого розв’язання можуть служити фундаментальні положення теорії кругообігу капіталу. Відомо, що з метою виробництва продук­ції підприємства авансують кошти в основні засоби, предмети праці і саму працю. Дані ресурси можна назвати як застосову­вані, тобто як такі, що забезпечують здійснення процесу вироб­ництва. На другій стадії кругообігу (перша і третя стадії — це сфера обігу) здійснюється виробниче споживання застосовува­них (авансованих) ресурсів і вони набувають форму виробни­чих витрат. Отже, ресурси мають дві форми свого існування: застосовувані і виробничо спожиті. Оскільки кругообіг засобів відбувається безупинно, то час їх обороту залежить від часу про­ходження ними сфери виробництва і обігу. І чим швидше здійснюється оборот ресурсів, тим більшою буде величина ви­робничо спожитих ресурсів порівняно з величиною застосову­ваних ресурсів і, водночас, тим більше буде вироблено продук­ції. Адже маса річного продукту дорівнює його обсягу, вироб­леному протягом одного обороту ресурсів, помноженому на число таких оборотів.

Величина вироб­ничо спожитих ресурсів буде дорівнювати величині авансова­них (застосовуваних) ресурсів, помножених на швидкість їх обороту. І оскільки на підприємстві один і той самий виробничий процес може здійснюватися з неоднаковою швидкістю обороту ресурсів, то саме цим і зумовлюється не­обхідність визначати окремо показники ефективності викорис­тання застосовуваних і виробничо спожитих ресурсів. Водно­час для характеристики економічної ефективності виробництва важливо знати, яка частка прибутку в структурі товарної про­дукції. Тому є необхідність у визначенні третьої групи показ­ників, пов’язаних з вимірюванням ефективності обороту про­дажу. Зважаючи на принципово новий підхід до визначення показників ефективності за методом DЕА і їх значущість для характеристики ефективності як ступеня здатності підприємств досягати за даної кількості ресурсів максимально­го обсягу виробництва продукції, заданого граничною функці­єю виробництва, з’являється потреба у визначенні ще й четвер­тої групи показників, що характеризують досягнуту суб’єктом господарювання технічну, аллокативну та інші, пов’язані з ни­ми різновиди економічної ефективності. Принципова схема побудови показників економічної ефективності наведена на рис. 3-5.

Рис. 3. Показники економічної ефективності виробничої діяльності підприємств.

ВП – валова (товарна) продукція; ОсК – основний капітал; ОбК – оборотний капітал; Счп – середньооблікова чисельність працівників; S – площа сільськогосподарських угідь; МВ – матеріальні витрати; А – амортизація; ЗП – витрати на заробітну плату; ГОЗ – грошова оцінка земельних ресурсів; АК – авансований капітал; ВВ – виробничі витрати, понесені на виробництво валової продукції.

Рис. 4. Показники рентабельності виробничих ресурсів.

П – прибуток; ПСті – повна собівартість товарної продукції і-го виду; ПСрі – повна собівартість реалізованої продукції і-го виду; ПСві – повна собівартість валової продукції і-го виду; ПСп – повна собівартість товарної продукції підприємства; ВК — власний капітал.

Рис. 5. Показники рентабельності обороту та загальної економічної ефективності.

ГВрі; ГВj – грошова виручка від реалізації відповідно і-го виду продукції j-го виду послуг; ∑П – отримана сума прибутку в цілому по підприємству; ∑ТП — сумарний обсяг товарної продукції (грошової виручки) в цілому по підприємству