Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен МП.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
949.76 Кб
Скачать

2.3. Організація, умови і порядок проведення атестації державного службовця

Одним із можливих шляхів просування по службі є про­ходження державним службовцем атестації.

Атестація у вузькому розумінні проводиться з метою пе­ревірки й оцінки професійних, ділових і особистих якостей службовця, встановлення його службово-посадової відпо­відності вимогам, що пред’являються по службі.

У широкому розумінні атестація вирішує наступні ос­новні завдання:

  • забезпечує законність у системі функціонуван­ня державної служби;

  • допомагає вияву потенційних можливос­тей державного службовця з метою підвищення його по службі;

  • стимулює підвищення кваліфікації і професіоналізму держав­них службовців і т. д.

Під атестацією державних службовців слід розуміти діяльність, у процесі якої атестаційна комісія в межах установ­леної науково обґрунтованої процедури виявляє ступінь відповідності працівника посаді, яку він обіймає. Тобто комісія дає оцінку ділових, особистих і моральних якостей службовця, процесу і підсумків його службової діяльності. Результатами атестації є висновки і рекомендації атестаційної комісії щодо пок­ращання праці як працівника, якого атестують, так і апарату всього державного органу.

Атестація державних службовців у механізмі проход­ження служби пов’язана з двома його основними елементами наступним чином: за результатами оцінки і перевірки якості й ефективності виконання службовцями посадових обов’язків визначається можливість просування по службі і зміни право­вого положення службовця.

Таким чином, атестація виконує наступні функції: оцінки, контролю, покращання роботи з персона­лом, економічну, організаційну, комунікативну, інформування, стимулювання.

2.4. Відставка і звільнення державного службовця

Державно-службові відносини можуть бути припинені за двома обставинами:

  • у зв’язку із звільненням;

  • у зв’язку з відставкою.

Такий вид припинення державної служби, як звільнення, можливий за ініціативи власне самого державного службовця. В цьому разі відносини регулюватимуться нормами трудового пра­ва. Проте звільнення державного службовця може бути здійснене за ініціативою керівника державного органу на підставі статті 30 Закону України “Про державну службу”.

Державна служба припиняється також з моменту вступу в силу звинувачувального вироку, який стосується державного службовця.

Відставка, як інший вид припинення державної служби, не означає, що має місце певне правопорушення.

87. Кадровий менеджмент у податковій службі.

1.1. Кадрова політика й основні принципи її формування в органах дпс України

Головна мета сучасної кадрової політики в органах ДПС України – забезпечити високий професіоналізм управлінського процесу і всі ділянки трудової діяльності кваліфікованими, активно діючими, добросовісними працівниками, здатними забезпечити відродження і сталий розвиток України.

Ця політика базується на загальних принципах та спирається на організаційно-структурне і матеріально-фінансове забезпечення. Виділяються такі організаційні принципи кадрової політики в податковій системі:

  • підбір кадрів за діловими, професійними і моральними якостями на засадах комплексної та об’єктивної їх оцінки;

  • рівність і відкритість вирішення всіх кадрових питань демократично і гласно, однак з можливістю призначення на окремі посади;

  • послідовність керівництва;

  • забезпечення законності;

  • дотримання нормативних вимог у вирішенні кадрових питань.