Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_MAKROEKONOMIKA.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
300.54 Кб
Скачать

8. Інфл. Явища в ек.

Інфл. – це зрост. загал. рівня цін у країні впродовж певного періоду часу, що супроводжується знеціненням нац. грош. од. Рівень інфл. Показує як змінилися ціни в ек., і вимірюється за допомогою індексів цін. РІ=ІЦ-100%.

Темп інфл. показує, як змінилася сама інфл. за певний період ТІ=(ІЦ(п)-ІЦ(б))/ІЦ(б)

Дефляція явище, коли заг. Рівень цін падає, а купівельна спроможність грошей підвищується.

Дезінфляція – сповільнення темпів інфл.

Класиф.:

1)В залежності від відкр. прояву:

А)відкрита інфл.

-інфл попиту – сукупний попит зрост. швидше за вир. потенц. ек., а тому ціни намагаються зрівноважити попит і пропозицію, зрост.

-інфл пропозиції(виникає через зрост. витрат у періоди високого безробіття і неповне викор. рес., скор. сукупної пропозиції)

-структурнаінфл.(макроек. незбалансованість)

Б)подавлена інфл.

2)Залежно від можливості передбачати зрост цін

А)непередбачена інфл.Б)передбачена(очікувана)

3)Залежно від характеру перебігу інфл:

А)збалансована інфл

Б)незбалансована інфл

4)Залежно від темпу приросту цін:

А)повзуча(до 5% на рік)

Б)помірна(до10% на рік)

В)галопуюча(до 50% на рік)

Г)Гіперінфл.(більше 50% на місяць)

9. Сукупний попит та його особливості.

Сукупний попит - сума, яку люди бажають заплатити за товари, і головна сила, що визначає рівень випуску продукції. Іншими словами, сукупний попит є сумою всіх витрат на кінцеві товари і послуги, вироблені в економіці. Він відображає зв'язок між обсягом сукупного випуску, на який пред'явлено попит економічними агентами і загальним рівнем цін в економіці. Сукупний попит формується чотирма секторами економіки і включає споживчий попит С - сукупний попит домашніх господарств; попит на інвестиційні товари з боку підприємців і домашніх господарств I;  попит на товари і послуги з боку держави G; попит на вітчизняні товари з боку іноземних держав - чистий експорт NX. Всі перераховані складові сукупного попиту можна записати у вигляді формули: Y = C + I + G + NX,е Y - обсяг випуску.Головним компонентом сукупного попиту є споживчі витрати. Обсяг споживання (С), в першу чергу, визначається величиною наявного доходу, який дорівнює особовому доходу приватних осіб за вирахуванням сплачених податків. Другим за важливістю компонентом є державні закупівлі товарів і послуг (G), які включають витрати на національну оборону, будівництво доріг, а також купівля дорожньо-будівельного устаткування, виплати місцевим органам влади, фінансування судової системи чи державних шкіл і т.д. Ця частина сукупного попиту визначається безпосередньо урядовим рішенням.  Наступний компонент сукупного попиту - валові приватні внутрішні інвестиції (I), які включають весь приріст фізичного обсягу капіталу та запасів, вироблених мешканцями даної країни за певний період часу. Основним каналом впливу економічної політики на інвестиції є кредитно-грошова політика. Чистий експорт (NX) дорівнює різниці між цінністю експорту та імпорту. Обсяг імпорту залежить від величини внутрішніх доходів і обсягу виробництва всередині країни, співвідношення цін на внутрішньому і зовнішньому ринках і обмінного курсу національної валюти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]