Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник. Фінансові розслідування.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
841.22 Кб
Скачать
  1. Роль аудиту у встановленні податкових правопорушень

Ауди́т (лат. auditore — слухати) — перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам.

Аудит (англ. auditor — ревізор) — послуги щодо оцінки фінансової звітності фірми з огляду на достовірність інформації та можливості фірми у сфері бізнесу.

Аудиторська перевірка - система засобів перевірки документів інформаційної системи, облікових записів, статистичних матеріалів, а також контроль за достовірністю виконання необхідних процедур. Вона може бути як приватною – незалежною, так і державною.

Аудиторська перевірка дозволяє встановити достовірність бухгалтерської звітності підприємства і відповідність здійснених ним фінансових чи господарських операцій діючому законодавству.

Може бути проведена на основі документів, вилучених слідчим в установленому законом порядку.

Незалежна аудиторська перевірка господарської діяльності підприємства висококваліфікованими фахівцями належної аудиторської компанії допоможе визначити правильність ведення обліку штатними бухгалтерами, підтвердити правильність нарахування та сплати податків, а також відповідність звітності.

Перед аналітичною роботою ставиться основна мета:

– забезпечення безперервного спостереження за результатами службової діяльності;

– систематичне інформування органів влади й управління, керівництва про фактичний стан дотримання податкового законодавства і завдання органів щодо посилення контролю за його виконанням, особливо у частині надходження доходів до бюджету;

– своєчасне застосування заходів щодо посилення боротьби з порушенням податкового законодавства (щоденне реагування);

– підвищення якісного рівня боротьби з порушенням податкового законодавства шляхом своєчасного і цілеспрямованого прийняття управлінських рішень на рівні керівництва Міністерства доходів та зборів України, його служб та підрозділів на місцях;

– підготовка змістовних матеріалів та пропозицій, на підставі яких можливе прийняття ефективних законодавчих актів з боку владних структур.

Аудит здійснюється за ініціативою замовника, який визначає характер і масштаби перевірки. Вирізняють наступну класифікацію аудиторських послуг, що надаються компанією: експрес-аудит, податковий аудит, фінансовий аудит та комплексний аудит.

Експрес-аудит - оперативна вибіркова аудиторська перевірка окремих частин і періодів фінансової діяльності компанії, що допомагає визначити проблемні ділянки в обліку.

Податковий аудит - аудиторська перевірка податкового та бухгалтерського обліку, метою якого є визначення правильності нарахування, сплати податків до бюджету і відображення їх у звітності.

Фінансовий аудит - аудиторська перевірка бухгалтерського обліку, метою якого є визначення правильності ведення бухгалтерського обліку в компанії і перевірка достовірності фінансової (бухгалтерської) звітності.

Комплексний аудит - аудиторська перевірка податкового та бухгалтерського обліку, метою якого є визначення правильності нарахування, сплати податків до бюджету і відображення їх у звітності, а також правильності ведення бухгалтерського та податкового обліку в компанії.

За змістом такі перевірки являють собою незалежну експертизу, яка здійснює аналіз публічної фінансової звітності господарського суб'єкта з метою встановлення її достовірності, повноти, відповідності діючому законодавству і порядку ведення бухгалтерського обліку, складання фінансової звітності та інших видів контрольної роботи.

Недоліком її є те, що в ході її проведення використовуються традиційні методи документальної ревізії і фактичного контролю (як при Інвентаризації).

Подібним шляхом не вдається виявити методи і способи фальсифікації бухгалтерських балансів. Аудитор перевіряє документальне підтвердження записів в бухгалтерському обліку з виходом їх на баланс і на звіт. Іншими словами, він перевіряє наявність первинних документів, які фіксують відомості про господарські операції та їх подальше відображення.

Коли в документи заносяться неправдиві відомості, аудитор, на відміну від судового експерта, не може визначити недостовірність первинних документів, а тому не може встановити фальсифікацію балансу і тим самим спосіб скоєння податкового злочину.