Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник. Фінансові розслідування.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
841.22 Кб
Скачать

13. Використання документів "фіктивних" фірм з метою незаконного формування валових витрат та податкового кредиту при придбанні робіт, послуг (фіктивний субпідряд)

Суть схеми полягає у формуванні службовими особами суб'єкта підприємницької діяльності валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість шляхом віднесення до їх складу робіт або послуг, які фактично виконані власними силами, або іншим підприємством з меншими матеріальними витратами, при цьому у бухгалтерському та податковому обліках використовуються документи "фіктивних" фірм, що ускладнює встановлення реального виконавця робіт або послуг.

14. Схема ухилення від сплати пдв шляхом втрати первинних бухгалтерських документів

Ця схема дає змогу сформувати "чистий" податковий кредит покупцям (як правило, пов'язаним особам) зазначеного підприємця. У зв'язку з неможливістю довести умисел в діях особи, яка здійснила правопорушення (ст. 6 КПК України, кримінальна справа на цього підприємця не порушується. Максимальна відповідальність такого підприємця перед державою - це визнання його в судовому порядку банкрутом та адміністративний штраф у розмірі 85 грн. Проте, як правило, у підприємців, які втрачають документи, відсутнє будь-яке належне їм майно.

15. Застосування товарного кредиту

При придбанні товару на умовах договорів товарного кредиту за кожний день додатково нараховується сума в розмірі 3 - 10% за його використання. При цьому в стислі терміни товар, що перебуває на відповідальному зберіганні у продавця, покупцем перепродується на умовах договорів купівлі-продажу за цінами без врахування відсотків за товарним кредитом, розрахунки за який проводяться векселями за вартістю, значно нижчою за номінальну. Далі також у вексельній формі проводяться розрахунки за договорами товарного кредиту, але вже за номінальною вартістю.

Тобто у разі застосування наведеної схеми підприємствами неправомірно завищуються валові витрати на суми нарахованих відсотків за товарним кредитом, які далі не використовуються в господарській діяльності підприємствами, та, крім того, завищується податковий кредит на суми податку на додану вартість, нараховані на відсотки за товарним кредитом.

16. Ухилення від сплати податків у зв’язку залучення фіктивної особи – підприємця котрий перебуває на спрощеній системі оподаткування за рахунок залучення інвестицій і його діяльність.

17. При визначені податку на прибуток згідно ст. 136.1.9. ПКУ суми коштів спільного інвестування, а саме коштів, залучених від інвесторів інститутів спільного інвестування, доходи від проведення операцій з активами таких інститутів та доходи, нараховані за активами зазначених інститутів, а також кошти, залучені від власників сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, доходи від проведення операцій з активами фондів операцій з нерухомістю та доходи, нараховані за активами фондів операцій з нерухомістю, створених відповідно до закону; належать до доходів,що не враховуються для визначення об'єкта оподаткування

18. При визначені податку на прибуток ст.136.1.20. ПКУ основна сума отриманих кредитів, позик та інших доходів, що визначені нормами цього розділу, не враховуються для визначення об'єкта оподаткування.

19. використання страхових фірм, фіктивних страхових, громадських, благодійних, релігійних організацій. Та інші…