Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
873.98 Кб
Скачать

Вступ

Для успішного рішення різноманітних задач (соціальних, економічних), що стоять на сьогоднішній день перед Україною, необхідно підвищити ефективність виробництва, а також поліпшити якісний стан продукції. Саме тому достатньо важливим для усіх галузей легкої промисловості стає створення раціональних технологічних конструкцій шкіргалантерейних виробів.

При створенні програмного продукту для проектування жіночих сумок ставилися наступні цілі:

1) розробити програмний продукт, що дозволить автоматизувати процес проектування жіночих сумок;

2) забезпечити всі конструкторські вимоги до автоматичного режиму побудови креслення лекал, а також виконання усіх закладених функцій при нормальних умовах використання;

3) зменшити витрати часу на проектування жіночих сумок та підвищити якість проекту та технічної документації;

4) мати змогу застосовувати програмний продукт в легкій промисловості і використовувати його на ЕОМ з будь-якою операційною системою родини Windows, створити продукт, що дає змогу працювати з ним не тільки фахівцям, а й початківцям;

5) використовувати шість базових конструкцій жіночих сумок, а саме:

  • побудова конструкції, що складається з двох стінок і ботану;

  • побудова конструкції, що складається з двох стінок, дна та двох клинчиків;

  • побудова конструкції, що складається з двох стінок і дна;

  • побудова конструкції, що складається з цільного полотна;

  • побудова конструкції, що складається з полотна та двох клинчиків;

  • побудова конструкції, що складається з двох стінок.

6) швидко будувати потрібну модель жіночих сумок за вказаними параметрами, а також надавати можливість визначити координати точок конструкції, що допомагатиме малокваліфікованій людині (в галузі моделювання та конструювання виробів зі шкіри) будувати на папері конструкцію;

7) показувати зовнішній вигляд обраної моделі.

8) будувати і виводити на пристрій для друку креслення лекал і координати точок лекал.

У шкіргалантерейному виробництві під проектуванням розуміють графічне зображення виробу і його деталей. Початковим етапом процесу є художнє проектування, що включає в себе аналіз проектного завдання, виконання ескізу виробу або ескізного проекту. Ескіз розробляє художник. Ескіз повинний відображати художню конструкцію виробу і функціональні вимоги до нього. При його розробці увага повинна бути зосереджена на лінійно-конструкторській стороні проектування, тобто на розробці силуету і виявленні конструктивних елементів. Якщо задачею моделювання є пошук нового вигляду, кольору, фактури, то в ескізі головне - колір. Для найбільшої виразності використовують різноманітні графічні прийоми.

Основні положення, яких треба дотримуватися при художньому проектуванні. При проектуванні шкіргалантерейних виробів художник повинний вирішити такі задачі: створити нову естетичну форму, поліпшити споживчі властивості і знизити трудові і матеріальні витрати в порівнянні з такими ж показниками аналогічних виробів, що випускаються промисловістю. Процес художнього проектування є двоїстим - композиційний пошук і створення форми. Композиційний пошук грунтується на загальних закономірностях цілісної будови форми. До створення форми підходять із трьох позицій: функціональної, конструктивної і естетичної.

Аналіз зв'язку форми і конструкції дозволяє розділити вироби на дві групи: із нечітко і чітко вираженою конструкцією.

Форма є основою нового виробу. Класичні форми виробів стають нормативними, а створені на їхній основі вироби - зразковими. Класичними є жіночі сумки напівжорсткої конструкції, що закриваються клапаном або рамковим замком. Форма виробу, в основі якої закладена структура, вихідна для всіх її наступних варіацій, називається базової. Базова форма лежить в основі серії виробів і утворюється в результаті відбору й узагальнення елементів, форм, силуетів.

Модуль і стандарт при проектуванні виробів. Проблема гармонізації форми виробу пов'язана із поняттям модуля і стандарту. Всі параметри сумок повинні визначаться з урахуванням антропометричних розмірів людини. Якщо художник або модельєр оперує уніфікованими вузлами з постійними параметрами, то він активно бере участь у формуванні єдиного стилю.

Тому зараз є тенденція створювати вироби, використовуючи модульну систему. Модулем може бути обраний будь-який елемент, конструктивний вузол, лінійний розмір деталі, геометрична форма і т.д. В окремих випадках у якості модуля використовується типізований елемент.

Композиція як засіб художнього проектування. Художнє проектування припускає побудову виробів за допомогою нових виразних засобів у відповідності із функціональними задачами. Видозмінюючи співвідношення розмірів деталей, елементів форми, застосовуючи різноманітні силуетні лінії, орнамент, колір, художник досягає гармонії між конструкцією, функцією і формою.

Співрозмірність усіх частин виробу визначається композицією. Композиція припускає сталість форми, передбачає варіантність, різноманітні фактури, лінії, кольори, оздоби. Моделювання на базі однієї конструкції є типовим прикладом композиційного засобу, коли змінюється зовнішній вигляд моделі. Орнамент і прикраси використовуються для збагачення і більш повного розкриття художньої уяви виробу.

Значення кольору і фактури матеріалу в художньому проектуванні. Колір є важливим виразним засобом при створенні моделі виробу. При доборі колірних сполучень необхідно пам'ятати, що рівновага кольору досягається за допомогою закону площин. Великі площини повинні мати спокійні кольори, а менші площини - контрастні кольори.

Фактура матеріалу виступає як один із найважливіших елементів композиції. Ефектним є використання у виробі різнорідних фактур: легкої і важкої, твердої і м'якої, шорсткої і гладкої. Велика фактура зменшує розміри поверхні, дрібна збільшує. Поверхні зі складним малюнком варто врівноважувати: невеличка ділянка яскраво вираженої фактури повинна розташовуватися на гладкій поверхні. Для жіночих сумок в основному використовуються штучні шкіри, що не тільки імітують зовнішній вигляд натуральних шкір, але і мають цілком нову фактуру.

Декоративне оформлення шкір. Для декоративного оформлення шкіргалантерейних виробів широко використовується орнамент. Заповнення площі орнаментом може бути суцільним або купонним. Орнамент є необхідним компонентом, частиною форми виробу. У більшості випадків для шкіргалантерейних виробів

1. Основна частина.

1.1. Теоретичні відомості.

Автоматизоване робоче місце інспектора кадрів- це робоче місце, яке оснащене обчислювальною технікою і іншими інструментальними засобами, що забезпечують автоматизацію операцій облікового процесу при виконанні фахівця по кадрах професійних функцій. До інструментальних засобів відносяться: технічне, інформаційне, математичне, програмне, технологічне, лінгвістичне, правове і ергономічне забезпечення.

Технічне забезпечення - комплекс технічних засобів, необхідних для устаткування АРМ кадровика. Окрім засобів обчислювальної техніки АРМ кадровика оснащується оргтехнікою. Одним з найважливіших чинників, визначаючим ефективність роботи на АРМ, є наявність «дружніх» засобів інтерфейсу по відношенню до кадровика засобів інтерфейсу, що створюють комфортність роботи на машині.

Технічна база АРМ користувача безперервно розвивається і удосконалюється. Проте ефективність АРМ перш за все визначається якістю програмного забезпечення.

Програмне забезпечення АРМ кадровика включає наступні компоненти :

- операційні системи;

- мови і системи програмування;

- прикладне програмне забезпечення (ППП): загальносистемні (базові) ППП і проблемно-орієнтовані ППП професійного призначення.

Операційна система є групою програм, які забезпечують управління ресурсами комп'ютера, підтримку роботи всіх програм, їх взаємодії з апаратними засобами і надають користувачу можливість загального управління комп'ютера. Операційна система управляє комп'ютером, периферійним устаткуванням, запускає програми, забезпечує захист даних,

сервісні функції по запитах користувача і програм. Кожна програма користується послугами ОС, а тому може працювати тільки під управлінням тієї ОС, яка забезпечує для неї ці послуги. Таким чином, вибір ОС для ЕОМ у складі АРМ надзвичайно важливий, оскільки він визначає, які програми працюватимуть на АРМ, які апаратні засоби будуть включені в АРМ, буде який ступінь захисту даних, і наскільки комфортними і безпечними будуть умови роботи для фахівця АРМ. Найбільш широко в даний час на комп'ютерах типа IBM PC застосовуються ОС, розроблені фірмою Microsoft, це існуючі версії Windows.

Сучасна концепція АРМ пред'являє до ОС жорсткі вимоги, направлені на дотримання безпеки і комфорту (ергономічність) в роботі на АРМ, на підвищення продуктивності АРМ в цілому, на розширення парку обслуговуваного периферійного устаткування, на можливість синхронізації виконуваних операцій і процедур.

Загальносистемне (базове) прикладне програмне забезпечення (БППО) дозволяє:

- якісно створювати прикладні програми для вирішення задач кадровиків;

- в діалоговому режимі створювати, обробляти файли кадровикам без участі розробника;

- розширювати круг вирішуваних задач.

До складу БППО АРМ кадровика включають пакети, які підрозділяються

на три групи: функціонально-орієнтовані ППП, багатофункціональні (інтегровані) ППП, типові проблемно-орієнтовані ППП загального призначення.

Функціонально-орієнтовані ППП забезпечують виконання однієї з функцій обробки інформації: обробка текстів; накопичення і зберігання, управління і маніпулювання даними; графічна обробка, статистична обробка, підтримка комунікацій. Накопичення і зберігання, управління і маніпулювання даними виконуються за допомогою спеціальних програмних засобів - систем управління базами даних (СУБД). Спеціальні пакети створені для статистичної обробки економічних даних, які забезпечують автоматизоване виконання різноманітних розрахунків і графіків, надають кадровику широкий набір статистичних методів: регресійний, кореляційний, аналіз тимчасових рядів. Ці пакети вельми ефективно можуть використовуватися при аналітичних роботах. Програмні засоби підтримки комунікацій забезпечують обробку і передачу даних в локальних і розподілених мережах ЕОМ.

Інтегровані ППП реалізують декілька функцій обробки інформації: обробку текстів, створення і ведення бази даних, графічну обробку інформації, підтримку комунікацій.

Типові проблемно-орієнтовані ППП загального призначення орієнтовані на рішення задач, властивих багатьом функціональним користувачам. До числа таких програмних засобів відносяться допоміжні ППП (програмні засоби форматування документів, протоколювання ресурсів, сервісні засоби і т.д.); ППП оргтехніки (електронні календарі, засоби планування часу і організації роботи); ППП наукового вживання, серед яких слід зазначити засоби моделювання ситуацій, ухвалення рішень, експертні системи, які повинні застосовуватися при створенні АРМ кадровика.

Проблемно-орієнтовані ППП професійного призначення включають дві компоненти: типові ППП для реалізації задач кадрового обліку і аналізу і локальні пакети, які створюються для нетипових задач обліку і аналізу.

Таким чином, ПО АРМ кадровика предстає перед користувачем у вигляді двох компонент: проблемно - орієнтовані ППП кадрового обліку (аналізу) і базового (загальносистемного) ПО, пристосованих до вимог конкретних професійних користувачів кожного АРМ. Основною перевагою такого підходу до створення ПО АРМ є можливість розширення круга задач АРМ самим кадровиком без участі розробника ПО АРМ шляхом освоєння пакетів базового прикладного програмного забезпечення, «дружніх» до непрофесійного користувача.

Інформаційна база - це єдина централізована база даних, представлена сукупністю даних, організованих і береглися на магнітних носіях у вигляді інформаційних файлів і баз даних. Головною складовою її є інформаційна фундація облікових даних, яка включає нормативно-довідкову, умовно-постійну інформацію, дані минулих звітних періодів, поточні облікові дані. Окрім нього в інформаційну базу може входити база даних інструктивно-методичних і інших матеріалів, необхідних кадровику при роботі.

Соседние файлы в папке Attachments_reznikov_sa_bigmir_net_2013-12-04_1