Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

АГД_ОА_Власюк

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
851.75 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Програма, методичні вказівки та контрольні завдання для студентів заочної форми навчання

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво», напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит», освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра

КИЇВ КНУТД 2014

Аналіз господарської діяльності. Програма, методичні вказівки та контрольні завдання для студентів заочної форми навчання галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво», напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит», освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра / Упор. Т.М. Власюк. – К.: КНУТД, 2014. – 28 с.: укр. мовою.

Упорядник: Т.М. Власюк, к.е.н., доц.

Відповідальний за випуск зав. кафедри обліку і аудиту, д. е. н., професор М. І. Скрипник

Затверджено на засіданні кафедри обліку і аудиту Протокол № 1 від «1» вересня 2014 р.

2

1. ПРЕДМЕТ, МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ «АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

Предметом вивчення навчальної дисципліни є господарська діяльність підприємств і їх підрозділів, а також інших формувань, спрямована на досягнення максимальних результатів за мінімальних витрат.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Аналіз господарської діяльності» є набуття знань з теорії та практики організації і методики проведення аналізу господарської діяльності підприємств усіх форм власності.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Аналіз господарської діяльності» є надання студентам навичок у використанні наукових методик проведення аналізу господарської діяльності на всіх рівнях, викликати у них інтерес до наукових досліджень у сфері економічного аналізу: сформувати у студентів науково-обґрунтовані, адекватні реальності знання про організацію і методику проведення аналізу господарської діяльності; навчити студентів використовувати набуті знання в процесі проведення аналізу господарської діяльності; сформувати на цій основі спектр знань стосовно поточного аналізу господарської діяльності підприємства, її планування, контролю та виявлення резервів підвищення прибутковості.

Вивчивши дисципліну, студент повинен засвоїти відповідні

компетентності:

Знання

 

Уміння

Комунікації

Автономність і

 

 

 

 

відповідальність

1) основні способи і

Уміння використовуючи дані фінансової і

1) надання

1) контроль за

прийоми аналізу

статистичної звітності, комп’ютерну техніку,

керівництву

діяльністю

господарської

статистичні методи обробки інформації:

підприємства

структурних

діяльності;

1)

забезпечувати інформаційну базу даних

інформації,

підрозділів

2) інформаційну базу й

(6.ПФ.Д.33.ПР.О.01);

яка необхідна

підприємства

особливості організації

2)

застосовувати раціональну методику аналізу

для

щодо реалізації

аналізу господарської

господарсько-фінансової діяльності

прийняття

резервів

діяльності;

(6.ПФ.Д.33.ПР.О.02).

управлінськи

підвищення

3) методику аналізу

Уміння аналізувати:

х рішень;

ефективності

фінансового стану

1)

загальний обсяг реалізації та її асортимент

2) участь у

діяльності

підприємства;

(6.ПФ.Д.33.ПР.О.03);

розробці

підприємства;

4) методику аналізу

2)

забезпеченість матеріальними ресурсами і

заходів щодо

2) підготовка

прибутку і

ефективність їх використання (6.ПФ.Д.33.ПР.О.04);

реалізації

пропозицій

рентабельності;

3)

стан і склад основних засобів, ефективність їх

встановлених

щодо

5) методику аналізу

використання (6.ПФ.Д.33.ПР.О.05);

резервів;

організації

виробництва і реалізації

4)

стан і забезпеченість підприємства трудовими

3) участь у

взаємодії

продукції (робіт, послуг)

ресурсам, ефективність їх використання

підвищенні

керівників

з урахуванням попиту і

(6.ПФ.Д.33.ПР.О.06);

кваліфікації

підприємства з

пропозиції на ринку;

5)

витрати підприємства, собівартість продукції,

працівників

органами

6) методику аналізу

товарів (6.ПФ.Д.33.ПР.О.07);

підприємства

державної

виробничих ресурсів

6)

фінансові результати і рентабельність

, установи,

влади, іншими

підприємства: трудових,

підприємства (6.ПФ.Д.33.ПР.О.08);

організації в

державними

матеріальних і основних

7)

майно підприємства і джерела його покриття

галузі

органами,

засобів, а також

(6.ПФ.Д.33.ПР.О.09);

аналітичної

підприємствами

організаційно-

8)

оборотні активи і оборотність

роботи.

, установами та

технічного рівня

(6.ПФ.Д.33.ПР.О.10);

 

організаціями.

виробництва;

9)

власний і позиковий капітал

 

 

7) методику аналізу

(6.ПФ.Д.33.ПР.О.11);

 

 

собівартості продукції,

10) фінансову стабільність і ліквідність

 

 

що випускається.

підприємства (6.ПФ.Д.33.ПР.О.12).

 

 

3

2. ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ТА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА

ТЕМА 1. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства

Сутність і значення аналізу фінансових результатів діяльності підприємства. Задачі аналізу прибутку та рентабельності в умовах ринкової економіки.

Аналіз динаміки чистого доходу, валового прибутку, фінансового результату від операційної діяльності, фінансового результату від звичайної діяльності до та після оподаткування, чистого прибутку (збитку). Визначення величин та характеру фінансових результатів з окремих видів діяльності підприємства (операційної, участі в капіталі, фінансових операцій, іншої діяльності). Аналіз структури прибутку від звичайної діяльності до оподаткування. Аналіз напрямів використання прибутку на підприємстві.

Порядок визначення факторів на фінансовий результат від операційної діяльності: зміни собівартості реалізованої продукції, адміністративних витрат, витрат на збут, оптових цін, обсягу реалізації, асортименту та якості продукції, що випускається; зміни інших операційних доходів та інших операційних витрат. Виявлення резервів підвищення прибутку від операційної діяльності.

Рентабельність виробництва та її динаміка. Рентабельність продукції. Факторний аналіз показників рентабельності. Методи виявлення резервів збільшення рентабельності.

ТЕМА 2. Аналіз фінансового стану підприємства

Сутність і значення аналізу фінансового стану: його основні цілі, завдання, особливості. Предмет, об’єкт і суб’єкти аналізу фінансового стану.

Фінансова звітність як інформаційна база фінансового аналізу підприємства. Мета фінансової звітності. Основні вимоги, що висуваються до складання фінансової звітності. Зміст, структура, призначення основних компонент фінансової звітності.

Класифікація методів аналізу: формалізовані і неформалізовані методи аналізу. Сучасна методика оцінювання фінансових звітів: горизонтальний, вертикальний, порівняльний, факторний методи фінансового аналізу.

Основні напрями аналізу фінансового стану підприємства. Послідовність аналізу фінансового стану. Економічна оцінка балансу підприємства, горизонтальний та вертикальний аналіз статей бухгалтерського балансу. Система та методологія здійснення експрес-аналізу фінансового аналізу. Класифікація коштів підприємства і джерел їх утворення. Попередня оцінка платоспроможності та фінансової стійкості.

Економічна сутність і структура майна підприємства. Завдання, основні напрями та інформаційне забезпечення аналізу необоротних активів. Аналіз

4

наявності та стану основних фондів та нематеріальних активів (коефіцієнти зносу, оновлення основних засобів, вибуття основних засобів).

Сутність ліквідності і платоспроможності та їх значення при оцінці фінансового стану підприємства. Основні фактори, що впливають на стійкість фінансового стану підприємства. Вплив структури активів і пасивів на характеристику фінансової стійкості підприємства.

Система показників, що характеризують ліквідність і фінансову стійкість підприємства: методика їх розрахунку, економічна інтерпретація (коефіцієнти покриття, швидкої ліквідності, абсолютної ліквідності, чистий оборотний капітал; коефіцієнти платоспроможності (автономії), фінансування, забезпеченості власними оборотними засобами, маневреності власного капіталу).

Поняття ділової активності підприємства. Напрями кількісної оцінки і аналізу ділової активності підприємства. Показники, що характеризують ділову активність підприємства (коефіцієнти оборотності активів, оборотності кредиторської заборгованості, обертання дебіторської заборгованості, строк погашення дебіторської заборгованості, строк погашення кредиторської заборгованості, коефіцієнти оборотності матеріальних запасів, оборотності основних засобів, оборотності власного капіталу).

Система показників, що характеризують рентабельність підприємства: методика їх розрахунку, економічна інтерпретація (коефіцієнти рентабельності активів, рентабельності власного капіталу, рентабельності діяльності, рентабельності продукції).

Методи узагальнюючої (рейтингової) оцінки фінансового стану підприємства: методи суми місць, середньої геометричної, таксономічний метод, метод відстаней, експертний метод тощо. Порядок розрахунку узагальнюючих показників.

ТЕМА 3. Аналіз грошових потоків підприємства

Задачі аналізу грошових потоків підприємства. Визначення чистого грошового потоку від операційної діяльності прямим та непрямим методами. Аналіз динаміки формування чистих грошових потоків за видами діяльності. Оцінка структури чистого грошового потоку звітного періоду. Аналіз рівномірності формування грошових потоків підприємства в часі. Оцінка збалансованості надходжень та видатків грошових коштів за видами діяльності підприємства.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. АНАЛІЗ ВИРОБНИЧОГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ТЕМА 4. Аналіз обсягу випуску продукції

Задачі аналізу обсягу виробництва продукції. Система показників обсягу виробництва продукції (натуральні, умовно-натуральні, вартісні). Загальна

5

оцінка виконання плану з випуску продукції. Аналіз змін в асортименті та структурі виробленої продукції.

Оцінка якості продукції та її вплив на обсяг випуску продукції. Аналіз ритмічності роботи підприємства, способи її вимірювання. Виявлення причин неритмічної роботи підприємства та його структурних підрозділів.

ТЕМА 5. Аналіз обсягу реалізації продукції

Задачі аналізу обсягу реалізації продукції. Оцінка впливу факторів на обсяг реалізації. Виявлення можливостей збільшення обсягу реалізації продукції.

Аналіз методів ціноутворення (ціни з орієнтацією на витрати, на корисність продукції, на попит, визначення цін з орієнтацією на конкуренцію, на основі знаходження рівноваги між витратами виробництва, попитом, конкуренцією; визначення цін методом об’ємного виміру).

ТЕМА 6. Аналіз використання трудових ресурсів і витрат на оплату праці

Задачі аналізу та джерела інформації з трудових показників. Забезпечення підприємства трудовими ресурсами. Абсолютне та відносне відхилення чисельності від розрахункової величини. Аналіз структури персоналу, вплив відхилень в структурі персоналу на економічні показники діяльності підприємства. Кваліфікаційний склад кадрів, використання робітників за їх кваліфікацією. Динаміка показників, що характеризують рух робочої сили. Розрахунок впливу забезпечення виробництва робочою силою, структури персоналу та плинності робочої сили.

Динаміка фонду заробітної плати. Абсолютне та відносне відхилення фонду заробітної плати. Вплив факторів на нього: зміни чисельності працюючих та середньої заробітної плати. Контроль за витратами фонду оплати праці в поточному році.

Аналіз продуктивності праці. Показники продуктивності праці. Динаміка показників за декілька періодів. Фактори, що впливають на продуктивність праці та їх класифікація. Аналіз середньорічного виробітку робітника, вплив на нього використання робочого часу та годинної продуктивності праці. Аналіз зміни трудомісткості продукції, що виробляється на підприємства за декілька періодів та розрахунок впливу на неї факторів. Визначення впливу трудових факторів на випуск продукції.

Аналіз використання робочого часу. Календарний, плановий, фактичний та корисний фонди робочого часу. Враховані та невраховані втрат робочого часу. Непродуктивні втрати часу та причини їх виникнення. Виявлення можливостей покращення використання робочого часу.

ТЕМА 7. Аналіз довгострокових активів підприємства

Значення та задачі покращення стану та підвищення ефективності використання основних виробничих фондів. Аналіз складу та динаміки основних фондів, співвідношення активної і пасивної їх частини. Динаміка

6

темпів зростання, оновлення, вибуття та зношеності основних промислововиробничих фондів. Віковий склад основного технологічного обладнання та його вплив на випуск продукції.

Показники ефективності використання основних фондів. Характеристика використання фонду часу роботи обладнання в цехах та на підприємстві в цілому, способи виявлення та причини виникнення внутрішньо змінних простоїв.

Фондовіддача, вимірювання та характеристика її рівня в динаміці. Аналіз впливу факторів на фондовіддачу, що пов’язані зі змінами структури основних промислово-виробничих фондів, середньої ціни встановленого обладнання, середньої кількості відпрацьованих машино-годин та виробітку продукції на кожну машино-годину. Виявлення можливості покращення використання основних виробничих фондів та визначення можливого зростання обсягу випуску продукції і підвищення фондовіддачі.

ТЕМА 8. Аналіз матеріальних ресурсів та ефективності їх використання

Аналіз використання матеріальних ресурсів. Джерела інформації про величину матеріальних ресурсів. Характеристика показників ефективності використання матеріальних ресурсів у виробництва. Оцінка ритмічності поставки матеріальних ресурсів.

Аналіз динаміки матеріалоємності продукції підприємства і її найважливіших складових. Коефіцієнти використання матеріалів. Оцінка впливу матеріаломісткості на випуск продукції.

Фактори, що впливають на зміну матеріаломісткості. Аналіз витрат матеріальних ресурсів на одиницю продукції. Брак у виробництві, визначення можливого збільшення обсягу випуску за рахунок ліквідації браку у виробництві.

Визначення оптимального розміру одного замовлення, щорічних витрат на придбання, зберігання продукції та оформлення продукції. Математична, таблична та графічна моделі визначення оптимального розміру замовлення.

ТЕМА 9. Аналіз витрат на виробництво продукції

Задачі аналізу витрат на виробництво. Джерела даних для аналізу витрат. Два напрями аналізу: за елементами витрат та за статтями калькуляції. Аналіз змін кошторису витрат на виробництво за економічними елементами. Зміни в структурі витрат в порівнянні з попереднім періодом. Аналіз витрат виробництва за калькуляційними статтями. Розрахунок відхилень за кожною окремою статтею, визначення долі участі кожної статті в загальних змінах витрат. Склад комплексних статей витрат.

Розрахунок впливу факторів на рівень матеріальних витрат (змін витрат матеріалу на одиницю продукції та змін цін за одиницю виміру матеріалів).

Закордонний досвід з обліку витрат на виробництво. Групування витрат на умовно-постійні та змінні.

7

Витрати на одну гривну товарної продукції та їх динаміка. Фактори, що впливають на показник витрат на одну гривну товарної продукції (асортимент, собівартість одиниці продукції, вартість сировини і матеріалів, ціна одиниці продукції) та на собівартість всієї продукції через показник витрат (асортимент, собівартість одиниці продукції, вартість сировини і матеріалів, ціна одиниці продукції, кількість продукції).

3. ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ КОНТРОЛЮ РІВНЯ ЗАСВОЄННЯ ПРОГРАМИ КУРСУ

ДИСЦИПЛІНИ «АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

1.Задачі аналізу прибутку та рентабельності.

2.Поняття чистого доходу, валового прибутку та прибутку від операційної діяльності, чистого прибутку. Порядок їх визначення.

3.Аналіз структури прибутку від звичайної діяльності до оподаткування.

4.Вплив факторів на прибуток від операційної діяльності.

5.Напрями використання прибутку. Виявлення резервів покращення використання прибутку.

6.Види рентабельності, розрахунок рентабельності.

7.Виявлення впливу факторів на рентабельність виробництва.

8.Задачі аналізу фінансового стану.

9.Інформаційна база фінансового аналізу.

10.Попередня оцінка платоспроможності та фінансової стiйкостi підприємства.

11.Горизонтальний та вертикальний аналіз балансу. Зіставлення темпів зростання обсягу виробництва, реалізації, прибутку з темпами зростання суми балансу.

12.Оцінка майнового стану підприємства.

13.Поняття ліквідності балансу, підприємства. Оцінка ліквідності підприємства.

14.Оцінка платоспроможності підприємства.

15.Аналіз рентабельності підприємства.

16.Аналіз оборотності активів підприємства та джерел їх утворення.

17.Визначення впливу на оборотність обігових засобів їх середніх залишків та обсягу реалізації.

18.Задачі аналізу випуску та реалізації продукції.

19.Загальна характеристика випуску в порівнянні з планом (з попереднім, базовим роком).

20.Аналіз виконання плану за асортиментом.

21.Аналіз виконання плану за структурою продукції, що випускається.

22.Аналіз якості продукції.

23.Ритмічність випуску продукції та її кількісна оцінка.

24.Аналіз впливу факторів на обсяг реалізованої продукції.

25.Показники та вимірники продуктивності праці. Аналіз динаміки

8

показників продуктивності праці.

26.Аналіз впливу факторів на продуктивність праці та випуск продукції.

27.Аналіз впливу на продуктивність праці зниження трудомiсткостi, можливі ситуації: випуск не змінюється, чисельність не змінюється, змінюється перше й друге.

28.Порядок визначення фондів робочого часу: планового, фактичного, корисного.

29.Аналіз фондів робочого часу.

30.Значення та задачі аналізу фонду оплати праці.

31.Виявлення впливу факторів на фонд оплати праці.

32.Аналіз структури фонду оплати праці. Рекомендації щодо її вдосконалення.

33.Основні задачі аналізу витрат на виробництво та собівартості продукції.

34.Показник витрат на одну гривну товарної продукції. Аналіз впливу факторів на цей показник.

35.Аналіз впливу факторів на собівартість всієї товарної продукції (визначення через показники витрат на одну гривну товарної продукції).

36.Аналіз собівартості окремого виду продукції в калькуляційному розрізі.

37.Аналіз використання сировини та матеріалів i вплив цього фактору на собівартість продукції.

38.Аналіз витрат на виробництво за економічними елементами.

39.Маржинальний аналіз витрат на виробництво.

40.Задачі аналізу основних засобів підприємства.

41.Аналіз структури основних засобів підприємства.

42.Показники, що характеризують ефективність використання основних засобів.

4. ЛІТЕРАТУРНІ ДЖЕРЕЛА:

Базові

1.Болюх М.А., Горбаток М.І. Збірник задач з курсу «Економічний аналіз»: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2002. – 232 с.

2.Вахрушина М.А. Управленческий анализ. – М.: Омега-Л, 2004. – 432 с.

3.Гринів Б.В. Економічний аналіз торговельної діяльності [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Б. В. Гринів. - 2-ге вид., переробл. та допов. - К. : Центр учбової літератури, 2012. - 392 с.

4.Економічний аналіз: Навч. посібник / М.А. Болюх, В.З. Бурчевський, М.І. Горбаток; За ред. акад. НАНУ, проф. М.Г. Чумаченка.- К.: КНЕУ, 2001. – 540 с.

5.Іванчук І. В. Економічний аналіз. – ЦУЛ, 2013. – 568 с.

6.Кит П., Янг Ф. Управленческая экономика. Инструментарий руководителя. 5-е изд. / Пер. с англ. – СПб: Питер, 2008. – 624 с.

7.Кіндрацька Г.І., Білик М.С., Загородній А.Г. Економічний аналіз: Підручник / За ред. А.Г. Загороднього. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 487 с.

9

8.Кононенко О., Маханько О. Аналіз фінансової звітності. - 4-те вид., перераб.

і доп. – Х.: Фактор, 2006. – 200 с.

9.Крук О.М. Економічний аналіз : навч. посіб. для самост. вивч. дисципліни. студ. спец. 7.050104, 7.050106 усіх форм навчання / О. М. Крук, О. В. Бабенко ; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Донбас. держ. машинобуд. акад (ДДМА) — Краматорськ : ДДМА, 2012. — 167 с.

10.Павловська О.В., Притуляк Н.М., Невмержицька Н.Ю. Фінансовий аналіз: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. диск. - К: КНЕУ, 2002. – 388 с.

11.Савицкая Г.В. Економічний аналіз діяльності підприємста: Навч. Посіб. – 3—тє вид., випр. І доп.. – К.: Знання, 2007. – 688 с.

12.Савчук В.П. Практическая энциклопедия. – 3 –е из. – К.: Companion Group,

2008. – 880 с.

13.Тарасенко Н.В. Економічний аналіз. Навчальний посібник. – 4-те видання, стереотипне. – Львів: «Новий Світ – 2000», 2006. – 344 с.

14.Чигиринська О.С., Власюк Т.М. Теорія економічного аналізу: Навч. посіб.- К.: Центр навчальної літератури, 2006.– 232 с.

15.Швиданенко Г.О., Дмитренко О.І., Олексик О.І. Бізнес-діагностика підприємства: Навчпосіб. – К.: КНЕУ, 2008. – 344 с.

16.Шевчук В. О. Аналіз господарської діяльності : навч. посіб. : [для студ. та викладачів ВНЗ екон. спец., працівників п-в, здобувачів, аспірантів] / Шевчук В. О., Коновалова О. В., Пантелеєв В. П. ; Держ. ком. статистики України, Нац. акад. статистики, обліку та аудиту. — К. : Інформ.-аналіт.

агентство, 2011. — 399 с.

17.Экономический анализ: Учебник для ВУЗов / Под ред. Л.Т. Гиляровской. –

М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. – 527 с.

Допоміжні:

1.Аналіз господарської діяльності : теорія, методика, розбір конкретних ситуацій, ділова гра на прикл. металург. п-ва : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. гірн.-металург. профілю / Н. Г. Шпанковська та ін.; за ред. К. Ф. Ковальчука ; М-во освіти і науки України, Нац. металург. акад. України. —

Д. : Пороги, 2010. — 398 с.

2.Гиляровская Л.Т., Вехорева А.А. Анализ и оценка финансовой устойчивости коммерческого предприятия. – СПб: Питер, 2003. – 256 с.

3.Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.: Лібла, 2003. – 704с.

4.Дієва Н.М., Дедіков О.І. Фінансовий аналіз. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 328 с.

5.Жолонський Є. Фінансово-економічний аналіз бізнесу промислових компаній. – Х.: Фактор, 2007. – 320 с.

6.Івахненко В.М. Курс економчного аналізу. – К.: КНЕУ, 2000. – 263 с.

7.Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2000. – 152 с.

8.Ковалев В.В. Финансовый анализ: Управление капиталом. Выбор инвестиций. Анализ отчетности. – 2-еизд. перераб. и доп. – М: Финансы и статистика, 1999. – 512 с.

10