Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дейнега конструювання.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
60.51 Кб
Скачать
    1. Серійне розмножування деталей верху взуття.

Було розроблено модель жіночих чобіток із застібкою блискавкою 265 розміру. Для отримання побудови даної моделі всіх розмірив необхідно виконати градирування.

Для розробки використовується грунт модель вихідного - 265 розміру. На листі паперу проводимо взаємно перпендикулярні вісі АБ АВ та вписуємо розроблену грунт модель так, щоб лінія перегину союзки моделі проходила паралельно до проведеної на листі АБ і найбільш випукла точка п’ятки або п’ятковий контур торкався лінії ОВ (О – початок координат). Найбільш випукла точка проходить через точку О. З крайньої точки носка опускаємо перпендикуляр на лінію АБ, таким чином на перетині лінії АБ та перпендикуляру отримуємо точку М. Далі ділимо відстань ОМ на рівну кількість відрізків – 20 відрізків та через отримані точки проводимо лінії перпендикулярно АБ так, що вони продовжувалися вверх і вниз в межах грунт моделі. Наступним кроком при розробці градирування є нумерація кожної отриманої ділянки.

Щоб продовжити подальшу роботу, було проведено наступні розрахунки: прирощення в пучках множиться на кількість розмірів у серії, яку необхідно отримати до того номера який будуємо. Розробляється градирування з 265 розміру в 280 розмір, тобто 265, 270, 275, 280 – це 3 номери прирощення та 3 розміри до потрібного автору 280 розміру.

3*3=9

Для отримання коефіцієнта необхідно величину розділити на обхват в пучках (220 мм відповідно замірам автора).

9:220=0,04

Розробляється потрібний розмір на збільшення тому він до 1 повинен додати отриманий коефіцієнт.

1+0,04=1,04

Далі підраховується прирощення по довжині грунт моделі необхідно визначений номер 6,67 множимо на кількість номерів 3. Експериментально визначено, що прирощення по довжині між розмірами - 6,67мм. Прирощення по довжині від номера 265 до номера 280розраховується за вище вказаною методикою.

6,67*3=20,01мм

На цьому етапі основні підрахунки виконані. Далі йде перехід безпосередньо до виконання на листі градирування з розміру 265 до розміру 280. На листі паперу проводимо взаємно перпендикулярні вісі аналогічно А`Б` А`В` першому кресленню. Відкладаємо на лінії А`Б` від точки О` (початок координат) величину ОМ, яку вимірюємо з першого креслення та додаємо до неї 20,01мм. Далі ділимо відстань О`М` аналогічно на 20 ділянок та нумеруємо отримані точки. Через кожну отриману точку проводимо перпендикуляри до О`М`, таким чином автор отримав в кожній ділянці прирощення по довжині.

Далі необхідно отримати прирощення по обхвату. Для цього автор послідовно заміряє кожну лінію першого креслення від ОМ до контуру моделі та переносить його на друге креслення, додаючи до нього 1,04 мм. Так переносять всі точки, які знаходять на перетині перпендикулярів з контуром моделі та деталей. Об’єднавши всі отримані точки плавними лініями було отримано 280 розмір даної моделі.