Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
І розділ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
486.77 Кб
Скачать

Розділ 1

Модні напрямки останніх років чітко дали зрозуміти, що характерною рисою моди є такі тенденції, які направлені на те, щоб забеспечити зручність та комфортність при носінні виробу та створити відповідність образу,стилю та призначенню [3].

У даному розділі об’єктом модельно-конструкторської розробки є чоловічі штани для механіка. На дану модель розробляються ескізи моделей асортиментного ряду, визначаються необхідні розмірні ознаки, здійснюється розрахунок прибавок і креслення та на основі цього виконується побудова креслення базової конструкції. Для впровадження моделі у виробництво розробляється конструкторська документація,що представлена у вигляді додатку до дипломного проекту.

    1. Аналіз тенденцій перспективного розвитку напрямку моди

Вироби ассортименту одягу спеціального призначення покликані задовольнити потреби населення в одязі, призначеної для праці.

Сучасний технічний рівень виробництва потребує зниження рівня несприятливих впливів виробничого середовища, забезпечення безпечних умов праці, ліквідації професійних захворювань і виробничого травматизму. У комплексі заходів щодо забезпечення безпечних умов праці та профілактики професійних захворювань працюючих на виробництві, призначені засоби індивідуального захисту, зокрема спеціальний одяг.

Якість одягу спеціального п ризначення, її відповідність пропонованим

вимогам закладаються ще на етапі проектування. При конструюванні одягу данного асортименту досить важливим моментом, що визначає зручність експлуатації виробу, є врахування вимог динамічної антропометрії, що дозволяє встановити ступінь мінливості фігури, яка виконує різні рухи. Масове виробництво високоякісної продукції,в тому числі і спецодягу неможливо без знань вимог до виробу, що проектується, правильно підібраних матеріалів, ретельно зроблених розрахунків та ін.

Серед досить різноманітного асортименту швейних виробів, що випускаються і споживаються населенням, значна частка приходить на одяг, що використовується під час трудової діяльності. З розвитком і удосконаленням виробництва вимоги до цього виду одягу зростають.

Крім загальних вимог, що представлені до всіх швейних виробів, таких, як функціональність, відповідність моді, технологічність і економічність, до спеціального одягу пред'являються й інші - вимога захисту від впливу шкідливих виробничих факторів, вимога строгого призначення тощо. Ці додаткові вимоги виникають із-за специфічних умов експлуатування спецодягу.

Спеціальний одяг є одним із засобів індивідуального захисту працюючих. Він призначений для захисту людини на виробництві від впливу різних шкідливих виробничих факторів. Це основне призначення і формує специфічні вимоги до спеціального одягу. Спеціальний одяг повинен забезпечувати безпеку праці, оберігати працюючого від дії шкідливих виробничих факторів, зберігати нормальний функціональний стан людини, її працездатність протягом усього робочого часу, не робити подразнюючої дії на організм людини при її експлуатації і під час виготовлення.

Одяг спеціального призначення дуже різноманітний і поділяється на певні види за різноманітними ознаками, залежно від використання та цільового призначення. Перелік видів спецодягу з вказанням сезону його експлуатації і ділянки певорхності тіла людини, які кожен з видів спецодягу захищає регламентований та поданий у вигляді таблиці (дивись таблицю 1.1).

Таблиця 1.1

Види одягу спеціального призначення

Вид одягу

Область поверхності тіла людини захищена одягом

Сезон експлуатації

У приміщенні

На повітрі

Куртка

Тулуб, руки (за винятком кисті)

Цілий рік

Халат, сарафан

Тулуб, частково руки і ноги

Цілий рік

Літо

Плащ,накидка

Тулуб, руки (за винятком кисті), ноги (за винятком гомілок і ступней)

Цілий рік

Жилет

Тулуб

Зима

Цілий рік

Фартук

Передня і бічна частина тулуба і ніг, (за винятком гомілок і слупней)

Цілий рік

Штани

Нижня частина тулуба, ноги (за винятком ступней)

Цілий рік

Спідниця

Нижня частина тулуба, ноги (за винятком гомілок і ступней)

Цілий рік

Костюм

Тулуб, руки(за винятком кисті), ноги

Цілий рік

Комбінезон

Частина тулуба, ноги(за винятком ступней)

Цілий рік

Однією з основних загальних вимог, що ставиться до спецодягу, незалежно від його захисних властивостей, є забезпечення нормального теплового стану людини.

Одяг створює навколо тіла відповідний мікроклімат, який залежить від метеорологічних параметрів зовнішнього середовища і властивостей одягу (його конструкції, фізико-хімічних властивостей матеріалів і т. ін.).

Спецодяг експлуатується цілорічно як у приміщенні, так і на повітрі. При цьому, шкідливі виробничі чинники можуть впливати на всі ділянки шкіри працюючого або ж тільки на деякі з них тому іноді робітнику потрібно одягнути костюм (куртка, штани), а іноді достатньо обійтися жилетом. Вказані вище чинники сприяли розвитку асортимента спецодягу по видам [4, с.3-7].

Перелік деяких видів одягу спеціального призначення, що частіше експлуатуються представлений на рисунку 1.1.