Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BV.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

6.1. Бюджетна структура підприємства

       Під бюджетною структурою розуміють систему бюджетів, що ведеться у відповідних розрізах діяльності (функціональних областях), які формують зведений бюджет підприємства, що є його фінансовим планом на плановий період діяльності.

       За змістом бюджети, що представляють їх систему, включать певні статті. Стаття – це обліковий регістр, призначений для відображення фактів господарської діяльності.

       Рівень групування даних у статті визначається необхідністю деталізації обліку відповідних доходів чи витрат. Бюджети підприємств складають за статтями: доходів / витрат; надходжень та виплат коштів;надходжень та вибуття ТМЦ; активів і пасивів. Під доходами розуміють збільшення капіталу за рахунок зростання активів підприємства.Підвитратами розуміють – витрати матеріальних і фінансових ресурсів, які ”несе” підприємство в процесі здійснення своєї господарської діяльності .

Розр. 3 джер. надходж:

  1. Від операційної (основної) діяльності – грошові потоки, що виникають у результаті здійснення цієї діяльності – продажів власної продукції,. 2.Від інвестиційної діяльності – грошові потоки, що виникають у результаті продажу основних засобів і нематеріальних активів. 3.Від фінансової діяльності – грошові потоки, що виникають у результаті випуску акцій,

 Під виплатами розуміють грошові потоки, що виходять з підприємства.Під надходженням розуміють прийом матеріальних цінностей з метою їхнього подальшого продажу, переробки або іншого використання в господарській діяльності підприємства. Під вибуттям розуміють відпуск (передачу) матеріальних цінностей (негрошових активів) іншим організаціям на умовах продажу тощо. Під активами розуміють матеріальні і нематеріальні засоби підприємства, розділені за принципом їхнього використання у господарському обороті.Під пасивами розуміють джерела засобів (капітали), розділені за принципом їхнього походження.

6.2. Формування бюджетної системи на підприємстві

Бюджетну систему на підприємстві розробл. за такими етапами:розробка структури бюджетних статей;визначення переліку бюджетів, що складаються; розробка схеми послідовності формування функціональних бюджетів; визначення відповідальних за складання і виконання бюджетів.

Струк. переліку статей можна сформ. наступними. способами:

  1. скористатися переліком статей зі звітів пропонованих міжнародними стандартами фінансового обліку. Перевагою цього способу є їх зручність для управлінського аналізу структури статей.

  2. застосувати структуру статей бухгалтерського обліку. Це найпростіший спосіб. Перевагою його є можливість швидко сформувати перелік бюджетних статей сумісний з бухгалтерським обліком. Недолік такого методичного підходу в тому, що структура бухгалтерських рахунків відбиває тільки структуру балансу. 3.розробити власний перелік статей.

       Даний методичний підхід до складання переліку бюджетних статей здійснений на основі міжнародних стандартів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]