Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BV.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

4.1Основи управління за центрами відповідальності

Одним із постулатів теорії управління є те,що виконання дій по досягненню бажаного результату повинно обов’язково контролюватись. Рішенням цієї проблеми стала розроблена теорія управління за центрами відповідальності. Кожен підрозділ П,виконуючи свої функціональні обов’язки,своїми діями вносить частку доходів або витрат віднесення кожного підрозділу до доходів або витрат, визнач відповідно до виконання їх обов’язків.

Наприклад,якщо основним призначенням виробничого цеху є в-во продукції, то виконання функціональних обов’язків для нього буде означати – спожив ресурсів у формі витрат матеріалів,різних видів енергії, коштів та ін..

Отже, з фінансової точки зору,цей цех приносить витрати, і навпаки - якщо для відділу продажів осн. призначенням є збут ГП,то викон функціон обов’язків для нього буде означати одержання доходів у формі виручки за відвантажену продукцію. Тобто, з фін точки зору цей відділ приносить дохід. Якщо зіставити доходи і витрати від діяльності всіх підрозділів П, то отримаємо фінансовий результат.

Поєднанням виконання функціональних обов’язків з принесеними доходами або витратами визначимо таким чином двоєдину відповідальність, а кожен підрозділ перетвор в центр відповідальності.

Кожен центр повинен так виконувати свої обов’язки,щоб нести встановлену для нього фінансову відповідальність. Фін відповід контролюють через виконання бюджетів.

Вся діяльність підрозділів як центрів відповідальності переводиться на мову фінансів у форматі бюджетів,які консолідуються спочатку на рівні служб, а потім і всього П. консолідований бюджет повинен відповідати визначеним критеріям і після затвердження він стає директивним.

Відповідно до бюджету,з яким працює П, він стає високоефективним інструментом контролю ефектів діяльності і як кожного центру окремо так і всього П вцілому. Зміст бюджету віддзеркалює тип центру відповідальності.управління центрами в-сті П здійснює через фін структуру.

Якщо в організ.структурі П структурними одиницями є організ ланки, то у фін структурі – центри

4.2. Типи центрів відповідальності та їх характеристика

В практичній діяльності мають місце наступні центри фінансової відповідальності:

Центри витрат – відповідають тільки за здійсненні витрати процесів своєї діяльності і до них відносять різні виробничі підрозділи і функціональні служби, в задачі яких не входять одержання доходу.

Центри доходу – відповідають за доход, який вони приносять під-ву в результаті своєї діяльності і визначають дохідну частину бюджету.Центром доходу може виступати підрозділ під-ва, який займається реалізацією готової продукції, товарі, робіт і послуг, тобто функціонально призначений для одержання доходу у вигляді виручки.

Центри маржинального доходу – відповідають за величину одержуваного маржинального доходу.Такі центри створюють на тих під-х, де є підрозділи кяі здійснюють складніший вид діяльності, тобто не лише одне вир-воі не лише одну торгівлю, азаймаються вир-м і реалізацією продукції, тобто фактично є бізнес-напрямками, які відповідають за ефективність діяльності, контролюючи дохідну і видаткову частину напрямку.Мірою ефективності виступають вже не окремо доходи і витрати бізнес-напрямку, арізниця між ними у формі маржинального доходу.

Центри прибутку – відповідають перед керівництвом отриманою його сумою і як центри маржинального доходу вони контролюють видаткову і дохідну сторону діяльності не окремого бізнес-напрямку, а всього п-ва. Відповідно центром прибутку виступає п-во як самостійний господарюючий субєкт так і в складі багаторівневої структури.

Центри інвестицій – це вершина всієї фін.структури яка управляє не тільки оборотним капіталом, але і необоротними активами, тобто здійснює інвестицію.Центри інвестицій контролює окупність цих інвестицій, ітаким чином відповідає за рентабельність всіх активів під-ва

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]