Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контр.р-та спеціалісти.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
487.42 Кб
Скачать

Тема 2. Організація нормативно-правового забезпечення бухгалтерського обліку

Механізм державного регулювання бухгалтерського обліку: правові засади регулювання, організація і ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Поняття про Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку. Узгодження розроблених Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку з Міжнародним стандартами бухгалтерського обліку.

Поняття про План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. Плани рахунків бухгалтерського обліку, що застосовуються в Україні. Узгодженість Плану рахунків зі структурою фінансової звітності.

Тема 3. Організація облікового процесу

Система облікового процесу на підприємстві.

Реєстрація господарської операції. Основні вимоги до бухгалтерських документів, їх реквізити. Документообіг на підприємстві. Перевірка та опрацювання документів. Формування справ до здачі в архів.

Особливості формування та основні етапи організації поточного обліку.

Зведений облік як етап формування звітності. Влив форми ведення обліку на склад регістрів бухгалтерського обліку. Пробний баланс. Помилки в обліку та їх виправлення.

Тема 4. Організація обліку власного капіталу

Види і класифікація складових власного капіталу підприємств. Порядок формування різних видів капіталу.

Формування статутного капіталу. Основні етапи реєстрації підприємств.

Порядок формування і використання прибутку підприємства.

Документальне оформлення записів бухгалтерського обліку щодо операцій з капіталом підприємства.

Тема 5. Організація обліку зобов’язань

Організація синтетичного та аналітичного обліку кредитів банку: порядок оформлення кредитів, нарахування та сплати процентів, погашення суми кредиту.

Організація синтетичного та аналітичного обліку розрахунків з постачальниками: первинні документи, порядок розрахунків.

Організація обліку штатного та позаштатного персоналу. Організація синтетичного та аналітичного обліку розрахунків по оплаті праці з персоналом підприємства: порядок нарахування заробітної плати (розрахунок оплати відпусток, лікарняних листків), проведення утримань із заробітної плати (прибутковий податок, внески до Пенсійного фонду, до фонду Зайнятості тощо), порядок виплати заробітної плати і її депонування. Облік податків на заробітну плату до соціальних фондів.

Створення та використання забезпечень майбутніх платежів.

Тема 6. Організація обліку та аналізу довгострокових активів

Організація синтетичного і аналітичного обліку необоротних активів.

Організація обліку надходження необоротних активів на підприємстві в результаті придбання, обміну (на подібні та неподібні необоротні активи), безоплатного отримання, внесення до статутного капіталу, створення власними силами підприємства. Організація обліку витрат, пов’язаних з утриманням необоротних активів в робочому стані (види та способи ремонту). Організація обліку вибуття з балансу підприємства необоротних активів внаслідок продажу, безоплатної передачі, ліквідації. Особливості обліку фінансових інвестицій в асоційовані та дочірні підприємства, а також для провадження спільної діяльності.

Методи розрахунку амортизаційних відрахувань. Організація обліку амортизаційних відрахувань.