Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ГАСТРО_ТЕСТИ_МОДУЛЬ

.docx
Скачиваний:
394
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
122.34 Кб
Скачать

155. Хворий П., 61 р. скаржиться на нудоту, носові кровотечі, швидку втомлюваність. Об-но: на шкірі сліди геморагій, на верхній ділянці тулуба – телеангіоектазії, печінка + 2 см, щільна, край гострий. Селезінка +3 см. ЗАК: Ер. – 3,8 Т/л, гемоглобін – 118 г/л, к.п. – 0,9, тромбоцити – 170 Г/л, лейк. – 4,8 Г/л, ШОЕ – 28 мм/год. У крові: загальний білок – 55 г/л, альбумін – 30 г/л, протромбіновий індекс – 60%. Яка основна причина геморагічного синдрому?

  1. Гепатоцелюлярна недостатність

  2. Цитолітичний синдром

  3. Гепатоспленомегалія

  4. Холестатичний синдром

  5. Синдром гіперспленізму

156. Хворий 45 р. скаржиться на відсутність апетиту, здуття живота, швидку втомлюваність. В анамнезі гострий вірусний гепатит С. УЗД органів черевної порожнини: вертикальний розмір правої частки печінки 175 мм, паренхіма крупнозерниста, діаметр портальної вени 16 мм, розміри селезінки 138*70 мм, діаметр селезінкової вени 11 мм. Який діагноз:

  1. Цироз печінки

  2. Хронічний вірусний гепатит

  3. Хронічний токсичний гепатит

  4. Аутоімунний гепатит

  5. Хронічний холецистит

157. Хворий Г., 55 р. скаржиться на здуття живота, набряки ніг, швидку втомлюваність. Об-но: на передній черевній стінці розширена венозна мережа, печінка +3 см, щільна, край гострий, селезінка +3 см, в черевній порожнині визначається вільна рідина. АлАТ-0,7 ммоль/г*л, АсАТ-0,91 ммоль/г*л, загальний білірубін 25 мкмоль/л. Який синдром переважає у клініці даного хворого?

  1. Цитолітичний

  2. Гепатоцелюлярної недостатності

  3. Портальної гіпертензії

  4. Холестатичний

  5. Гіперспленізму

158. Хворий 45 р. скаржиться на відсутність апетиту, здуття живота, набряки ніг, швидку втомлюваність. Об-но: на передній черевній стінці розширена венозна мережа, в черевній порожнині визначається вільна рідина. Призначте лікування асцитично-набрякового синдрому:

  1. Фуросемід, манніт

  2. Верошпірон, фуросемід

  3. Діакарб, гіпотіазид

  4. Гепабене, фуросемід

  5. Панангін, еналаприл

159. Хворий Г., 47 років скаржиться на відсутність апетиту, швидку втомлюваність, підвищену збудливість, сонливість. Хворіє на цироз печінки 4 роки, стан погіршився після погрішності у дієті. Об-но: хворий збуджений, на питання відповідає з затримкою, визначається тремор пальців рук, порушення координації, шкіра та видимі слизові іктеричні, печінка +2 см, щільна, край гострий. Селезінка збільшена, +3 см. В черевній порожнині - вільна рідина у помірній кількості. Яке ускладнення виникло у даного хворого?

  1. Асцит-перитоніт

  2. Гепатоцелюлярна карцинома

  3. Печінкова енцефалопатія

  4. Печінкова кома

  5. Гостра токсико-інфекція

160. Хвора Н., 43 р., скаржиться на появу вираженого болю в животі, нудоти, блювання, яке не приносить полегшення. Діастаза сечі – 88 мг/с*л. УЗД: підшлункова залоза збільшена, підвищеної ехогенності, кальцинати. При даному захворюванні больовий синдром характери-зується всіма ознаками КРІМ:

  1. локалізація болю - ліве підребір'я;

  2. ірадіація по типу "лівого напівпоясу";

  3. виникає або підсилюється натще;

  4. провокуються алкоголем;

  5. купується холодом на ліве підребер'я

161. Хворий Д. 50 р., страждає на хронічний панкреатит. Який метод дослідження є найкращим для підтвердження зовнішньо-секреторної функціональної недостатності підшлункової залози ?

  1. Визначенна еластази-1 калу;

  2. Виявлення крові у калі

  3. Визначення діастази сечі

  4. Слиз в великій кількості в калі;

  5. Визначення глюкози крові

162. Хворому Ж., 45 років, виставлено діагноз: хронічний панкреатит, первинний, больова форма, період загострення. Яка найбільш часта причина такого захворювання?

  1. Стеноз Фатерова сосочка

  2. Виразкова хвороба 12-палої кишки

  3. Жовчокам’яна хвороба

  4. Зловживання алкоголем

  5. Дискінезії 12-палої кишки

163. Хворий З., 35 років, скаржиться на пекучий біль оперізуючого характеру, переважно у лівому підребер’ї, нудоту. Амілаза крові – 80 од. Які пальпаторні симптоми характерні для даного захворювання?

  1. Симптоми Образцова ІІ, Мерфі

  2. Симптоми Менделя, Оппенховського

  3. Симптоми Кера, с-м Мейо-Робсона

  4. Симптоми Грекова-Ортнера, Боаса

  5. Болючість в зоні Шофара, с-м Мейо-Робсона

164. Хвора К. 45р., скаржиться на біль в епігастрії з ірадіацією в ліву руку, лопатку, нудоту, здуття живота. Яке обстеження необхідно провести першочергово для підтвердження попереднього діагнозу?

  1. Загальний аналіз крові

  2. *ЕКГ

  3. Визначення амілази крові

  4. Дуоденальне зондування

  5. Копрограму.

165. У хворого К., 57 р., скарги на схуднення, проноси з великою кількістю калових мас із жирним блиском, сухість шкіри. Хворіє на хронічний панкреатит впродовж багатьох років. Яка найбільш ймовірна причина стеатореї у даного хворого?

  1. Зниження утворення трипсину

  2. Зниження утворення НСІ у шлунку

  3. Зниження утворення ліпази

  4. Зниження утворення амілази

  5. Зниження активності лужної фосфатази

166. У хворого К., 57 р., скарги на схуднення, проноси з великою кількістю калових мас із жирним блиском, сухість шкіри. Хворіє на хронічний панкреатит впродовж багатьох років. Який найбільш ефективний препарат для корекції стеатореї у даного хворого?

  1. Платифілін

  2. Креон

  3. Мотиліум

  4. Гастроцепін

  5. Контрикал

167. Хворий Д. страждає хронічним панкреатитом. Виявлені високі показники вільної соляної кислоти та загальної кислотності шлунка. Яку групу препаратів потрібно включити в схему лікування?

  1. Блокатори Н2-рецепторів

  2. Антиоксиданти

  3. Поліферментні препарати

  4. Анальгетики

  5. Жовчогінні.

168. Хворий А., 58 р., скаржиться на пекучий біль оперізуючого характеру, переважно у лівому підребер’ї, нудоту. В анамнезі виразкова хвороба. УЗД: підшлункова залоза збільшена, підвищеної ехогенності, розширена Вірсунгова протока. Виберіть захисний механізм, який порушений у даного хворого?

  1. нормальний відтік панкреатичного секрету;

  2. рефлюкс жовчі в протоки підшлункової залози;

  3. підсилена продукція секретину;

  4. підсилена продукція холецистокиніну;

  5. підвищена кислотність шлункового вмісту.

169. Хворий К. поступив в гастроентерологічне відділення з сильним болем в лівій половині епігастрію. При обстеженні був виявлений симптом Мейо-Робсона, біль в трикутнику Шоффара. Про яке захворювання можна думати?

  1. Хронічний панкреатит

  2. Хронічний холецистит

  3. Хронічний холангіт

  4. Виразкова хвороба

  5. Хронічний гастрит

170. Хворий Ц., 67 років, впродовж багатьох років страждає на хронічний панкреатит. Впродовж останнього року виникли явища ендокринної недостатності підшлункової залози, а саме:

  1. Синдром мальдигестії

  2. Дефіцит вітамінів А,Д,Е,К

  3. Лієнтерея, амілорея

  4. Цукровий діабет

  5. Гостра наднирникова недостатність

171. Хворий К. лікується з приводу хронічного панкреатиту. При обстеженні виявлений низький рівень амілази в крові (4 од.). Ваша тактика лікування?

  1. призначення ферментної терапії

  2. призначення антиферментної терапії

  3. призначення антиоксидантної терапії

  4. призначення антацидної терапії

  5. призначення антибактеріальної терапії.

172. Хвора К. 45років, скаржиться на біль в епігастрії з ірадіацією в ліву руку, лопатку, нудоту, здуття живота. Лікар запідозрів загострення хронічного панкреатиту. Яку дієту за Певзнером необхідно призначити хворому?

  1. 1

  2. 2

  3. 3

  4. 4

  5. 5

173. Хворий 62 років, протягом 32 років страждає періодичними епізода­ми болів у лівому підребер'ї з іррадіа­цією в спину, у зв'язку з чим змушений дотримувати строгої дієти з обмежен­ням жирних, смажених, гострих, коп­чених страв. В останні 1,5 року відзна­чає приєднання здуття живота, часті­шання випорожнень до 2-3 разів у добу. Випорожнення рясні, смердючі, з блискучою поверхнею, із залишками неперетравленої їжі. Зміна симптома­тики у хворого обумовлена:

A. *Екзокринною недостатністю підшлункової залози

B. Ендокринною недостатністю підшлункової залози

C. Холестатичним синдромом

D. Синдромом подразненого ки­шечнику

E. Недостатністю шлункової се­креції

174. У гастроентерологічному від­діленні знаходиться хвора 35 років зі скаргами на часті рідкі випорожнення з домішками крові, слизу і гною. При ректороманоскопії визначаються мно­жинні виразки з нальотами фібрину, що контактно кровоточать, при іригоскопії – згладженість гаустр. Який пре­парат для патогенетичної терапії ви будете використовувати?

A. Біфідумбактерин

B. Урсодезоксихолієва кислота

C. Делагіл

D. Амоксицилін

E. *Сульфасалазин

175. Хворий Д., 47 років, скаржить­ся: на розлитий тупий біль у животі, який посилюється перед дефекацією і стихає після неї; випорожнення - до 10 разів на добу, що містять кров; під­вищення температури, загальну слаб­кість. Хворіє протягом 2-х місяців. Об'єктивно: шкіра бліда, суха. Паль­пація товстої кишки болюча. Сліпа кишка пальпується у вигляді тяжу. Яке обстеження найбільш інформа­тивне для встановлення діагнозу?

A. Ректороманоскопія

B. *Колоноскопія

С.Іригоскопія

D. Фіброгастроскопія

E. Оглядова рентгеноскопія орга­нів черевної порожнини