Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biokhimija_Testi_zakljuchn.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

1,25 [Он] - дигідроксіхолекальциферолу

Біотина

Токоферолу

Нафтахінону

Ретинолу

Дитина 9-ми місяців харчується синтетичними сумішами, незбалансованими за вмістом вітаміну В6. У дитини спостерігається пелагроподібний дерматит, судоми, анемія. Розвиток судом може бути пов’язаний з недостатнім утворення:

ГАМК

Гістаміна

Серотоніна

ДОФА

Дофаміна

Після відновлення кровообігу в ушкодженій тканині припиняється накопичення лактату та зменшується швидкість споживання глюкози. Активацією якого процесу зумовлені ці метаболічні перетворення?

Аеробного гліколізу

Анаеробного гліколізу

Ліполізу

Глюконеогенезу

Біосинтезу глікогену

Під час голодування м’язові білки розпадаються до вільних амінокислот. В який процес найбільш вирогідніше будуть втягуватися ці сполуки за таких умов?

Глюконеогенез у печінці

Глюконеогенез у м’язах

Синтез вищих жирних кислот

Глікогеноліз

Декарбоксилування

Після оперативного видалення частини шлунка у хворого Д. порушилось всмоктування вітаміну В12, він виводиться з калом. Розвинулась анемія. Який фактор необхідний для всмоктування цього вітаміну?

Гастромукопротеїн

Гастрин

Соляна кислота

Пепсин

Фолієва кислота

Після тривалого фізичного навантаження під час заняття з фізичної культури у студентів розвинулась м’язова крепатура. Причиною її виникнення стало накопичення у скелетних м’язах молочної кислоти. Вона утворилась після активації в організмі студентів:

Гліколіза

Глюконеогенезу

Пентозофосфатного циклу

Ліполізу

Глікогенезу

У 4-річної дитини з спадковим ураженням нирок спостерігаються ознаки рахіту, концентрація вітаміну Д в крові знаходиться у межах норми. Що із наступного є найвірогіднішою причиною розвитку рахіту:

Порушення синтезу кальцитріолу

Підвищена екскреція кальцію із організму

Гіперфункція паращитоподібних залоз

Гіпофункція паращитоподібних залоз

Недостатність в їжі кальцію

У лікарню потупила дитина 6 років. При обстеженні було виявлено, що дитина не може фіксувати погляд, не слідкує за іграшками, на очному дні відмічається симптом “вишневої кістки”. Лабораторні аналізи показали, що в мізку, печінці і селезінці - підвищений рівень ганглиозиду глікометиду. Яка спадкова хвороба у дитини?

Хвороба Тея -Сакса

Хвороба Вільсона-Коновалова

Синдром Шерешевского-Тернера

Хвороба Німана-Піка

Хвороба Мак - Ардля

У новонародженої дитини спостерігається зниження інтенсивності смоктання, часте блювота, гіпотонія. У сечі та крові значно підвищена концентрація цитруліну. Який метаболічний процес порушений?

Орнітиновий цикл

ЦТК

Гліколіз

Глюконеогенез

Цикл Корі

При обстеженні в клініці у чоловіка діагностували гостру променеву хворобу. Лабораторно встановленно різке зниження серотонину в тромбоцитах. Порушення метаболізму якої речовини є можливою причиною зниження тромбоцитарного серотонину?

5-окситриптофана

Тирозина

Гістидина

Фенілаланіна

Серин

Харчовий раціон жінки 30 років, яка годує груддю, містить 1000 мг кальцію, 1300 мг фосфору та 20 мг заліза на добу. Яким чином слід відкоригувати вміст мінеральних речовин у цьому харчовому раціоні?

Збільшити вміст фосфору;

Збільшити вміст кальцію;

Зменшити вміст фтору;

Збільшити вміст заліза;

Зменшити вміст заліза.

У дитини спостерігається затримка фізичного та розумового розвитку, глибокі порушення з боку сполучної тканини внутрішніх органів, у сечі виявлено кератансульфати. Обмін яких речовин порушений:

Глікозаміногліканів

Колагену

Еластину

Фібронектину

Гіалуронової кислоти

При дослідженні перетворення харчового барвника було встановлено, що знешкодження цього ксенобіотика відбувається тільки в одну фазу – мікросомального окислення. Назвіть компонент цієї фази.

Цитохром Р-450

Цитохром в

Цитохром с

Цитохром а

Цитохромоксидаза

Хлопчик 5-ти місяців госпіталізований з приводу тонічних судом. Хворіє з народження. При огляді волосся жорстке, нігті витончені та ламкі, шкіряні покриви бліді та сухі, в біохімічному аналізі крові кальцій 1,5 ммоль/л, фосфор – 1,9 ммоль/л. З чим пов'язані ці зміни?

Гіпопаратиреоз

Гіперпаратиреоз

Гіперальдостеронізм

Гіпоальдостеронізм

Гіпотиреоз

Хворий 49-ти років водій за професією скаржиться на нестерпні стискаючі болі за грудиною, що “віддають” у ділянку шиї, які виникли 2 години тому. Стан важкий, блідість, тони серця послаблені. Лабораторне обстеження показало високу активність креатинкінази та ЛДГ1. Для якого захворювання характерні подібні зміни?

Гострий інфаркт міокарда

Гострий панкреатит

Стенокардія

Жовчо-кам'яна хвороба

Цукровий діабет

Плазмові фактори згортання крові зазнають посттрансляційної модифікації з участю вітаміну К. Як кофактор, він потрібен у ферментній системі гама-карбоксилювання білкових факторів коагуляції крові завдяки збільшенню спорідненості їх молекул з іонами кальцію. Яка амінокислота карбоксилюється в цих білках?

Глутамінова

Валін

Серин

Фенілаланін

Аргінін

Після прийому жирної їжі у хворого з’являються нудота та печія, спостерігається стеаторея. Причиною такого стану може бути:

Нестача жовчних кислот

Підвищене виділення ліпази

Порушення синтезу трипсина

Нестача амілази

Порушення синтезу фосфоліпази

Характерною ознакою глікогенозу є біль у м’язах під час фізичної роботи. В крові реєструється гіпоглікемія. Вроджена недостатність якого фермента зумовлює цю патологію?

Глікогенфосфорилази

Глюкозо-6-фосфатдегідрогенази

Альфа-амілази

Гама-амілази

Лізосомальної глікозидази

У немовляти внаслідок неправильного годування виникла виражена діарея. Одним з основних наслідків діареї є екскреція великої кількості бікарбонату натрію. Яка форма порушення кислотно-лужного балансу має місце у цьому випадку?

Метаболічний ацидоз

Метаболічний алкалоз

Респіраторний ацидоз

Респіраторний алкалоз

Не буде порушень кислотно-лужного балансу

Мати звернулася до лікаря: у дитини 5 років за дії сонячних променів на шкірі з’являються еритеми, везикулярний висип, дитина скаржиться на свербіж. Дослідження крові виявили зменшення заліза у сироватці крові, збільшення виділення з сечею уропорфіриногену І. Найбільш імовірною спадковою патологією у дитини є:

Еритропоетична порфірія

Метгемоглобінемія

Печінкова порфірия

Копропорфірія

Інтермітуюча порфірия

Хвора 46-ти років довгий час страждає прогресуючою м’язовою дистрофією (Дюшена). Зміни рівня якого ферменту крові є діагностичним тестом в даному випадку?

Креатинфосфокінази

Лактатдегідрогенази

Піруватдегідрогенази

Глутаматдегідрогенази

Аденілаткінази

Хворий хворіє на цукровий діабет, що супроводжується гіперглікемією натще понад 7,2 ммоль/л. Рівень якого білка плазми крові дозволяє ретроспективно (за попередні 4-8 тижні до обстеження) оцінити рівень глікемії?

Глікозильований гемоглобін

Альбумін

Фібріноген

С-реактивний білок

Церулоплазмін

При визначенні залишкового азоту знайшли, що азот сечовини значно знижений. Для захворювання якого органа це характерно?

Печінки

Мозку

Серця

Кишечнику

Шлунка

Дівчинка 10-ти років часто хворіє на гострі респіраторні інфекції, після яких спостерігаються множинні точкові крововиливі в місцях тертя одягу. Вкажіть, гіповітаміноз якого вітаміну має місце в дівчинки:

С

В6

В1

А

В2

У клініку поступила дитина 4-х років з ознаками тривалого білкового голодування: затримка росту, анемія, набряки, розумова відсталість. Виберіть причину розвитку набряків у дитини.

Зниження синтезу альбумінів

Зниження синтезу глобулінів

Зниження синтезу гемоглобіну

Зниження синтезу ліпопротеїнів

Зниження синтезу глікопротеїнів

Вагітній жінці, що мала в анамнезі декілька викиднів, призначена терапія, яка містить вітамінні препарати. Укажіть вітамін, який сприяє виношуванню вагітності.

Альфа-токоферол

Фолієва кислота

Ціанкобаламін

Піридоксальфосфат

Рутин

У хворого спостерігається атонія м’язів. Назвіть фермент м’язової тканини, активність якого може бути знижена при такому стані:

Креатинфосфокіназа

Амілаза

Транскетолаза

Глутамінтрансфераза

Каталаза

У хворого виявлено підвищення активності ЛДГ1,ЛДГ2, Ас-АТ, креатинфосфокінази. В якому органі (органах) ймовірний розвиток патологічного процесу?

У серцевому м’язі (початкова стадія інфаркта міокарда

У скелетних м’язах (дистрофія, атрофія)

У нирках та наднирниках

У сполучній тканині

У печінці та нирках

У дитини з точковою мутацією генів виявлено відсутність глюкозо-6-фосфатази, гіпоглікемію та гепатомегалію. Визначте вид патології, для якої характерні ці ознаки?

Хвороба Гірке

Хвороба Кори

Хвороба Аддісона

Хвороба Паркінсона

Хвороба Мак-Ардла

При обстеженні хворого виявлена характерна клініка колагенозу. Вкажіть, збільшення якого показника сечі характерне для цієї патології.

Гідроксипролін

Аргінін

Глюкоза

Мінеральні солі

Солі амонію

У крові хворого концентрація альбуміна складає 20 г/л, підвищена активність ізофермента лактатдегідрогенази 5 [ЛДГ5]. Патології якого органу відповідає цей аналіз?

Печінка

Нирки

Серце

Легені

Селезінка

Хворий 20 років. Скаржиться на загальну слабість запаморочення, швидку стомлюваність. При обстеженні виявлено: гемоглобін крові 80 г/л, мікроскопічно виявлено еритроцити зміненої форми. Причиною може бути:

Серповидноклітинна анемія

Паренхіматозна жовтяниця

Гостра переміжна порфірія

Обтураційна жовтяниця

Хвороба Аддісона

У пацієнта, що звернувся до лікаря спостерігається жовте забарвлення шкіри, сеча - темна, кал темно-жовтого кольору. Підвищення концентрації якої речовини буде спостерігатися в сироватці крові?

Вільного білірубіну

Кон’югованого білірубіну

Мезобілірубіну

Вердоглобіну

Білівердину

Аміак є дуже отруйною речовиною, особливо для нервової системи. Яка речовина бере особливо активну участь у знешкодженні аміака у тканинах мозку?

Глутамінова кислота

Лізин

Пролін

Гістидин

Аланін

Людина в стані спокою штучно примушує себе дихати часто і глибоко протягом 3-4 хв. Як це відбивається на кислотно-лужній рівновазі організму?

Виникає дихальний алкалоз

Виникає дихальний ацидоз

Виникає метаболічний алкалоз

Виникає метаболічний ацидоз

Кислотно-лужна рівновага не змінюється

У експериментальної тварини, що знаходиться на безбілковому раціоні, розвинулася жирова інфільтрація печінки, зокрема, внаслідок дефіциту метилюючих агентів. Назвіть метаболіт, утворення якого порушено у підослідній тварині.

Холін

ДОФА

Холестерин

Ацетоацетат

Лінолева кислота

На прийом до лікаря звернувся хворий із симетричним дерматитом відкритих ділянок шкіри. Із бесіди з пацієнтом встановлено, що він харчувався, в основному, крупами і вживає мало м’яса, молока і яєць. Дефіцит якого із перерахованих вітамінів є провідним у даного пацієнта?

Нікотинаміда

Кальціферола

Фолієвої кислоти

Біотина

Токоферола

У відділення реанімації надійшов чоловік 47 років з діагнозом інфаркт міокарду. Яка з фракцій лактатдегідрогенази (ЛДГ) буде переважати в сироватці крові на протязі перших двох діб?

ЛДГ1

ЛДГ2

ЛДГ3

ЛДГ4

ЛДГ5

У хворої 38 років ревматизм в активній фазі. Визначення якого з наступних лабораторних показників сироватки крові має діагностичне значення при даній патології?

С-реактивного білка

Сечової кислоти

Сечовини

Креатиніну

Трансферину

У відділення травматології надійшов хворий з розтрощенням м’язової тканини. Вкажіть, який біохімічний показник сечі при цьому буде збільшений:

Креатинін

Загальні ліпіди

Глюкоза

Мінеральні солі

Сечова кислота

У хворого через 12 годин після гострого приступу загрудинного болю знайдено різке підвищення активності АсАТ в сироватці крові. Вкажіть патологію, для якої характерне це зміщення.

Інфаркт міокарду

Вірусний гепатит

Колагеноз

Цукровий діабет

Нецукровий діабет

Жінка 30 років хворіє близько року, коли вперше з’явились болі в ділянці суглобів, їх припухлість, почервоніння шкіри над ними. Попередній діагноз ревматоїдний артрит. Однією з вірогідних причин цього захворювання є зміна в структурі білка сполучної тканини:

Колагена

Муцина

Міозина

Овоальбуміна

Тропоніна

Жінка 62 років скаржиться на часту біль в області грудної кроківки і хребта, переломи ребер. Лікар припустив мієломну хворобу (плазмоцитому) Який з перерахованих нижче лабораторних показників буде мати найбільш діагностичне значення?

Парапротеїнемія

Гіперальбумінемія

Протеїнурия

Гіпоглобулінемія

Гіпопротеїнемія

Більша частина учасників експедиції Магелана в Америку загинула від захворювання авітамінозу, що проявлялось загальною слабкістю, підшкірних крововиливах, випадінням зубів, кровотечею з ясен. Вкажіть назву цього авітамінозу.

Скорбут (цинга)

Пелагра

Рахіт

Поліневрит (бері-бері)

Анемія Бірмера

Під час патронажу лікар виявив у дитини симетричну щерехатість щік, діарею, порушення нервової діяльності. Нестача яких харчових факторів є причиною такого стану?

Нікотинова кислота, триптофан

Лізин, аскорбінова кислота

Треонін, пантотенова кислота

Метіонін, ліпоєва кислота

Фенілаланін, пангамова кислота

Хвору привезла швидка допомога. Стан тяжкий, свідомість відсутня, адинамія. Шкірні покрови сухі, впалі очі. Ціаноз обличчя. Тахікардія. Запах ацетону з рота. Результати аналізів: глюкоза крові 20,1 ммоль/л (N= 3,3-5,5ммоль/л), у сечі 3,5% (в N=0). Який попередній діагноз можно поставити?

Гіперглікемічна кома

Гіпоглікемічна кома

Гостра серцева недостатність

Гостре алкогольне отруєння

Анафілактичний шок

У хворого 27-ми років виявлено патологічні зміни печінки і головного мозку. У плазмі крові виявлено різке зниження, а в сечі підвищення вмісту міді. Поставлено діагноз - хвороба Вільсона. Активність якого ферменту в сироватці крові необхідно дослідити для підтвердження діагнозу?

Церулоплазміну

Карбоангідрази

Ксантиноксидази

Лейцинамінопептидази

Алкогольдегідрогенази

Пацієнт звернувся до лікаря зі скаргами на задишку, що виникала після фізичного навантаження. Клінічне обстеження виявило анемію та наявність парапротеїну в зоні гамма-глобулінів. Який показник у сечі необхідно визначити для підтвердження діагнозу мієломи?

Білок Бенс-Джонса

Білірубін

Гемоглобін

Церулоплазмін

Антитрипсин

У новонародженаго спостерігались судоми, які проходили після призначення вітаміну B6. Цей ефект найбільш ймовірно викликаний тим, що вітамін B6 входить до складу фермента:

Глутаматдекарбоксилази

Піруватдегідростази

Бета-глутаратдегідрогенази

Амінолевулінатсинтази

Глікогенфосфорилази

У юнака 18 років з ураженням паренхіми печінки в сироватці крові найвірогідніше буде виявлено підвищений рівень

Аланінамінотрансферази

Лактатдегідрогенази-1

Креатинкінази

Кислої фосфатази

aльфа-амілази

При обстеженні підлітка, що страждає ксантоматозом, виявлена сімейна гіперхолестеринемія. Концентрація яких липопротеїнів значно підвищена в крові при данній патології?

ЛПНП

Хіломікронів

ЛПОНП

ЛПВП

НЕЖК

Хворий 50-ти років звернувся до клініки зі скаргами на загальну слабість, втрату апетиту, аритмію. Спостерігається гіпотонія м'язів, мляві паралічі, послаблення перистальтики кишечника. Причиною такого стану може бути:

Гіпокаліємія

Гіпопротеінемія

Гіперкаліємія

Гіпофосфатемія

Гіпонатріємія

Споживання забруднених овочів і фруктів протягом тривалого часу призвело до отруєння пацієнта нітратами і утворення в крові похідного гемоглобіну…

Hb-OH

Hb СО

Hb O2

Hb CN

Hb NHCOOH

У жінки, яка тривалий час була на дієті з використанням очищенного рису, виявлено поліневрит (хв-ба Бері-Бері). Відсутність якого вітаміну в їжі призводить до розвитку цього захворювання?

Тіаміну

Аскорбінової кислоти

Піридоксину

Фолієвої кислоти

Рибофлавіну

У хворого після ектомії жовчного міхура послаблені процеси всмоктування Са++ через стінку кишечника. Призначення якого вітаміна буде стимулювати цей процес?

Віт Д3

Віт РР

Віт С

Віт В12

Віт К

Робітник цеху по виробництву нітросполук звернувся до лікаря зі скаргами на задишку та швидку утомлюванність. При обстеженні хворого виявлено цианоз нижніх кінцівок. Яка причина цього стану?

Посилене метгемоглобіноутворення

Гіповітаміноз

Гіпервітаміноз

Жирова інфільтрація печінки

Авітаміноз

Після курсу терапії хворому на виразку дванадцятипалої кишки лікар пропонує вживання соків із капусти та картоплі. Вміст яких речовин в цих харчах сприяє профілактиці та заживленню виразок?

Вітамін U

Пантотенова кислота

Вітамін С

Вітамін В1

Вітамін К

Пацієнт відмічає часті проноси, особливо після вживання жирної їжі, схуднення. Лабораторні дослідження показали наявність стеатореї, кал гіпохолічний. Можлива причина такого стану:

Обтурація жовчних шляхів

Запалення слизової тонкого кишечника

Нестача ліпази

Порушення активності фосфоліпаз

Незбалансована дієта

Дитина квола, апатична. Печінка збільшена і при біопсії печінки виявлено значний надлишок глікогену. Концентрація глюкози в крові нижче норми. У чому причина пониженої концентрації глюкози в крові цієї хворої?

Понижена (відсутня) активність глікоген-фосфорилази в печінці

Понижена (відсутня) активність гексокінази

Підвищена активність глікогенсинтетази

Понижена (відсутня) активність глюкозо-6-фосфатази

Дефіцит гену, який відповідає за синтез глюкозо-1-фосфатуридинтрансферази

У хворого 30-ти років із гострим запаленням підшлункової залози (панкреатитом) виявлено порушення порожнинного травлення білків. Це може бути пов’язано із недостатнім синтезом та виділенням залозою:

Трипсину

Пепсину

Ліпаза

Дипептидаз

Амілази

Пацієнт голодує 48 годин. Які речовини використовуються м’язовою тканиню як джерела енергії за цих умов?

Кетонові тіла

Гліцерин

Піруват

Лактат

Амінокислоти

У лікарню швидкої допомоги доставили дитину 7 років в стані алергічного шоку, який розвинувся після укусу оси. В крові підвищена концентрація гістаміну. В результаті якої реакції утворюється цей амін?

Декарбоксилювання

Гідроксилювання

Дегідрування

Дезамінування

Відновлення

Основна маса азоту з організму виводиться у вигляді сечовини. Зниження активності якого ферменту в печінці приводить до гальмування синтезу сечовини і нагромадження аміаку в крові і тканинах?

Карбамоїлфосфатсинтази

Аспартатамінотрансферази

Уреази

Амілази

Пепсину

У хворого 35 років, який часто вживає алкоголь, на фоні лікування сечогінними засобами виникла сильна м'язова і серцева слабість, блювота, діарея, АТ - 100/60 мм рт.ст., депресія. Причиною такого стану є посилене виділення з сечею:

Калію

Натрію

Хлору

Кальцію

Фосфатів

У чоловіка, який тривалий час не вживав з їжею жирів, але отримував достатню кількість вуглеводів і білків, виявлено дерматит, погане загоювання ран, погіршення зору. Яка можлива причина порушення обміну речовин?

Нестача лінолевої кислоти, вітамінів А, Д, Е, К

Нестача пальмітинової кислоти

Нестача вітамінів РР, Н

Низька калорійність дієти

Нестача олеїнової кислоти

Жінка 33 років страждає на гепатоцеребральну дистрофію (хвороба Вільсона). В крові знижений вміст церулоплазміну. В сечі різко підвищений вміст амінокислот. Ці зміни в першу чергу обумовлені посиленням процесу:

Комплексоутворення амінокислот з міддю

Синтезу сечовини

Переамінування амінокислот

Разпаду тканинних білків

Глюконеогенезу

У хворого з частими кровотечами із внутрішніх органів і слизовых оболонок виявлені пролін і лізин у складі колагенових волокон. З відсутністю якого вітаміна порушено їх гідроксилювання?

Вітаміну С

Вітаміну К

Вітаміну А

Тіаміну

Вітаміну Е

У пацієнта цироз печінки. Дослідження якої з перелічених речовин, що екскретуються з сечею, може характеризувати стан антитоксичної функції печінки?

Гіпурової кислоти

Амонійних солей

Креатиніну

Сечової кислоти

Амінокислот

В експериментальній моделі на щурах викликано морофологічне порушення клітин епітелію дистальних відділів нефрону. Які функціональні процеси в нирках при цьомупослаблюються?

Реабсорбція електролитів та води

Реабсорбція глюкози

Реабсорбція натрію та глюкози

Реабсорбція білків

Фільтрація

При аналізі крові виявлено знижений вміст гемоглобіну. Яка функція крові порушиться при цьому?

Транспорт газів

Транспорт гормонів

Забезпечення імунітету

Зсідання

Транспорт поживних речовин

У процесі старіння людини спостерігається зменшення синтезу та секреції підшлункового соку, зменшення вмісту в ньому трипсину. Це призводить до порушення розщеплення:

Білків

Фосфоліпідів

Полісахаридів

Нуклеїнових кислот

Ліпідів

З метою схуднення жінка обмежувала кількість продуктів в харчовому раціоні. Через 3місяці в неї з'явилися набряки, збільшився діурез. Дефіцит яких компонентів їжі є причиною цього?

Білків

Жирів

Вуглеводів

Вітамінів

Мінеральних речовин

Що потрібно додати до донорської крові, законсервованої цитратом натрію, щоб викликати зсідання?

Іони кальцію

Іони натрію

Протромбін

Вітамін К

Фібриноген

У чоловіка 38 років на фоні гіповітамінозу С підвищена кровоточивість ясен. Порушенням якого процесу це обумовлене?

Гідроксилювання залишків проліну та лізину

Згортання крові

Синтезу гемоглобіну

Розпаду тирозину

Синтезу гідрокортизону

Пацієнту 35 років із зниженим згортання крові перед видаленням зуба лікар призначив вікасол – структурний аналог вітаміну К. Вкажіть, який процесс активується під впливом вікасолу.

Карбоксилювання залишків глутамінової кислоти

Гідроксилювання залишків проліну

Гідроксилювання залишків лізину

Декарбоксилювання амінокислот

Фосфорилювання залишків серину

Є декілька шляхів знешкодження аміаку в організмі, але для окремих органів є специфічні. Який шлях знешкодження аміаку характерний для клітин головного мозку:

Утворення глутаміну

Утворення сечовини

Утворення аспарагіну

Утворення NH4+

Утворення креатину

У добовому раціоні дорослої здорової людини повинні бути жири, білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі та вода. Вкажіть кількість білку, яка забезпечує нормальну життєдіяльність організму.

100 – 120.

50 – 60.

10 – 20.

70 –80.

40 – 50.

Яке похідне гемоглобіну виявляється в крові при отруєнні чадним газом?

Карбоксигемоглобін

Метгемоглобін.

Оксігемоглобін.

Карбгемоглобін.

Вердогемоглобін.

Який глікозаміноглікан є найбільш типовим для кісткової тканин і відіграє провідну функцію в фомуванні хрящової та кісткової тканини:

Хондроїтинсульфат

Гіалуронова кислота

Дерматансульфат

Кератансульфат

Гепарин

Як антикоагулянти використовують різноманітні речовини, в тому числі полісахарид природного походження, а саме:

Гепарин

Гіалуронова кислота

Дерматансульфат

Хондроітинсульфат

Декстран

У новонародженої дитини у шлунку відбувається “згурджування” молока, тобто перетворення розчинних білків молока казеїнів у нерозчинні – параказеїни за участю іонів кальцію і ферменту. Який фермент бере участь у цьому процесі?

Ренін

Пепсин

Гастрин

Секретин

Ліпаза

Еритроцити людини не містять мітохондрій. Який основний шлях утворення АТФ в цих клітинах?

Анаеробний гліколіз

Аеробний гліколіз

Окиснювальне фосфорилювання

Креатинкіназна реакція

Аденілаткіназна реакція

У гострому досліді тварині в порожнину 12-ти палої кишки ввели слабкий розчин хлористоводневої кислоти. До збільшення секреції якого гастроінтестинального гормону це призведе?

Секретин

Гастрин

Нейротензин

Мотилін

Гістамін

У чоловіка 60-ти років, який страждає на хронічну кишкову непрохідність, посилюється гниття білків у товстому кишечнику. Підтвердженням цього процесу є:

Індиканурія

Креатинурія

Глюкозурія

Гіперурікурія

Е білірубінурія

У пацієнта 38-ми років через місяць після перенесеної важкої операції наступило одужання і спостерігається позитивний азотистий баланс. Зниження концентрації якої азотвмісної речовини може відмічатися в сечі даного пацієнта?

Сечовини

Лактату

Стеркобіліногену

Галактози

17-кетостероїдів

У пацієнтки 23 років після неконтрольованого лікарями довготривалого голодування розвинулись ознаки білкової дистрофії. Виберіть у запропонованих відповідях стан, характерний для білкового голодування.

Зниження синтезу сечовини в печінці

Гіперглікемія

Позитивний азотистий баланс

Підвищення онкотичного тиску крові

Гематурія

Який із вітамінів у поєднанні з вітаміном С підсилює терапевтичний ефект лікування цинги:

Р

А

Д

Е

К

Недостатність яких компонентів харчування у дітей викликає порушення процесу утворення зубів у хворих на "квашіоркор"?

Білкове голодування

Ліпідне голодування

Вуглеводне голодування

Недостатність вітамінів

Недостатність хромопорфіринів

За результатами аналізів шлункового соку хворого встановлено: зниження його кислотності і низький рівень гастромукопротеїна. Нестача якого вітаміна може виникнути в даному випадку?

Кобаламіну

Фолієвої кислоти

Пантотенової кислоти

Нікотинаміду

Біофлавоноїдів

При патологічних процесах, які супроводжуються гіпоксією, відбувається неповне відновлення молекули кисню в дихальному ланцюзі і накопичення пероксиду водню. Вкажіть фермент, який забезпечує його руйнування.

Каталаза

Цитохромоксидаза

Сукцинатдегідрогеназа

Кетоглутаратдегідрогеназа

Аконітаза

Пролонгована дія ряду антибіотиків и сульфаніламідів обумовлено тим, що вони циркулюють в крові тривалий час в комплексі з:

Альбуміном

Трансферином

Гемоглобіном

Гаптоглобіном

Гемопексином

Пацієнт 33- х віку. Хворіє 10 років. Періодично звертається до лікаря зі скаргами на гострі болі в животі, судоми, порушення зору. У його родичів спостерігаються подібні симптоми. Сеча червоного кольору. Госпіталізований з діагнозом - гостра переміжна порфірія. Причиною захворювання може бути порушення біосинтезу:

Гему

Інсуліну

Жовчних кислот

Простагландинів

Колагену

Для нормального метаболізму клітинам необхідні макроергічні сполуки. Яка з перерахованих сполук належить до макроергів?

Креатинфосфат

Креатин

Креатинин

Глюкозо-6-фосфат

Аденозинмонофосфат

У хворого С. діагностовано міеломну хворобу. Загальний білок крові - 180 г/л. Такий рівень білка ймовірний за рахунок:

Білка Бенс-Джонса

Альбумінів

Гаптоглобіну

Імуноглобулінів

Трансферину

Перетравлення білків у шлунку є початковою стадією розщеплення білків у травному каналі людини. Назвіть ферменти, які беруть участь в перетравлені білків у шлунку:

Пепсин та гастриксин

Трипсин та катепсини

Хімотрипсин та лізоцим

Ентеропептидаза та еластаза

Карбоксипептидаза та амінопептидаза

У пацієнтки з постійною гіпоглікеміею аналіз крові після введення адреналіну суттєво не змінився. Лікар припустив порушення в печінці. Про зміну якої функції печінки можна думати?

Глікогендепонуючої

Холестериноутворюючої

Кетогенної

Гліколітичної

Екскреторної

Хворому з хронічним гепатитом для оцінки знешкоджувальної функції печінки була проведена проба з навантаженням бензоатом натрію. Виділення якої кислоти з сечею буде характеризувати знешкоджувальну функцію печінки?

Гіпурова

Фенілоцтова

Лимонна

Валеріанова

Щавелева

У хворого відмічається підвищена чутливість шкіри до сонячного світла. При стоянні сеча набуває темно-червоного кольору. Яка найбільш ймовірна причина такого стану?

Порфірія

Гемолітична жовтяниця

Альбінізм

Пелагра

Алкаптонурія

Під час дослідження плазми крові пацієнта через 4 години після приймання ним жирної їжі встановлено, що вона є каламутною. Найбільш ймовірною причиною даного стану є підвищення концентрації в плазмі:

Хіломікронів

ЛПВГ

ЛПНГ

Холестерину

Фосфоліпідів

У хворої дитини при аналізі крові встановлено гіперліпопротеїнемію, що передалась по спадковості. Генетичний дефект синтезу якого ферменту обумовлює це явище?

Ліпопротеїнліпаза

Глікозидаза

Протеїназа

Гемсинтетаза

Фенілаланінгідроксилаза

У вагітної віком 28 років, досліджували ферменти в клітинах амніотичної рідини. При цьому виявилась недостатня активність бета- глюкуронідази. Який патологічний процес спостерігається?

Мукополісахародози

Глікогенози

Аглікогенози

Колагенози

Ліпідози

Молода людина після імплантації серцевого клапана систематично вживає непрямі антикоагулянти. Її стан ускладнився кровотечею. Із зменшенням у крові якої речовини це пов’язано?

Протромбіну

Гаптоглобіну

Гепарину

Креатину

Церулоплазміну

У хлопчика 4-х років після перенесеного важкого вірусного гепатиту спостерігаються блювання, втрати свідомості, судоми. У крові - гіперамоніємія. Порушення якого біохімічного процесу викликало подібний патологічний стан хворого?

Порушення знешкодження аміаку в печінці

Порушення знешкодження біогенних амінів

Посилення гниття білків у кишечнику

Активація декарбоксилування амінокислот

Пригнічення ферментів трансамінування

У хворого, що страждає на анемію, в еритроцитах збільшився вміст протопорфірину ІХ. Нестача якого мінерального елементу призвела до даної патології?

Заліза

Фосфору

Магнія

Калія

Натрія

У сироватці крові пацієнта встановлено підвищення активності гіалуронідази. Визначення якого біохімічного показника сироватки крові дозволить підтвердити припущення про патологію сполучної тканини?

Сіалові кислоти

Білірубін

Сечова кислота

Глюкоза

Галактоза

Утворення поперечних зшивів у структурі тропоколагену каталізує фермент лізилоксидаза. Дефіцит якого елемента знижує активність даного ферменту?

Міді

Кальцію

Натрію

Калію

Заліза

При обстеженні в клініці у жінки встановлена недостатність активності ліпопротеїнліпази, котра гідролізує тригліцериди хіломікронів на поверхні ендотелія капілярів жирової тканини. Які біохімічні порушення слід очикувати?

Гіперліпопротеїнемія - І типу

Гіперліпопротеїнемія - ІІА типу

Гіперліпопротеїнемія - ІІІ типу

Гіперліпопротеїнемія - ІV типу

Гіперліпопротеїнемія - ІІБ типу

У дитини спостерігається затримка фізичного та розумового розвитку, глибокі порушення з боку сполучної тканини внутрішніх органів, у сечі виявлено кератансульфати. Обмін яких речовин порушений:

Глікозаміногліканів

Колагену

Еластину

Фібронектину

Гіалуронової кислоти

У хворого на токсичний гепатит у крові підвищений вміст малонового альдегіду, що свідчить про посилення процесів вільно радикального окислення з накопиченням гідропероксидів. Який фермент бере участь у їх знешкодженні?

Глутатіонпероксидаза

Каталаза

Супероксиддисмутаза

Глутатіонредуктаза

Алькогольдегідрогеназа

За дії іонізуючого опромінення активуються процеси вільнорадикального окислення у мембранах клітинах. Який фермент антиоксидантної системи забезпечує відновлення гідропероксидів жирних кислот?

Фосфоліпідгідропероксидглутатіонпероксидаза

Глутатіонредуктаза

Супероксиддисмутаза

Каталаза

Альдегіддегідрогеназа

Електрофоретичне дослідження сироватки крові хворого пневмонією показало збільшення одної з білкових фракцій. Вкажіть її.

Гама-глобуліни

Альбуміни

Альфа1-глобуліни

Альфа2-глобуліни

Бета-глобуліни

Пролонгована дія деяких антибіотиків і сульфаніламідів обумовлена тим, що вони циркулюють в крові тривалий час у комплексі з:

Альбуміном

Трансферином

Гемоглобіном

Гаптоглобіном

Гемопексином

У пацієнта, що звернувся до лікаря спостерігається жовте забарвлення шкіри, сеча-темна, кал(темно-жовтого кольору. Підвищення концентрації якої речовини буде спостерігатися в сироватці крові?

Вільного білірубіну

Кон’югованого білірубіну

Мезобілірубіну

Вердоглобіну

Білівердину

У пацієнта після вживання сирих яєць з?явилися дерматити. Який розвився авітаміноз?

Авітаміноз біотіну

Авітаміноз фолієвої кислоти

Авітаміноз пантотенової кислоти

Авітаміноз параамінобензойної кислоти

Авітаміноз інозиту

У хворого 27 років виявлено патологічні зміни печінки і головного мозку. У плазмі крові виявлено різке зниження, а в сечі підвищення вмісту міді. Поставлено діагноз - хвороба Вільсона. Активність якого ферменту в сироватці крові необхідно дослідити для підтвердження діагнозу?

Церулоплазміну

Карбоангідрази

Ксантиноксидази

Лейцинамінопептидази

Алкогольдегідрогенази

У хворого після переливання крові спостерігається жовтуватість шкіри та слизових оболонок, в крові підвищено рівень загального та непрямого білірубіну, у сечі підвищено рівень уробіліну, у калі - стеркобіліну. Який вид жовтяниці у хворого?

Гемолітична

Спадкова

Обтураційна

Паренхіматозна

Жовтяниця новонароджених

У дитини на протязі перших трьох місяців після народження розвинулась важка форма гіпоксії, що проявлялася задухою та синюшністю шкіри. Причиною цього є порушеня заміни фетального гемоглобіну на:

Гемоглобін А

Гемоглобін S

Глікозильований гемоглобін

Метгемоглобін

Гемоглобін М

Хворий 20 років. Скаржиться на загальну слабість запаморочення, швидку стомлюваність. При обстеженні виявлено: гемоглобін крові 80 г/л, мікроскопічно виявлено еритроцити зміненої форми. Причиною може бути:

Серповидноклітинна анемія

Паренхіматозна жовтяниця

Гостра переміжна порфірія

Обтураційна жовтяниця

Хвороба Аддісона

Депресії, емоційні розлади є наслідком нестачі у головному мозку норадреналіну, серотоніну та інших біогенних амінів. Збільшення їх вмісту у синапсах можна досягтиза рахунок антидепресантів, які гальмують фермент:

Моноамінооксидазу

Діамінооксидазу

Оксидазу L-амінокислот

Оксидазу Д-амінокислот

Фенілаланін-4-монооксигеназу

При ферментативних жовтяницях має місце порушення активності ферментаУДФ-глюкуронілтрасферази. Вкажіть, яка сполука накопичується в сироватці крові при цих патологіях.

Вільний білірубін

Прямий білірубін

Білівердин

Мезобілірубін

Вердоглобін

У клініку поступив хворий з яскраво вираженою жовтушністю шкіри, склер, слизових оболонок. Аналіз сечі показав наявність у ній прямого білірубіну. Сеча кольору темного пива, кількість жовчних пігментів в калі знижена. Який тип жовтяниці спостерігається у хворого?

Обтураційна

Паренхіматозна

Гемолітична

Кон’югаційна

Абсорбційна

Клінічне обстеження хворого дозволило встановити попередній діагноз: рак шлунку. В шлунковому соці виявлено молочну кислоту. Який тип катаболізму глюкози має місце у ракових клітинах?

Анаеробний гліколіз

Пентозофосфатний цикл

Глюконеогенез

Аеробний гліколіз

Глюкозо-аланіловий цикл

Чоловік 28-ма років надійшов зі скаргами на нудоту, блювання, біль у правому підребер'ї. Об'єктивно: жовтяничність шкіри, склер; температура тіла підвищена, печінка збільшена, сеча темна, кал гіпохолічний. Гіпербілірубінемія (білірубін прямий та непрямий), білірубінурія, уробілінурія, гіпопротеїнемія, зниження зсідання крові. Для якого з перелічених нижче станів найбільш характерні ці зміни?

Клітинно-паренхіматозна жовтяниця

Гострий панкреатит

Надпечінкова гемолітична жовтяниця

Гострий холецистит

Підпечінкова жовтяниця

У людини, що виконувала важку фізичну роботу в умовах підвищеної температури навколишнього середовища, змінилася кількість білків плазми крові. Що саме має місце у даному випадку?

Відносна гіперпротеїнемія

Парапротеїнемія

Диспротеїнемія

Абсолютна гіперпротеїнемія

Абсолютна гіпопротеїнемія

До лікаря звернувся пацієнт з приводу пожовтіння склер та шкіри. Під час обстеження не виявлено ознак енцефалопатії, холемічного та ахолічного синдромів. Яка жовтяниця розвинулася у цьогопацієнта?

Механічна

Ядерна

Ензимопатична

Паренхіматозна

Гемолітична

Три роки тому хворій 34 років було встановлено діагноз хронічного гломерулонефриту. За останні 6 місяців з'явилися набряки. Що лежить в основі їх розвитку?

Протеїнурія

Гіперосмолярність плазми

Гіперпродукція вазопресину

Гіперальдостеронізм

Порушення білковоутворюючої функції печінки

Під час обстеження чоловіка 45 років, який перебуває довгий час на вегетеріанській рослинній дієті, виявлено негативний азотистий баланс. Яка особливість раціону стала причиною цього?

Недостатня кількість білків

Недостатня кількість жирів

Надлишкова кількість вуглеводів

Недостатня кількість вітамінів

Надлишкова кількість води

6-місячної дитини спостерігалися часті та інтенсивні підшкірні крововиливи. Призначення синтетичного аналога вітаміну К (вікасолу) дало позитивний ефект. У гамма-карбоксилюванні глутамінової кислоти якого білка зсідальної системи крові бере участь цей вітамін?

Протромбін

Фактор Хагемана

Фактор Розенталя

Антигемофільний глобулін А

Фібриноген

У хворого з гіпохромною анемією січеться та випадає волосся, відзначається підвищена ламкість нігтів, порушений смак. Якою є причина розвитку зазначених симптомів?

Дефіцит залізовмісних ферментів

Зниження продукції тиреоїдних гормонів

Дефіцит вітаміну Ві2

Дефіцит вітаміну А

Зниження продукції паратирину

Жінка 62 років скаржиться на частий біль у ділянці грудної клітки та хребта, переломи ребер. Лікар припустив мієломну хворобу (плазмоцитому). Який з перерахованих нижче лабораторних показників буде мати найбільше діагностичне значення?

Парапротеїнемія

Гіпопротеїнемія

Гіперальбумінемія

Протеїнурія

Гіпоглобулінемія

При повному (з водою) аліментарному голодуванні розвинулись генералізовані набряки. Який з патогенетичних факторів у цьому випадку є провідним?

Зниження онкотичного тиску плазми крові

Підвищення онкотичного тиску міжклітинної рідини

Підвищення осмотичного тиску міжклітинної рідини

Зниження гідростатичного тиску міжклітинної рідини

Зниження осмотичного тиску плазми крові

Скарги та об'єктивні дані дозволяють припустити наявність у хворого запального процесу в жовчному міхурі, порушення колоїдних властивостей жовчі, імовірність утворення жовчних каменів. Що головним чином може спричинити утворення каменів?

Холестерин

Хлориди

Урати

Фосфати

Оксалати

У печінці хворого порушена детоксикація природних метаболітів та ксенобіотиків. Знижена активність якого хромопротеїну може бути причиною цього?

Цитохром Р-450

Цитохром В

Гемоглобін

Цитохромоксидаза

Цитохром С-1

У чоловіка 39 років спостерігається підвищений ризик розвитку інфекційних процесів, гіперкератоз, порушення присмеркового зору. Який вітамінний препарат необхідно призначити?

Ретинолу ацетат

Рибофлавін

Ергокальциферол

Піридоксину гідрохлорид

Токоферолу ацетат

У хворого, який страждає на вроджену еритропоетичну порфірію, відзначена світлочутливість шкіри. Накопиченням якої сполуки в клітинах шкіри це обумовлено?

Уропорфириноген І

Уропорфириноген II

Протопорфирин

Гем

Копропорфириноген НІ

У хворого на цукровий діабет змінилось значення рН та стало дорівнювати 7,3. Визначення компонентів якої буферної системи використовується для діагностики розладів кислотно-лужної рівноваги?

Бікарбонатної

Оксигемоглобінової

Гемоглобінової

Фосфатної

Білкової

Хворого з явищами енцефалопатії госпіталізували до неврологічного стаціонару і виявили кореляцію між наростанням енцефалопатії і речовинами, що надходять із кишківника до загального кровотоку. Які сполуки, що утворюються в кишківнику, можуть викликати ендотоксемію?

Індол

Бутират

Орнітин

Ацетоацетат

Біотин

При гепатиті, інфаркті міокарда в плазмі крові хворих різко зростає активність аланін- і аспартамамінотрасфераз. Які причини зростання активності цих ферментів у крові?

Пошкодження мембран клітин і вихід ферментів у кров

Зростання швидкості синтезу амінокислот у тканинах

Нестача піридоксину

Підвищення активності ферментів гормонами

Збільшення швидкості розпаду амінокислот у тканинах

Пацієнт скаржиться на задишку після фізичного навантаження. Об'єктивно: анемія, наявність парапротеїну в зоні гамма-глобулінів. Який показнику сечі необхідно визначити для підтвердження діагнозу мієломи?

Білок Бенс-Джонса

Гемоглобін

Антитрипсин

Церулоплазмін

Білірубін

Хвора звернулася до травмпункту з приводу нагноєння різаної рани. Лікар для очищення рани від гнійних виділень промив її 3% розчином перокиду водню. При цьому піна не утворилася. З чим пов'язана відсутність дії препарату?

Спадкова недостатність каталази

Наявність у рані гнійного вмісту

Низька концентрація Н2О2

Спадкова недостатність фосфатдегідрогенази еритроцитів

Неглибока рана

У хворого спостерігається атонія м’язів. Назовіть фермент м’язової тканини, активність якого може бути зни­жена при такому стані.

Креатинфосфокіназа

Каталаза

Амілаза

7-глутамінтрансфераза

Транскетолаза

52-річну пацієнтку протягом останніх кількох днів турбують напади болю у правому підребер'ї після вживання жирної їжі. Візуально визначається пожовтіння склер та шкіри, ахолічний кал, сеча "кольору пива". Присутність якої речовини у сечі пацієнтки обумовила темне забарвлення сечі при обтураційній жовтяниці?

Білірубінглюкуронідів

Стеркобіліну

Уробіліну

Глюкози

Кетонових тіл

У приймальне відділення доставлена дитина 1,5 року з ознаками отруєння нітратами: стійкий ціаноз, задишка, судоми. Який патогенетичний механізм лежить в основі цих симптомів?

Утворення метгемоглобіну

Утворення редукованого гемоглобіну

Утворення карбгемоглобіну

Утворення оксигемоглобіну

Утворення карбоксигемоглобіну

Хворому перед операцією був ведений дитилін (лістенон) і проведена інтубація. Після закінчення операції та припинення наркозу самостійне дихання невідновилося. Дефіцит якого ферменту в організмі хворого подовжує дію м'язового релаксанту?

Псевдохолінестераза

Сукцинатдегідрогеназа

Карбангідраза

N-цетилтрансфераза

К - Na-АТФ-аза

До лікаря звернувся пацієнт зі скаргами на болі в суглобах. Візуально помітні набряк та почервоніння в області суглобів. Активність якого фермента необхідно дослідити для постановки діагнозу?

Гіалуронідази

Креатинкінази

Лужної фосфатази

Кислої фосфатази

Уреази

Ті організми, які в процесі еволюції не створили захисту від Н2О2, можуть жити лише в анаеробних умовах. Які з перелічених ферментів можуть руйнувати пероксид водню?

Пероксидаза та каталаза

Оксигенази та гідроксилази

Цитохромоксидаза, цитохром в5

Оксигеназа та каталаза

Флавінзалежні оксидази

До лікарні потрапив чоловік 40 років, у якого був поставлений діагноз - хронічний гастрит. Порушення перетравлення в шлунку яких нутрєнтів є характерною ознакою цієї патології?

Білків

Фосфоліпідів

Крохмалю

Лактози

Тригліцеридів

У сироватці крові пацієнта виявлено підвищення концентрації оксипроліну, сіалових кислот, С-реактивного білка. Загострення якої патології найімовірніше у даного пацієнта?

Ревматизм

Ентероколіт

Гепатит

Бронхіт

Панкреатит

Відомо, що в деяких біогеохімічних зонах розповсюджене захворювання на ендемічний зоб. Недостача якого біоелемента викликає це захворювання?

Йоду

Заліза

Цинку

Міді

Кобальту

У юнака 20 років діагностовано спадковий дефіцит УДФ-глюкуронілтрансферази. Підвищення якого показника крові підтверджує діагноз?

Непрямого (некон'югованого) білірубіну.

Прямого (кон'югованого) білірубіну.

Уробіліну

Стеркобіліногену.

Тваринного індикану

Для визначення антитоксичної функції печінки хворому призначено бензонат натрію, який в печінці перетворюється в гіппурову кислоту. Яка сполука використовується для цього

Гліцин

Цистеїн

Метіонін

ФАФС

УДФ – Глюкуронова кислота

Гемоглобін дорослої людини (HbA) – білок-тетрамер, який складається з двох альфа- та двох бета-пептидних ланцюгів. Яку назву має така структура цього білка?:

Четвертинна

Третинна

Вторинна

Первинна

Колагенова спіраль

У легенях вугільна кислота (Н2СО3) за допомогою фермента розкладається до води та вуглекислого газу, який виділяється з повітрям. Який фермент каталізує цю реакцію?

Карбоангідраза

Каталаза

Пероксидаза

Цитохром

Цитохромоксидаза

У пацієнта, що перебував у зоні радіаційного ураження, в крові збільшилась концентрація малонового діальдегіду, гідропероксидів. Причиною даних змін могло послужити:

Збільшення в організмі кисневих радикалів і активація ПОЛ

Збільшення кетонових тіл

Збільшення молочної кислоти

Збільшення холестерину

Зменшення білків крові

Чоловік 56-ти років потрапив до клініки зі скаргами на загальну слабкість, біль і печіння в язиці, відчуття оніміння в кінцівках. У минулому переніс резекцію кардіального відділу шлунка. У крові: НЬ- 80 г/л; ер.- 2,0 • 1012/л; КП- 1,2, лейк.- 3,5 • 109/л. Який вид анемії у цього хворого?

В12-фолієводефіцитна

Постгеморагічна

Апластична

Гемолітична

Залізодефіцитна

У хворого, який знаходиться на лікуванні з приводу вірусного гепатиту В з’явилися ознаки печінкової недостатності. Які зміни крові, що свідчать про порушення білкового обміну, найбільш вірогідно спостерігатимуться у цьому випадку?

Абсолютна гіпоальбунемія

Абсолютна гіперфібриногенемія

Білковий склад крові не змінений

Абсолютна гіперальбумінемія

Абсолютна гіперглобулінемія

У хворого з нефротичним синдромом спостерігаються масивні набряки обличчя та кінцівок. Який патогенетичний механізм є провідним в розвитку набряків?

Зниження онкотичного тиску крові

Підвищення судинної проникності

Лімфостаз

Підвищення гідродинамічного тиску крові

Підвищення лімфовідтоку

У хворої 38-ми років ревматизм в активній фазі. Визначення якого лабораторного показника сироватки крові має діагностичне значення при даній патології?

С-реактивний білок

Сечовина

Трансферин

Сечова кислота

Креатинін

У лікарню звернувся хворий зі скаргами на швидку стомлюваність і виражену м'язову слабкість. При обстеженні виявлено аутоімунне захворювання, внаслідок якого порушується функціональний стан рецепторів у нервово-м'язових синапсах. Дія якого медіатора буде заблокована?

Ацетилхолін

Серотонін

Норадреналін

Гліцин

Дофамін

У юнака 16-ти років після перенесеного захворювання знижена функція синтезу білків у печінці внаслідок нестачі вітаміну К. Це може призвести до порушення:

Зсідання крові

Осмотичного тиску крові

Утворення еритропоетинів

Швидкості зсідання еритроцитів

Утворення антикоагулянтів

У людини внаслідок тривалого голодування швидкість клубочкової фільтрації зросла на 20%. Найбільш вірогідною причиною змін фільтрації в зазначених умовах є:

Зменшення онкотичного тиску плазми крові

Збільшення системного артеріального тиску

Збільшення коефіцієнта фільтрації

Збільшення ниркового плазмотоку

Збільшення проникності ниркового фільтру

При лабораторному дослідженні крові пацієнта 44-х років виявлено, що вміст білків у плазмі становить 40 г/л. Як це впливає на транскапілярний обмін води?

Збільшується фільтрація, зменшується реабсорбція

Обмін не змінюється

Зменшуються фільтрація та реабсорбція

Зменшується фільтрація, збільшується реабсорбція

Збільшуються фільтрація та реабсорбція

За результатами аналізів шлункового соку хворого встановлено: загальна кислотність – 28 ммоль/л, вільна соляна кислота – 1,5 ммоль/л, вміст гастромукопротеїну знижений. Нестача якого вітаміну спостерігається в організмі?

В12

К

С

А

РР

У 30-річного чоловіка ознаки холестазу. Підвищення у плазмі крові активності якого з перелічених ферментів найбільше відповідає стану пацієнта?

Лужна фосфатаза

Креатинфосфокіназа

Пепсин

Аспартатамінотрансфераза

Калікреїн

У чоловіка 45 років захворювання нирок. Активність якого ферменту в сечі буде підвищена у пацієнта?

Лейцинамінопептидаза

Лужна фосфатаза

Кисла фосфатаза

Діастаза

Пепсин

Колаген має особливості первинної та вторинної структури. Кожна третя амінокислота в первинній структурі колагену:

Гліцин

Триптофан

Пролін

Валін

Метіонін

До білків «гострої фази» належить церулоплазмін, вміст якого підвищується при запальних процесах. Збільшення якої фракції білків сироватки крові буде при цьому спостерігатися?

Альфа2-глобуліни

Альфа-1-глобуліни

Альбуміни

Бета-глобуліни

Гамма-глобуліни

Трансферин транспортує йони заліза в плазмі крові. Він належить до фракції:

Бета-глобуліни

Альфа2-глобуліни

Альфа1-глобуліни

Альбуміни

Гамма-глобуліни

Який із білків фракції глобулінів застосовується у вигляді препарату для профілактики і лікування вірусних інфекцій?

Інтерферон

Кріоглобулін

Інтерлейкін

Антитрипсин

Макроглобулін

У хворого швидко розвиваються онкотичні набряки. Зниження вмісту яких білків сироватки крові призводить до їх появи?

Альбуміни

Альфа-1-глобуліни

Альфа-2-глобуліни

Бета-глобуліни

Гамма-глобуліни

40-річного чоловіка госпіталізовано внаслідок отруєння аніліном. Яка з перелічених фракцій гемоглобіну буде підвищеною у даного пацієнта?

Метгемоглобін

Карбоксигемоглобін

Карбгемоглобін

Глікозильований гемоглобін

Оксигемоглобін

При дії окиснювачів (гідрогену пероксид, нітрогену оксиди, анілін, метиленова синька тощо), гемоглобін, до складу якого входить Fе2+, окиснюється на сполуку, що містить Fе3+ та не здатна переносити кисень. Як називається ця сполука?

Метгемоглобін

Карбоксигемоглобін

Карбгемоглобін

Глікозильований гемоглобін

Оксигемоглобін

У хворого діагностовано альфа-таласемію. Які порушення спостерігаються в синтезі гемоглобіну при цьому захворюванні?

Не синтезуються альфа-ланцюги глобіну

Не синтезуються бета-ланцюги глобіну

Не синтезуються гамма-ланцюги глобіну

Не синтезуються дельта-ланцюги глобіну

Не синтезується гем

Пацієнту для попередження атонії кишечника призначено прозерин, який є конкурентним інгібітором:

Ацетилхолінестерази

Амінотрансферази

Сукцинатдегідрогенази

Алкогольдегідрогенази

Глутаматдекарбоксилази

При збільшенні вмісту ліпідів плазма крові стає мутною – ліпемічною, що призводить до появи у крові просвітляючого фактору, до складу якого входить ліпопротеїнліпаза, яка утворюється в печінці, жировій тканині та легенях в неактивній формі. Цей фермент активується за допомогою:

Апобілок С-ІІ

Апобілок В

Апобілок Е

Апобілок А

Апобілок D

У хворого з жовтяницею встановлено: підвищення у плазмі крові вмісту загального білірубіну за рахунок непрямого (вільного), в калі і сечі – високий вміст стеркобіліну, рівень прямого (зв’язаного) білірубіну в плазмі крові в межах норми. Про який вид жовтяниці можна стверджувати ?

Обтураційна

Гемолітична

Паренхіматозна

Фізіологічна

Спадкова

У здорової людини колір калу має коричнево-червоне забарлення. Такий колір калу обумовлений наявністю в ньому:

Cтеркобіліну

Білірубіну

Холестерину

Жовчних кислот

Фосфоліпідів

Яка з наведених речовин є прямим попередником атомів карбону в небілковій частині гемоглобіну ?

Сукциніл-Ко А

Ацетил-Ко А

Ацил-Ко А

Метилмалоніл-Ко А

Пропіоніл-Ко А

У 5-річної дитини під дією сонячних променів на шкірі з'являються еритеми, везикулярний висип, дитина скаржиться на свербіж. Дослідження крові виявили зменшення вмісту заліза в сироватці крові, збільшення виділення з сечею уропорфіриногену І. Найімовірнішою спадковою патологією в дитини є:

Порфірія

Пелагра

Жовтяниця

Пігментна ксеродерма

Хвороба Хартнупа

У пацієнта візуально виявлено пухирі та посилену пігментацію після впливу УФ-променів. Сеча після стояння набуває червоного кольору. Виявлення в сечі якого з перерахованих показників дасть змогу верифікувати хворобу Гюнтера?

Уропорфіриноген І

Протопорфірин ІХ

Уропорфіриноген ІІІ

Гем

Копропоріриноген ІХ

У процесі катаболізму гемоглобіну вивільняється залізо, яке в складі спеціального транспортного білка надходить у кістковий мозок і знову використовується для синтезу гемоглобіну. Цим транспортним білком є:

Трансферин

Церулоплазмін

Альбумін

Транскортин

Ліпопротеїн

Знешкодження токсичних речовин та інактивація біологічно-активних речовин у гепатоцитах здійснюється різними реакціями. Сульфаніламід знешкоджується в кон’югації шляхом:

Ацетилування

Сульфування

Глюкуронування

Метилування

Фосфорилування

Продукт гниття білків у кишечнику – індол – окиснюється в печінці до індоксилу і виводиться з організму у вигляді «тваринного індикану», який утворюється в реакціях кон’югації шляхом:

Сульфування

Ацетилування

Глюкуронування

Метилування

Фосфорилування

Пацієнту з маніакально-депресивним психозом, призначено нейролептик аміназин. Основним шляхом біотрансформації в організмі цього препарату є індукція реакцій мікросомального окиснення шляхом:

N-дезалкілування

О-дезалкілування

Окислювального гідроксилування циклічних сполук

Відновлювального дегалогенування

Окислювального гідроксилування аліфатичних сполук

Синтез ферментів детоксикації в гепатоцитах індукується або гальмується різними речовинами. Типовим індуктором синтезу мікросомальних ферментів є:

Фенобарбітал

Аспірин

Токоферол

Аміак

Сечовина

У хворого з патологією печінки спостерігаються розлади білкового обміну з порушенням синтезу сечовини в орнітиновому циклі. Концентрація якої токсичної речовини буде зростати у крові за даних умов?

Аміаку

Індолу

Білірубіну

Кадаверину

Фенолу

Універсальною біологічною системою окиснення неполярних сполук (багатьох лікарських засобів, токсинів, стероїдних гормонів, холестерину) є мікросомальнс окиснення. Акцептором електронів від НАДФН у даному ланцюгу є негемовий білок:

Адренодоксин

Транскортин

Трансферин

Церулоплазмін

Тіоредоксин

У новонародженого з'явились ознаки жовтяниці. Введення невеликих доз фенобарбіталу, який індукує синтез УДФ-глюкуронілтрансферази, сприяло поліпшенню стану дитини. Який із перерахованих нижче процесів активується під впливом індукованого фенобарбіталом ферменту?

Кон’югація білірубіну

Транспорт білірубіну

Утворення мезобіліногену

Утворення стеркобіліногену

Утворення уробіліну

Сеча пацієнтки при стоянні набула червоного забарвлення. Біохімічне дослідження сечі встановило підвищену екскрецію порфобіліногену, що вказує на порушення синтезу:

Гему

Глобіну

Меланіну

Білірубіну

Тироксину

У складі сечі хворого виявлено креатинін, креатин, сечовину, амінокислоти, сечову кислоту, стеркобілін, кетонові тіла, 17-кетостероїди, лактозу, макро- і мікроелементи. Які з цих компонентів не містяться в сечі здорової людини?

Креатин

Креатинін

Сечовина

Сечова кислота

Амінокислоти

У хворого виявлено ознаки патологічного процесу в нирках. Найінформативнішими біохімічними показниками для оцінки їх функціонального стану є визначення вмісту:

Білку

Ацетонових тіл

Жовчних пігментів

Глюкози

Сечовини

У хірургічне відділення поступив пацієнт з діагнозом: гострий панкреатит. Підвищення в сечі якої з перерахованих речовин слід очікувати?

Діастази

Креатину

Креатині ну

Амінокислот

17-кетостероїдів

Після випадкового переливання іншогрупної крові у хворого 38 років розвинувся гемотрансфузійний шок. Який з перелічених показників буде найбільшою мірою відповідати стану пацієнта?

Вільний білірубін

Зв’язаний білірубін

Загальний білок

Ліпопротеїни

Загальний холестерин

У дитини на фоні стафілококової інфекції розвинувся гломерулонефрит. Який із перерахованих нижче показників сечі буде найхарактернішим для цього стану?

Білок

Сечовина

Креатинін

Сечова кислота

Креатин

В енергетичному обміні м’язів важлива роль належить креатинфосфату. Яка причина викликає збільшення виділення креатину з сечею?

Атонія м’язів

Цукровий діабет

Жовтяниця

Гломерулонефрит

Інфаркт міокарду

У хворого спостерігається кетонурія. При якому захворюванні в сечі з'являються кетонові тіла?

Цукровий діабет

Атонія м’язів

Жовтяниця

Гломерулонефрит

Інфаркт міокарду

При обстеженні хворого в крові виявлено: глюкоза — 16 ммоль/л, ацетонові тіла —0,52 ммоль/л; у сечі: діурез — 10 л на добу, цукор —2%, ацетонові тіла — +++. Про яке захворювання можна думати?

Цукровий діабет

Атонія м’язів

Жовтяниця

Гломерулонефрит

Інфаркт міокарду

Пацієнт звернувся до лікаря зі скаргами на часте та надмірне сечовипускання, спрагу. При аналізі сечі встановлено: добовий діурез —19 л, густина сечі — 1001. Для якого захворювання характерні ці показники?

Нецукровий діабет

Цукровий діабет

Гломерулонефрит

Хвороба Іценко-Кушинга

Стероїдний діабет

Хворий на подагру, скаржиться на біль у ділянці нирок. При ультразвуковому обстеженні встановлено наявність ниркових каменів. Підвищення концентрації якої речовини є найімовірнішою причиною утворення ниркових каменів у даному випадку?

Сечової кислоти

Креатину

Креатиніну

Холестерину

Оксалатів

Який із зазначених нижче ферментів каталізує утворення гіпохлорної кислоти у нейтрофілах?

Мієлопероксидаза

Каталаза

Глутатіонпероксидаза

Супероксиддисмутаза

Альдегіддегідрогеназа

Який із інтермедіатів є першим на шляху одноелектронного відновлення кисню?

Супероксидний аніон-радикал

Гідроксильний радикал

Гідроксил-аніон

Гідропероксид

Гіпохлорид-радикал

Який із зазначених нижче цитокінів стимулює регуляторні процеси росту сполучної тканини?

Інтерлейкін -1

Фактор росту

Інтерферони

Хемокіни

Фактори некрозу пухлин

Судово-медичний аналіз залишків царської сім'ї, ідентифікація залишків тіла українського журналіста Г.Гонгадзе були здійснені за допомогою методу "ДНК-діагностики" - ланцюговою полімеразної реакції, в основу якого покладено явище:

Ампліфікації

Транскрипції

Рекомбінації

Трансляції

Репарації

Фізіологічним механізмом детоксикації іонів важких металів (ртуті, цинку, кадмію) в організмі людини є їх зв'язування зі специфічним білком:

Металотіонеїном

Альбуміном

Трансферином

Церулоплазміном

Транскортином

Аналіз показників ліпідного обміну плазми крові пацієнта виявив ризик розвитку атеросклерозу, що обумовлено підвищенням у плазмі крові ліпопротеїнів:

ЛПНЩ

ЛПВЩ

ЛПДНЩ

ЛППЩ

Хіломікронів

Гальмівним медіатором ЦНС є гамма-аміномасляна кислота (ГАМК). Після виконання своєї функції ГАМК інактивується за участю фермента:

Моноаміноаксидази

Ацетилхолін естерази

Альдегіддегідрогенази

Каталази

Глутатіонтрансферази

Ацетилхолінові рецептори мускаринового типу є в гладких м’язах, у синапсах ЦНС і вегетативної парасимпатичної системи. Зв’язування медіатора з мускариновими рецепторами може змінювати проникність постсинаптичної мембрани для йонів:

Na+, K+, Ca2+

Na+, Li+, Mg2+

Na+, Ca2+, Mg2+

Na+, K+, Mg2+

Na+, Li+, Ca2+

Різке зростання утворення активних форм кисню (супероксид-аніон-радикалу, пероксиду водню, гідроксильного радикалу) спотерігається у нейтрофілах під час фагоцитозу. Крім цього в них за участю фермента мієлопероксидази утворюється речовина з високою бактерицидною дією. Такою речовиною є :

Гіпохлорна кислота

Хлористоводнева кислота

Гліоксилатна кислота

Оксалатна кислота

Оксалоацетатна кислота

Концентрація іонів калію всередині клітин у 20 – 40 разів перевищує їх вміст у позаклітинному просторі, а концентрація іонів натрію у міжклітинній рідині у 10-20 разів більша, ніж всередині клітин. Така асиметрія іонів створюється Na+-K+-помпою. Її робота пов’язана із гідролізом макроергічних сполук:

АТФ

Креатинфосфат

1,3-дифосфогліцерат

Фосфоенолпіруват

ГТФ

У чоловіка 30 років з гіпоксією м'язів розвинувся метаболічний ацидоз внаслідок гіперпродукції молочної кислоти. Екскреція якої речовини з сечею зросте у пацієнта?

Солей амонію

Сечовини

Індикану

Білірубіну

Глюкози

У пацієнта порушена функція нирок. Для перевірки стану фільтраційної здатності нирок йому призначено визначення кліренсу:

Креатиніну

Креатину

Сечовини

Сечової кислоти

Солей амонію

У хлопчика внаслідок вживання великої кількості мінеральної води відбулося зрушення кислотно-лужної рівноваги в бік алкалозу. При цьому в пацієнта збільшиться виділення з сечею:

Na2HPO4

NaH2PO4

NH4Cl

(NH4)2SO4

H2CO3

У роботі м’язової тканини амплітуда м’язового скорочення підвищується азотвмісними сполуками ансерином і карнозином, які за хімічною природою є:

Пептидами

Білками

Ліпідами

Похідними амінокислот

Похідними арахідонової кислоти

У чоловіка 40 років внаслідок посиленого гемолізу еритроцитів підвищився вміст заліза в плазмі крові. Який білок забезпечує його депонування в тканинах?

Феритин

Трансферин

Церулоплазмін

Фібронектин

Гаптоглобін

Вміст креатиніну у сироватці крові пацієнта – 170 мкмоль/л, екскреція креатиніну з сечею – 2,9 ммоль/добу. Отримані дані вказують на:

Порушення функції нирок

Порушення функції скелетних м’язів

Порушення функції печінки

Порушення функції підшлункової залози

Порушення функції серцевого м’язу

У пацієнта гіпоальбумінемія, підвищена активність амінотрансфераз сироватки крові. Вміст сечовини у крові – 1,8 ммоль/л, у сечі – 148 ммоль/добу. Отримані результати вказують на патологію:

Печінки

Нирок

Селезінки

Підшлункової залози

Серця

У 30-річного чоловіка ознаки холестазу. Підвищення у плазмі крові активності якого з перелічених ферментів найбільше відповідає стану пацієнта?

Лужної фосфатази

Кислої фосфатизи

Ліпопротеїнліпази

Амінотрансферази

Ксантиноксидази

Загальний аналіз шлункового соку пацієнта встановив: загальна кислотність - 52 ммоль/л, вміст вільної соляної кислоти – 30 ммоль/л, вміст пепсину - 48 Од. Отримані результати слід трактувати як:

Норма

Підвищена кислотність

Знижена кислотність

Ахлоргідрія

Гіперацидітас

У хворого на алкаптонурію ознаки артриту, охроноз. Поява болів у суглобах у даному випадку зумовлена відкладанням в них:

Гемогентезинової кислоти

Сечової кислоти

Білірубіну

Холестерину

Гемосидерину

Для проведення аналізу кров пацієнта відібрали у присутності гепарину. Цей антикоагулянт за хімічною структурою належить до:

Глікозамінгліканів

Кумаринів

Хінолінів

Індолів

Піразолів

У пацієнта виявлено підвищений вміст в сечі оксипроліну. Отриманий результат вказує на патологію:

Сполучної тканини

Серцевого м’язу

Печінки

Нирок

Підшлункової залози

Для уточнення діагнозу „прогресуюча м’язова дистрофія” хворому зроблений аналіз сечі. Який показник сечі підтвердить попередній діагноз?

Креатин

Кренатинін

Сечова кислота

Оксипролін

Оксилізин

Хворий має знижений імунітет, патологічні зміни шкіри, зниження дії інсуліну. Нестача якого мікроелементу в раціоні є найбільш імовірною причиною цього патологічного стану?

Цинк

Алюміній

Станум

Хром

Молібден

У хворого на гепатоцеребральну дистрофію в сироватці крові знижений вміст церулоплазміну. Накопичення якого елемента в печінці, мозку, нирках спостерігається у хворого?

Міді

Заліза

Цинку

Кадмію

Стронцію

У процесі метаболізму в організмі людини виникають активні форми кисню, у тому числі супероксидний аніон-радикал. Цей аніон інактивується за допомогою ферменту:

Супероксиддисмутази

Каталази

Пероксидази

Глутатіонпероксидази

Глутатіонредуктази

У комплексному лікуванні гінгівіту хворому призначили препарат, який за хімічною будовою відноситься до похідних піримідину, стимулює лейкопоез, прискорює загоєння ран, підсилює ріст та розмноження клітин (процеси проліферації), виявляє протизапальну дію. Застосовується при лейкопеніях різного генезу. Визначте препарат:

Метилурацил

Коамід

Метотрексат

Меркаптопурин

Ціанокобаламін

У пробірку, що містить 0,3% розчин NaCl, додали краплю крові. Що відбудеться з еритроцитами?

Осмотичний гемоліз

Механічний гемоліз

Змін не буде

Зморшкування

Біологічний гемоліз

Катіонні глікопротеїни під час електрофорезу рухаються до катоду. Які амінокислоти зумовлюють їх позитивний заряд?

Лізин, аргінін, гістидин

Цистеїн, гліцин, пролін

Глутамат, валін, лейцин

Аспартат, глутамат, гліцин

Аспартат, аргінін, глутамат

У дитини 12-ти років низький зріст при непропорційній будові тіла і розумовій відсталості. Недостатня секреція якого гормону може бути причиною таких порушень?

Тироксин

Соматотропін

Глюкагон

Інсулін

Кортизон

При лікуванні хворого на спадкову форму імунодефіциту було застосовано метод генотерапії: ген ферменту був внесений у клітини пацієнта за допомогою ретровірусу. Яка властивість генетичного коду дозволяє використовувати ретровіруси у якості векторів функціональних генів?

Універсальність

Надмірність

Безперервність

Колінеарність

Специфічність

Хворий на стенокардію приймає ацетилсаліцилову кислоту в дозі 100 мг на добу. З якою метою застосовується ацетилсаліцилова кислота у даного хворого?

Для пригнічення агрегації тромбоцитів

Для зниження вмісту холестерину

Для пригнічення зсідання крові

Для зниження рівня протромбіну

Для розширення коронарних судин

Хворий у непритомному стані доставлений швидкою допомогою до лікарні. Об'єктивно: рефлекси відсутні, періодично з'являються судоми, дихання нерівномірне. Після лабораторного обстеження було діагностовано печінкову кому. Нагромадження якого метаболіту є суттєвим для появи розладів центральної нервової системи?

Амоніак

Білірубін

Гістамін

Глутамін

Сечовина

У пацієнта 32-х років має місце гіповітаміноз В2. Причиною виникнення специфічних симптомів (ураження епітелію, слизових, шкіри, рогівки ока) найбільш імовірно є дефіцит:

Флавінових коферментів

Цитохромоксидази

Цитохрому А1

Цитохрому В

Цитохрому С

У культурі тканин ядерним опроміненням пошкоджені ядерця ядер. Відновлення яких органел у цитоплазмі клітин стає проблематичним?

Рибосоми

Лізосоми

Мікротрубочки

Ендоплазматична сітка

Комплекс Гольджі

У чоловіка 60-ти років, який страждає на хронічну кишкову непрохідність, посилюється гниття білків у товстому кишечнику. Підтвердженням цього процесу є:

Індиканурія

Креатинурія

Глюкозурія

Гіперурікурія

Білірубінурія

Відомо, що при цукровому діабеті у хворих частіше зустрічаються запальні процеси, знижена регенерація, уповільнюється загоєння ран. Причиною цього є:

Зниження протеосинтезу

Прискорення глюконеогенезу

Зниження ліполізу

Підвищення ліполізу

Посилення катаболізму

Після обстеження хворого лікар рекомендував йому вилучити з раціону наваристі м'ясні та овочеві бульйони, прянощі, копчені продукти, оскільки у хворого було виявлено:

Збільшення секреції хлористоводневої кислоти залозами шлунка

Зменшення секреції хлористоводневої кислоти залозами шлунка

Дискінезія жовчних шляхів

Зменшення слиновиділення

Зменшення моторики шлунково-кишкового тракту

У 19-ти місячної дитини із затримкою розвитку та проявами самоагресії вміст сечової кислоти в крові - 1,96 ммоль/л. При якому метаболічному порушенні це спостерігається?

Синдром Леша-Ніхана

Синдром набутого імунодефіциту

Подагра

Хвороба Іценко-Кушінга

Хвороба Гірке

У вагітної жінки розвинувся токсикоз з важкими повторними блюваннями упродовж доби. До кінця доби почали проявлятися тетанічні судоми і зневоднення організму. Який зсув кислотно-лужної рівноваги викликав зазначені зміни?

Негазовий видільний алкалоз

Негазовий метаболічний ацидоз

Негазовий видільний ацидоз

Газовий ацидоз

Газовий алкалоз

У хворого діагностовано хронічний гломерулонефрит. Внаслідок значних склеротичних змін маса функціонуючих нефронів зменшилася до 10%. Яке з перерахованих нижче порушень лежить в основі розвитку в хворого уремічного синдрому?

Азотемія

Порушення водного гомеостазу

Порушення осмотичного гомеостазу

Артеріальна гіпертензія

Ниркова остеодистрофія

При остеолатеризмі зменшується міцність колагену, що зумовлена помітним зменшенням утворення поперечних зшивок у колагенових фібрилах. Причиною цього явища є зниження активності такого ферменту:

Лізілоксидаза

Моноаміноксидаза

Лізілгідроксилаза

Колагеназа

Пролілгідроксилаза

Хворому з гепатитом для лікування уражень печінки призначили вітаміноподібну речовину холін. Його лікувальний ефект пов’язаний з:

Синтезом фосфоліпідів

Утворенням ацетилхоліну

Синтезом арахідонової кислоти

Утворенням лейкотриєнів

Секрецією простагландинів

Знешкодження ксенобіотиків (лікарських засобів, епоксидів, ареноксидів, альдегідів, нітропохідних тощо) та ендогенних метаболітів (естрадіолу, простагландинів, лейкотрієнів) реалізується в печінці шляхом їх кон'югації з:

Глутатіоном

Гліцином

Серином

Оцтової кислотою

Метіоніном

До лікаря звернулася пацієнтка зі скаргами на сильний головний біль. Лабораторна діагностика ліквору виявила: помутніння СМР, підвищення вмісту загального білка і хлоридів та зменшення вмісту глюкози. Глобулінова проба Панді та Фрідмана - позитивні. Такі зміни біохімічних показників ліквору властиві для:

Менінгіту

Паркінсонізму

Епілептифорних судом

Енцефаліту

Хвороби Тея Сакса

Універсальним механізмом розвитку патологічного процесу є посилення пероксидного окиснення їх ліпідів та біополімерів (білків і нуклеїнових кислот). Наслідком цього є:

Руйнування клітинних мембран

Активація гліколізу

Посилення синтезу АТФ

Зниження активності органоспецифічних ферментів плазми крові

Активація фібринолізу

За даними рентгенологічного обстеження у хворого виявлена хвороба Педжета. Активність якого ферменту буде підвищеною в плазмі крові пацієнта?

Лужної фосфатази

Аланінамінотрансферази

Гліцинамідинотрансферази

Сорбітолдегідрогенази

Оксибутиратдегідрогенази

У 8-місячної дитини стафілококова інфекція. Який тип диспротеїнемії найбільше характерний для цього стану?

Альфа2-глобулінемія

Альфа-1-глобулінемія

Альбумінемія

Бета-глобулінемія

Гамма-глобулінемія

Тетрахлорметан (промислова отрута) метаболізується в печінці. Його біотрансформація відбувається у реакціях мікросомального окиснення шляхом:

Відновлювального дегалогенування

N-дезалкілування

О-дезалкілування

Окислювального гідроксилування циклічних сполук

Окислювального гідроксилування аліфатичних сполук

Бензапірен – продукт неповного згорання пального, має канцерогенні властивості і в гепатоцитах піддається біотрансформації шляхом:

Окислювального гідроксилування циклічних сполук

Відновлювального дегалогенування

N-дезалкілування

О-дезалкілування

Окислювального гідроксилування аліфатичних сполук

Пацієнту призначено фенацетин. Після дезалкілування у печінці він піддається кон"югації з:

Фосфоаденозинфосфосульфатом

Гліцином

Цистеїном

Метіоніном

УДФ–глюкуроновою кислотою

При гломерулонефритах спостерігається зниження клуб очкової фільтрації, що супроводжується підвищенням у крові вмісту азотистих катаболітів, зокрема, креатиніну. Вміст даного метаболіту в нормі в плазмі крові складає:

60-78 мкмоль/л

17-50 мкмоль/л

2,5-8,3 ммоль/л

14-28 ммоль/л

0,85-1,7 ммоль/л

У хворого злоякісна гепатома, скаржиться на кволість, слабкість, нудоту. Спостерігається жовтязність шкіри й слизових оболонок. Який показник крові підтвердить наявність злоякісного новоутворення в печінці?

Альфа-фетопротеїн

Альфа-2-макроглобулін

Інтерлейкін -1

С-реактивний білок

Іg A

Імуноглобуліни в організмі реалізують гуморальну імунну відповідь на надходження чужорідних макромолекул. За хімічною природою вони належать до:

Глікопротеїнів

Ліпопротеїдів

Нуклеопротеїдів

Хромопротеїнів

Металопротеїнів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]