Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практика / портфолио / Samoanaliz_uroka

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
39.94 Кб
Скачать

Самоаналіз уроку

При розробці уроку я користувалася насамперед принципами науковості, наступності, систематичності і послідовності, поєднання різноманітних методів і форм, виховання і розвитку.

Під час підготовки уроку я користувалася методичними рекомендаціями з планів-конспектів уроків для 8 класу, дидактичною літературою, правописами тощо. Урок розроблявся на основі базового підручника.

Урок є продовженням теми «Речення зі звертаннями, вставними словами (словосполученнями, реченнями)», за місцем у ній він є одним з основних. Метою його є не тільки дати нові знання дітям, але й повторити та звязати їх з вже відомомим матеріалом, час розподілявся з урахуванням проведення поточного тестового контролю. За типом урок засвоєння нових знань.

Важливо сказати, що класс дуже сильний. Учні розумні, активні, у декілька лідерів. При підготовці уроку я врахувала це, тому задіяні були усі, важливо було також, щоб найактивніші не забирали усю увагу на себе. Це також було враховано під час проведення.

На уроці я поставила декілька цілей:

  1. Наукова: засвоїти поняття про поширені й непоширені звертання, формувати вміння знаходити їх в реченнях, правильно вживати розділові знаки;

  2. Розвиваюча: розвити вміння правильно вживати й утворювати речення з поширеними й непоширеними звертаннями, розвивати культуру мовлення;

  3. Виховна: виховувати вміння працювати з картками й тестами.

Вважаю, що комплексність цілей була повністю забезпечена. Взаємозв’язок цілей будувався на підборі вправ та цільових висновках (для чого необхідні звертання – щоб наша мова була виразнішою, для чого маємо їх вивчати – щоб правильно утворювати речення)

Структура уроку повністю відповідала поставленим цілям. Була здійснена перевірка домашнього завдання, оголошена тема і мета уроку, виконана вправа за карткою і тест. Був пояснений новий матеріал, окрім власне наукового змісту теми акцент був зроблений на необхідності та значенні вивчення нової теми, її взаємозв’язку з вже відомим. Під час уроку комбінувалися різні види роботи, акцент був зроблений на необхідність працювати поодинці.

Вважаю, що час на етапи уроку був розподілений раціонально. Час на виклад нової теми був поділений між відтворюючою бесідою та власне викладом. Це пояснюється тим, що тема вже вивчалась учнями в попередніх класах, тобто, була знайома. Усі етапи уроку пройшли рівно за вказаним часом, затримок не було, урок був закінчений рівно за дзвінком.

Усі етапи уроку були поставлені послідовно, продуманий заздалегідь був і перехід від одного до іншого. Таким чином логічно усі частини утворювали одне ціле.

Про акценти уроку вже зазначалося вище, але потрібно також сказати, що за порадою вчителя після кожної вправи, завдання або пояснення робився короткий висновок (мною або дітьми) такий прийом необхідний для дітей такого віку для кращого запам’ятовування.

Під час уроку я використовувала наступні методи:

Пояснювально-ілюстративний метод(ілюстрації, вправи) – як найкращій метод для пояснення нового матеріалу та унаочнення. Основою цього методу були розповідь-пояснення та бесіда, схема «Поширені й непоширені звертання».

Репродуктивний метод –для формування навичок використання поширених й непоширених звертань в реченнях.

Навчальна робота під керівництвом учителя – використовувалася для контролю та координації правильної роботи учнів.

Мною також були використані наступні форми роботи:

Фронтальна – для опитувань та перевірок.

Індивідуальна – для поточного контролю.

І фронтальний і індивідуальний підходи до учнів були використані мною під час уроку. Насамперед вони необхідні тому, що хоч діти і мають приблизно однаковий навчальний рівень, але психологічно вони дуже різні – є дуже спокійні та тихі діти. У моїй групі їх п’ятеро і завданням було вірно залучити їх до роботи, з іншого боку було і чотири хлопця, що мали проблеми з дисципліною – для них потрібен був індивідуальний контроль, щоб вони не зривали дисципліну в класі та не відволікалися від матеріалу.

З навчально-методичного комплексу кабінету були використані візуалізаційні засоби навчання (дошка – на ній для пояснення була закріплена схема)

Психологічну атмосферу уроку можна визначити як цілком задовільну – учні працювали активно, були слухняними, прислухалися до моїх порад та зауважень. Не було проблеми з уважністю. Серед методів мотивації можу зазначити елементи ігрового та змагального. До прийомів педагогічного впливу можу віднести емоційність викладу, взаємодію з учнями.

Як вже зазначалося вище, усі етапи уроку пройшли точно за запланованим часом, раціональне використання часу забезпечувалось по-перше жорстким часовим контролем, а по-друге контролем за реакцією та сприймання класу того чи іншого етапу.

Усі етапи чередувалися за методами та формами роботи, завдання були підібрані на рівень класу, тому перевантаження не було. На випадок непередбачених ситуацій були продумані запасні вправи, пояснення тощо. Щодо можливих проблем була проведена консультація з вчителем-керівником від закладу освіти.

Домашнє завдання було задане за підручником. До нього входила робота з правилами та вправа на закріплення знань. Був проведений детальний інструктаж за виконанням на прикладі у підручнику. Інструктаж закінчився відповідями на незрозумілі питання.

Усі цілі, що були поставлені на уроці, вдалося реалізувати у повному обсязі. Роботою з класом я повністю задоволена, під час опитувань та висновків видно було, що вони зрозуміли тему, діти працювали активно і з задоволенням, навіть найтихіші з них активно брали участь у всіх відповідях. Вчитель-керівник окремо відмітив ігровий характер деяких вправ та підтримку при цьому дисципліни. Вважаю, що урок пройшов вдало.

3

Соседние файлы в папке портфолио