Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Цікаві факти ІВ

.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
37.15 Кб
Скачать

направлених на отримання неправомірних переваг над іншими суб’єктами ринку шляхом впливу на попит споживачів інформації з використанням інтелектуальної власності, репутації та досягнень, які належать іншому суб’єкту господарювання.

Хотілося б звернути увагу ще на один важливий факт. У підготовлених ініціативною групою BASCAP в Україні до цього круглого столу матеріалах червоною ниткою проходить рекомендація в усіх випадках необхідності захисту своїх прав інтелектуальної власності від контрафакції і піратства замовляти висновок спеціаліста чи судового експерта. Немає сенсу детально зупинятись на доцільності таких підготовчих дій у всіх описаних ініціативною групою випадках, зупинимось лише на одному загальному принциповому моменті, який, на жаль, не був відображений у зазначених рекомендаціях.

Фахівці-практики у сфері інтелектуальної власності добре знають, що при розгляді питань, пов’язаних із порушенням прав інтелектуальної власності, як правило, дійсно виникає потреба у наданні висновків спеціаліста правовласника (або експерта) щодо контрафактності та/або підробки затриманого товару. Однак інформація щодо ознак оригінальності товару є комерційною таємницею, яку правовласник не бажає розкривати будь-якій експертній установі (або окремому експерту), побоюючись, що ця інформація стане доступною порушникам, які й так випереджають у своїх кримінальних діях заходи правовласників, спрямовані на захист їхніх інтересів. Таким чином, кваліфіковано провести дослідження щодо встановлення факту контрафактності та/або підробки товарів, торговельних марок, етикеток, упаковок, примірників творів може лише сам правовласник або його уповноважений представник.

Завершуючи розповідь про проведений захід, слід зазначити також, що хоча його формат був заявлений у вигляді круглого столу, він більше нагадував формат семінару чи прес-конференції. Однак, незважаючи на невідповідний рівень володіння заявленою тематикою круглого столу безпосередньо його організаторами та недостатньо вдале його проведення, як на наш погляд, сам захід, завдяки актуальній тематиці та участі у ньому різнопланових професіоналів своєї справи, виявився досить цікавим і напевно був корисним для всіх його учасників.

Що стосується вибору суспільства, то, судячи з усього, дуже великі шанси мають саме безіменні товари. Наприклад, на думку відомого українського модельєра Михайла Вороніна, конкурувати з дешевою китайською продукцією неможливо, бо віддача у китайського працівника набагато більша, ніж в українського. Конкурувати можна лише за допомогою вищої якості виробленого одягу, імені, статусу та іміджу торгової марки. Проте сьогодні за ситуації, коли більшість світових брендів виробляють свою продукцію саме у Китаї, де вельми розвинена легка промисловість, а люди дуже сумлінно ставляться до швейної справи, конкурувати стає все складніше. Китайські швейники цілком здатні шити речі нормальної якості, при цьому не користуючись нічиїм ім’ям.

Вероніка Березанська