Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО 8 кл Клімат довідник Коберник 28 11 2013.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
36.39 Кб
Скачать
  1. Агрокліматичні зони.

На півночі та заході країни знаходиться помірно тепла з надмірним (К > 1) зволо­женням агрокліматична зона. В ній порівняно невелика сума активних температур - 2200 °С. Тривалість періоду з активними температурами становить 100 діб на рік. Тут часто трапляються весняні на осінні заморозки. За таких умов доцільно вирощувати вологолюбні та холодостійкі культури з коротким періодом вегетації: хміль, гречку, жито, горох, льон.

Південніше, до вісі Воєйкова, тягнеться тепла агрокліматична зона з достатнім (К= 1)зволоженням. У ній сума активних температур зростає до 3000 °С, а тривалість періоду з активними температурами - до 120 діб на рік. Це дає змогу культивувати до­статньо вологолюбні та теплолюбні рослини: цукрові буряки, кукурудзу, соняшник, пшеницю.

Дуже тепла агрокліматична зона з недостатнім (К < 1) зволоженням тягнеться неширокою смугою на півдні та розширюється на схід. Тут сума активних температур сягає 4000 °С, а тривалість періоду з активними температурами - 130 діб на рік. Це умови, придатні для росту посухостійких та теплолюбних культур: кукурудзи, пшени­ці, кавунів.

Причорноморську низовину та Кримський півострів займає помірно жарка аг­рокліматична зона з недостатнім (К < 1) зволоженням. Сума активних температур тут перевищує 4000 °С, а тривалість періоду з активними температурами зростає до 140 діб на рік. Однак на цій території часто трапляються посухи, суховії, пилові бурі. Тому тут вирощують теплолюбні культури з тривалим періодом вегетації, часто за умов штучного зрошення: тютюн, рис, виноград, овочеві культури.