Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО 8 кл Клімат довідник Коберник 28 11 2013.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
36.39 Кб
Скачать

Територіальні відмінності клімату України

У зв'язку з географічним розташуванням та проявом основних кліматотвірних чинників клімат України характеризується в цілому комфортними температурами та достатнім зволоженням. Проте континентальність клімату зростає з північного захо­ду на південний схід, що проявляється у збільшенні річних амплітуд коливань темпе­ратур та зменшенні кількості опадів. Тому на території нашої держави виділяють різні кліматичні пояси та області.

Кліматичний пояс - це територія з відносно подібними кліматичними умовами.

Майже 99 % площі України лежить у межах помірного кліматичного поясу. Тут протягом року панують помірні повітряні маси. Пересічні температури липня з північного заходу на південний схід зростають від +17 °С до +23 °С. Середні темпе­ратури січня від -7 °С до -1 °С. Амплітуда температур коливається в межах 22...2б°С.

У зв'язку з пануванням західного перенесення середньорічна кількість опадів у рівнинній частині зменшується на південний схід від 900 мм на Волині до 300 мм

у Причорномор'ї та ПриазовХ а зволоження відповідно від надмірного до недо­статнього.

Найвологіші рівнинні ділянки в Україні знаходяться на Поліссі, де річна кількість опадів становить 970 мм. Найменше опадів випадає на Тендрівській косі біля Дніпровського лиману: всього 291 мм. Абсолютний мінімум опадів тут становить 100 мм на рік, майже як у пустелі.

На території України континентальність клімату, тобто зменшення кількості опадів та збільшення річних амплітуд коливань температур, зростає з північного за­ходу на південний схід. Тому в межах помірного кліматичного поясу виділяють дві кліматичні області. На північному заході знаходиться атлантико-континентальна область з надмірним та достатнім зволоженням і невеликими річними амплітудами коливань температур. На південному сході її змінює континентальна область з недостатнім зволоженням і значними річними амплітудами температур.

У свою чергу, атлантико-континентальну кліматичну область поділяють на три підобласті: Закарпатську, Українських Карпат і рівнинну. Це зумовлено своєрідністю кліматичних умов цих територій.

Для Закарпатської підобласті характерна м'яка зима із середніми температура­ми -2...-5 °С. Літо починається на початку травня і закінчується у вересні. Температу­ри липня становлять +20... +21 °С. Основна кількість опадів випадає влітку. їхня річна кількість становить 600- 700 мм.

Погодні процеси і кліматичні умови Українських Карпат формуються під впли­вом атлантичних циклонів, які приносять значні опади протягом року: від 600 до 1500 мм. Середні температури влітку і взимку істотно коливаються з висотою.

Рівнинна кліматична підобласть охоплює Поліську низовину. Волинсь­ку та Подільську височини, а також північні частини Придніпровської височини та Придніпровської низовини. Територія одержує від 95 ккал/см2 на півночі до 105 ккал/см2 на півдні сонячної радіації. Середні температури в січні -4...-8 °С, в липні +19..+22 °С. На клімат території впливають атлантичні циклони. Кількість опадів зменшується з північного заходу на південний схід від 750 до 400 мм на рік. Сніговий покрив може утворюватися з листопада до березня.

Континентальна кліматична область охоплює південні та східні області України. Річна кількість сонячноїрадіаціїтутзмінюється від 105 ккал/см2 у центральній частині України до 120 ккал/см2 на півдні. Літо посушливе і тепле з температурою повітря +20... +21 °С, зима помірно холодна від -2 °С до -7 °С. Річна кількість опадів становить 450-350 мм на рік. Характерною ознакою кліматичних умов є недостат­ня зволоженість та значна тривалість теплого періоду. Сніговий покрив не стійкий. Може формуватися з грудня до кінця лютого. У континентальній області щороку бува­ють посухи, суховії, пилові бурі, що завдають шкоди сільському господарству.

Клімат Гірського Криму має свої особливості. Протягом року тут випадає багато опадів: від 900 до 1100 мм. Середні температури влітку становлять +20 °С, взимку - від -З °С до -5 °С.

Південний берег Криму знаходиться в межах субтропічного кліматичного поясу. На цю територію протягом року надходить 125 ккал/см2 сумарної сонячної радіації. Зимою панують вологі й доволі теплі помірні повітряні маси та встановлюється об­ласть низького атмосферного тиску. Влітку приходять сухі й спекотні тропічні маси й формується область підвищеного атмосферного тиску. Тому зима для даної місцевості

ПП7

тепла (+4 °С) і більш-менш волога (450-500 мм). Літо спекотне (+24 °С) й сухе. Зволо­ження є недостатнім. Сніговий покрив утворюється рідко. Такий тип клімату має на­зву середземноморський.