Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО 8 кл Клімат довідник Коберник 28 11 2013.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
36.39 Кб
Скачать

Господарська оцінка клімату України

Спостереження за погодою та її змінами має велике практичне значення. Не да­ремно люди здавна навчилися передбачати погоду за місцевими ознаками й склали народні прикмети, які зумовлюють її зміни.

Особливо важливо передбачити погоду для працівників сільського господар­ства, водіїв, моряків, льотчиків. Оскільки показники погоди швидко змінюються, за ними регулярно спостерігають на метеорологічних станціях. Там зі спеціальних при­ладів знімають показники кожні три години. Метеостанції розміщені по всій планеті.

В нашій державі їх близько 200. Нині до передбачення погоди залучені також літаки, радіозонди, штучні супутники Землі.

Уся інформація з метеостанцій та метеорологічних супутників надходить у Гідро­метеорологічний центр України. Там її наносять на спеціальні синоптичні карти або карти погоди. На них умовними знаками показують температури повітря, напрями та швидкість вітрів, шляхи пересування циклонів й антициклонів, атмосферні фронти, області опадів. За цими даними складають прогноз погоди на кілька годин, добу, тиж­день, сезон. Чим менший термін складання прогнозу погоди, тим від більш точний.

Можливість передбачати погоду зменшує залежність людини від її коливань та дає змогу запобігти її негативним проявам.

Дані багаторічних спостережень за погодою показали, що в цілому кліматичні умо­ви нашої країни є сприятливими для господарського освоєння її території. Енергетич­ними ресурсами клімату України є сонячна і вітрова енергія. Вони є невичерпними та екологічно чистими. Україна багата на рекреаційні ресурси, що забезпечують відпочи­нок та оздоровлення населення. Особливо відомі райони пляжного туризму на півдні. І

Але, в першу чергу, кліматичні умови впливають на спеціалізацію сільського roc- І подарства. Особливості клімату, які дають змогу вирощувати певний набір сільсько- І господарських культур, називають агрокліматичними ресурсами. їхніми основними І показниками є сума активних температур, тривалість періоду з активними темпера- І турами та коефіцієнт зволоження.

Активними у сільському господарстві вважаються середньодобові температури, І що перевищують +10 °С. За таких умов найактивніше розвиваються рослини. Усі ак-1 тивні температури протягом року складають, а нижчі за +10 °С не враховують. Так І одержують суму активних температур. У межах України вона зростає з півночі на І південь від 2200 °С до понад 4000 °С. Тому на Поліссі доцільно вирощувати холодос-1 тійкі культури, на півдні - теплолюбні.

Тривалість періоду з активними температурами в Україні зростає від 100 діб на ■ рік на півночі до 140 діб на півдні. Це визначає можливість культивувати на півночі Я рослини з коротким періодом вегетації, що швидко розвиваються та плодоносять И Натомість на півдні - з довгим періодом вегетації.

Коефіцієнт зволоження використовують для визначення стану забезпеченості те-1 риторії вологістю. Для цього враховують кількість опадів, що одержує територія, таИ ймовірно можливе випаровування - випаровуваність. Випаровуваність залежить відИ кількості сонячної радіації: чим більше надходить сонячного тепла, тим більше можеИ випаровуватись вологи, звичайно за умов, якщо вона є. Адже випаровуваність може!

бути значною, а реальне випарування малим. За співвідношенням цих двох показни­ків дають оцінку зволоженості певної території. Таким чином, коефіцієнт зволожен­ня (К) є відношенням річної кількості опадів до випаровуваності за той самий період (найчастіше за рік).

Коефіцієнт зволоження істотно впливає на розподіл і режим поверхневих вод, формування ґрунтового профілю, визначає тип рослинного покриву території. Він дає змогу правильно спланувати райони вирощування різних за потребою у волозі сільськогосподарських культур. Відповідно зі зміною агрокліматичних показників в Україні з північного заходу на південний схід змінюють одна одну