Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО 7 клас Океани довідник Пасенко 3 01 2014.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
84.84 Кб
Скачать

Ек­ваторіальні, тропічні, субтропічні, субполярні та полярні.

Температура поверхневих вод в Індійському океані вища, ніж в інших океанах.

У Перській затоці вона піднімається до +34° С, у Червоному морі — до +35,6° С, у північній частині океану — до +30° С. Проте середня температура поверхневих вод становить +17° С, що пояснюють впливом антарктичних вод.

Солоність океану залежить від співвідношення опадів і випаровуван­ня, а також впливу річкового стоку. В океані багато районів з підвище­ною солоністю води.

У Червоному морі солоність досягає 42%о. У приантарктичних водах, а також у Бенгальській затоці (чималий доплив річ­кової води надходить від Гангу, Іраваді) солоність знижується до 33%о.

В екваторіальних широтах солоність становить 34,5%о, у тропічних — 35,8%о.

У приантарктичних водах трапляються айсберги та дрейфувальна крига.

Течії

На рух течій у північній частині Індійського океану великий вплив має зміна мусонів. Ці вітри перебудовують систему течій за сезонами року:

улітку мусони переносять поверхневі води океану із заходу на схід,

узим­ку — зі сходу на захід.

У південній частині океану утворюється такий самий круговий рух по­верхневих вод, як у цих же широтах у Тихому й Атлантичному океанах.

Найзначніші течії: Південна Пасатна, Мадагаскарська, Південноіндо - океанська, течія Західних Вітрів.

Природні пояси

Індійський океан лежить у північному тропічному, екваторіальному та всіх природних поясах Південної півкулі.

Червоне море й Перська затока мають ускладнений обмін з океаном, то­му є особливими природними комплексами, що відрізняються від океану температурним режимом, солоністю, складом органічного світу.

Органічний світ

Органічний світ Індійського океану має багато спільного з органічним сві­том Тихого океану. Це пояснюють вільним обміном водних мас між ними.

Особливо багатий органічний світ шельфу й коралових рифів. Зарослі водоростей оточують

береги Австралії, Південної Африки, островів.

Природні ресурси океану

Найбільшим багатством Індійського океану є розвідані в північній шельфовій зоні родовища нафти й газу. Найбільші світові родовища на­фти зосереджені в Перській затоці, перші бурові платформи з'явилися в Бенгальській затоці, на шельфі Таїланду та Камбоджі, Малайзії та Індо­незії.

Розвідані й інші ресурси: на дні численних котловин у великій кіль­кості знайдені залізо-марганцеві конкрецїі. У відкладах осадових порід на шельфі є олов'яні руди, золото, фосфорити.

Господарське значення Індійського океану визначають важливі транс­портні шляхи. З Перської затоки йде найбільший вантажопотік нафти й нафтопродуктів до Європи та Японії. Цей район океану потребує система­тичних спостережень за станом водного середовища й охорони від забруд­нення нафтою.