Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО 7 клас Океани довідник Пасенко 3 01 2014.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
84.84 Кб
Скачать

Властивості водних мас

Тихий океан найтепліший. На його поверхні середня температура води на 2° С вища, ніж в Атлантичному та Індійському океанах.

Середньорічна температура води Тихого океану становить +19,1° С. Се­редньорічна температура води між тропіками — +19° С, поблизу еквато­ра — +25...+29° С, біля берегів Антарктиди — до -1° С.

Під впливом морських течій та вітрів у тропіках і субтропіках західна частина океану тепліша за східну на 2-5° С,

в помірних широтах Північ­ної півкулі західна частина океану в усі сезони холодніша за східну: улітку — на 3°С, узимку — на 7°С. У помірних і високих широтах Південної півкулі (у зв'язку з характером течій та вітрів) різниці в температурах між сходом і заходом практично немає.

Максимальна солоність води — у поясах високого тиску. У напрямі від по­ясів високого до поясів низького тиску відбувається поступове зниження соло­ності води. Лише в приекваторіальних районах вона дещо підвищена порівня­но з водами високих широт. Ці відміни, як і в інших районах Світового океану,. зумовлені співвідношенням опадів та випаровування

У поясах високого тиску солоність становить 35,5-36,5%о,

у приекваторіальних районах34,5 і менше,

у високих широтах32 на півночі та 33,5 на півдні.

солоність поверхневих вод Тихого океану вища в півден­ній частині, ніж у північній. Це пояснюють великою кількістю прісної во­ди, яку приносять численні річки. Знижена солоність і в районі Каліфорнійської течії, яка несе менш солоні води з помірних широт.

Прозорість води в антарктичних і помірних широтах північної частини Тихого океану становить 15-25 м, у тропіках і приекваторіальних райо­нах — до ЗО м.

Течії

Виникло два кола течій:

І)Північне коло, яке утворюють за годинниковою стрілкою в Північній півкулі Північна Пасатна (за походженням — вітрова), Куросіо (стоко­ва), Північнотихоокеанська (вітрова), Каліфорнійська (стокова) течії;

ІІ)Південне коло, яке утворюють проти годинникової стрілки в Південній півкулі Південна пасатна (вітрова), Східноавстралійська (стокова), Західних Вітрів (вітрова), Перуанська (стокова) течії.

Перуанську течію вважають однією з найпотужніших течій Світового океану. Місцями її ширина досягає 1 300 км.

Раз у 7—14 років до західного узбережжя Південної Америки підходить тепла течія, що отримала назву Ель-Ніньо (з іспанської — «Немовля»), оскільки вона з'являється зазвичай перед Новим роком, коли в католицьких країнах святкують Різдво Христове. Цей потуж­ний, теплий потік виникає, коли бракує звичайно панівних південно-східних пасатів або вони втрачають частину своїх сил. Тоді ніщо не заважає перетікати в східному напрямі гі­гантським масам води із західної частини Тихого океану, де, як установлено, рівень океа­ну на декілька сантиметрів вищий, ніж у його східній частині.

У приекваторіальних широтах пасатні течії розділяє Екваторіальна проти­течія, яка в Тихому океані, на відміну від інших океанів, існує постійно весь рік. Виникнення цієї течії зумовлене нагромадженням у західній частині океа­ну великої кількості води, яку приносять пасатні течії обох півкуль.

Природні пояси

У межах Тихого океану виділяють усі фізико-географічні пояси, крім арктичного.

Органічний світ

На частку Тихого океану припадає 50% усієї біомаси Світового океану. Так, у глибоко­водних жолобах був знайдений новий тип тварин — безхребетні нитко­подібні організми погонофори (від грец. pogonophoros — бородатий).

Постійно теплі води низьких широт поблизу берегів Азії, Австралії, ост­ровів Океанії мають найбагатший органічний світ:

понад 2 тис. видів риб (серед них промислові — тунець, скумбрія, акула),

понад 6 тис. видів мо­люсків (кальмари, мідії, устриці);

трапляється найбільший двостулковий молюск тридакна вагою до 300 кг.

Для коралових рифів характерне різноманіття видів, забарвлення й форм коралових поліпів, риб, молюсків, водоростей. У Великому Бар'єрному рифі живе понад 3 тис. видів тварин — тропічні риби, креветки, морські їжаки, медузи, морські зірки, кра­би, восьминоги тощо.

Для північної частини океану характерна велика кількість лососевих риб, які під час нересту переміщуються в річки (лосось, горбуша, кета). Тут жи­вуть кити, морські котики.

Поблизу Антарктиди в океані багато риби, криля, китів, ластоногих, пінгвінів.

У Тихому океані багато тварин-гігантів (китова акула, камчатський краб, синій кит, молюск тридакна).