Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мультимедіа 5лаба.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
65.25 Кб
Скачать

Під’єднання «scart»

З’єднайте роз’єм scart EURO AVI AUDIO/VIDEO i (аудіо/відео євро AVI) рекордера з відповідними роз’ємами на телевізорі за допомогою кабеля scart (T) (див. рис.8).

 

6.    Способи усунення несправностей рекордера.

Несправності:

-   пристрій підключений до мережі, проте живлення не включається або не вимикається.

-   дисплей на передній панелі не працює.

-   рекордер працює неправильно.

Якщо ви спостерігаєте які-небудь із перерахованих несправностей, необхідно виконати перезавантаження рекордера.

Перезавантаження рекордера здійснюється таким чином:

-   Натисніть кнопку POWER (живлення) і утримуйте її як мінімум п’ять секунд. При цьому живлення пристрою буде вимкнене. Натисніть кнопку POWER (живлення) ще раз, щоб увімкнутипристрій знову.

-   Відключить шнур живлення, зачекайте не менше п’яти секунд, а потім включіть рекордер знову. Пристрій готовий до роботи.

7.    Що таке мультимедіа-технології?

Мультимедіа – це сукупність технологій, в якій одночасно використовується кілька інформаційних середовищ: графіка, текст, відео, фотографія, анімація, звукові ефекти, високоякісний звуковий супровід. Технологія мультимедіа ґрунтується на спеціальних апаратних й програмних засобах. Навчання з використанням комп’ютерних та DVD-технологій поступово стає новим освітнім стандартом, що впроваджується в усі структури підготов­ки й перепідготовки фахівців, оскільки комп’ютерні навчальні системи порівняно з ресурсами на відеокасетах, де інформація подана послідовно, мають потужні функції для зручної навігації та ефективні засоби оцінки й контролю процесу засвоєння знань і набуття навичок.

Інтенсивний розвиток мультимедіа технологій розпочався в середині 80-х років. Нині мультимедіа технології застосовують у таких сферах:

-       розваги (комп’ютерні ігри, віртуальна реальність);

-       реклама (презентації, рекламні фільми);

-       телекомунікації (домашні сторінки в World Wide Web);

-       інформаційні системи (мультимедійні каталоги, архіви, довідники);

-       моделювання (тренажери);

-       навчання.

Ще до появи технології мультимедіа експерти з маркетингу за результатами численних експериментів виявили залежність між методом засвоєння матеріалу й здатністю відтворити набуті знання через якийсь час. Якщо матеріал було подано у звуковому вигляді, то людина запам’ятовувала близько 1/4 інформації. Якщо інформація була подана візуально – близько 1/3. При комбінуванні впливу (зорового й слухового) запам’ятовування підвищувалося до 1/2, а якщо людина долучалася до активних дій у процесі вивчення, то засвоюваність матеріалу підвищувалася до 75 %.

Отже, застосування технології мультимедіа може значно підвищити ефективність навчання. Простий дружній інтерфейс робить мультимедіа ресурс незамінним у самостійній підготовці учнів та студентів.

8.    Етапи створення мультимедіа-ресурсу.

Розробка навчальних ресурсів у середовищі мультимедіа (мультимедіа ресурсів) є тривалим і дорогим процесом, тому важливо добре уявляти собі всі основні етапи створення ресурсу й можливі рішення на кожному етапі.

На попередньому етапі створення мультимедійного ресурсу здійснюється вибір змісту й матеріалу для його подання в середовищі мультимедіа. Це один з відповідальних етапів роботи. Слід виявити наявні ресурси з цієї проблематики, передбачувані витрати й час, необхідний для створення ресурсу, а також його можливий тираж і аудиторію, якій адресований ресурс. Тип аудиторії дає змогу визначити загальні вимоги до мультимедіа ресурсу.

Можна визначити такі групи ресурсів:

-       для дітей дошкільного й молодшого шкільного віку;

-       загальноосвітні різного рівня;

-       ресурси фахової освіти для початківців і фахівців.

Навчальні ресурси для дітей дошкільного й молодшого шкільного віку призначені для формування в дітей основних навичок і знань (колір, форма, звук, музика, мовлення читання, грамота, природознавство, іноземна мова тощо) і мають простий для сприйняття дітей інтерфейс, реалізуються у формі захопливої гри, подорожі.

Загальноосвітні ресурси мають враховувати особливості навчання, пов’язані з різним рівнем загальної підготовки тих, кого навчають (необхідна оцінка наявних знань і підлаштування системи для оптимального викладу), рівнем комп’ютерних знань (необхідний простий і зрозумілий інтерфейс). Важливо забезпечити таке узгодження тем навчання, щоб вивчення однієї теми не було на шкоду іншій і не випереджало вивчення паралельних тем.

Ресурси фахової освіти мають враховувати рівень підготовки, давати можливість не повторювати вже відомі теми, забезпечувати наявність ос­танньої інформації в цій предметній сфері.

Після того, як обрано тип ресурсу й аудиторію, якій він адресований, визначають мету навчання й ступінь складності матеріалу.

9.    Що входить до сценарію мультимедіа-ресурсу?

1.    Визначення мети й вибір джерел інформації.

2.   Структурне прочитання й визначення структури навчального контенту на основі обраних джерел.

3.   Декомпозиція й розподіл вихідних джерел.

4.   Рекомпозиція, тобто складання нового навчального контенту на основі фрагментів вихідних  джерел.

5.   Структурно-стилістичне редагування.

6.   Контроль.

7.   Експертиза контенту.

Сценарій мультимедіа ресурсу передбачає докладний перелік компонентів і тем ресурсу, а також попередній опис структури ресурсу, що буде реалізовуватися надалі.

До сценарію входять: опис анімаційних і відео фрагментів, ілюстрацій, зв’язку між тематичними розділами, гіпертекстові посилання.

Сценарій пишуть з урахуванням можливостей обраного програмного забезпечення, наявних вихідних матеріалів (відео фрагментів, різних картинок, звуків). Розробка сценарію навчання передбачає реалізацію окремих завдань, що дають змогу сформувати послідовність відео сторінок. Кожна відео сторінка має певне сполучення елементів мультимедіа.

10.    Створення мультимедійних компонентів.

Мультимедіа-системи оперують такими типами елементів:

-      звичайним текстом і гіпертекстом, а також гіпермедіа (містить посилання не тільки на пов’язані теми, розділи або поняття по тексту, а й на інші підлеглі медіаелементи – зображення, звуки, відео);

-      табличною інформацією;

-      ілюстративним матеріалом – графіками, схемами, пояснювальними малюнками, картографічною інформацією;

-      анімаційними послідовностями, що дають змогу краще подати фізичні, технологічні, природні й інші процеси;

-      реальними фотоматеріалами;

-      звукозаписом з якістю аж до рівня музичних компактдисків; музикою, записаною й відтвореною по нотах;

-      фрагментами кіно- і відео зйомок;

-      специфічними матеріалами: інтерактивними таблицями й графіками (дають змогу користувачеві самому визначати вид таблиць і графіків, списки показників, характер величин);

-      інтерактивними анімаціями (з можливістю переходу до різних стадій процесів, що є в анімації, заміни різних параметрів об’єктів анімації, що дає змогу визначати різницю в розвитку розглянутих процесів).

Співвідношення тексту (гіпертексту) і медіа елементів на відео сторінці визначається призначенням і рівнем складності ресурсу.

На етапі створення сценарію розробляють ескізи ілюстрацій та анімаційних фрагментів, починається добір джерел для відео- та звукового оформлення мультимедіа ресурсу.

11.    Монтаж мультимедійного ресурсу.

Створення різних медіаелементів може здійснюватися паралельно. Їх об’єднання відбувається на наступному – завершальному етапі. На основному етапі також приймаються рішення зі створеного для конкретного мультимедіа ресурсу інтерфейсу.

За типом організації інтерфейсу можна виділити навчальні мультимедійні ресурси зі зворотним зв’язком з користувачем (інтерактивні) і без нього.

Ресурси без зворотного зв’язку призначені тільки для викладу матеріалу певними способами за передбаченими сценаріями. Інтерактивні ресурси передбачають навчальний процес, заснований на взаємодії з тим, кого навчають. Сценарій викладу може бути змінений залежно від успіхів навчання й побажань користувача. За його ж бажанням може бути сформований власний сценарій. Навчання відбуватиметься у вигляді рольової гри з оцінкою дій користувача. Можна поставити віртуальні експерименти із заданими умовами. У ресурсі може бути передбачена можливість запису дій порівняння їх з оптимальними (наприклад, у вивченні іноземної мови запис вимови і прослуховування порівняно з правильною вимовою).

Реалізація інтерфейсу конкретного ресурсу залежить від багатьох параметрів. Великі обсяги інформації, характерні для навчальних мультимедіа ресурсів, стануть доступними тільки за наявності продуманого інтерфейсу й системи навігації.

Обов’язкові загальноприйняті методи навігації навчальним матеріалом будь-якого ресурсу:

Посторінковий доступ до матеріалу. Найближчий до традиційного використання навчальних посібників метод, що використовується при одержанні знань із дисципліни «з нуля» і у всіх випадках, коли важлива послідовність у викладі матеріалу. Відбувається просування по тексту з демонстрацією всіх пов’язаних медіаелементів;

Можливість доступу до розділів, тем і підтем матеріалу, важлива для розуміння логіки ресурсу загалом, часто застосовується для повторного звертання до інформації та у користуванні довідниками;

Пошук за ключовим словом, словосполученням, рядком дає змогу знаходити необхідні відомості за потрібними   поняттями,  навіть не маючи уявлення про логіку викладу інформації ресурсу. Застосовується також вибір з алфавітних списків ключових понять;

Навігація в текстах за «гарячими» словами і пов’язаними темами. При читанні тексту користувач може з’ясувати значення виділених понять, переміститися в пов’язаний з викладом фрагмент іншої теми, наприкінці тексту перейти до однієї з тем, що логічно продовжує прочитану;

Доступ за медіаелементами, що є в навчальній системі, полегшує пошук потрібної інформації, оскільки для пам’яті людини зручніше оперувати із зоровими й звуковими образами, а не з абстрактними поняттями. Залежно від організації матеріалу, такими медіаелементами можуть бути таблиці, графіки, схеми, малюнки, картографічні зображення, анімація звукових і музичних фрагментів, фотографії, кіно- і відеоматеріали, інтерактивні елементи.

Якість виконання інтерфейсу визначає сприйняття користувачем на­вчального ресурсу. Важливо спробувати досягти рівноваги між естетикою, змістом і загальним враженням від роботи з ресурсом. Створення медіа елементів зазвичай здійснюється в різноманітних програмних засобах комп’ютерної графіки, нелінійного монтажу тощо. Медіаелементи слід зібрати і створити послідовність відеосторінок ресурсу. Монтаж здійснюється в так званій авторській програмній системі. Це комплекс програмного забезпечення для створення навчальних мультимедіа ресурсів – сукупність програм і даних, призначених  для обробки відео-, аудіо-, текстової та графічної інформації (або вихідної інформації). Обробка вихідної інформації означає її компонування й надання їй вигляду, необхідного для подальшої обробки готового мультимедіа ресурсу. Підготовка вихідної інформації виконуєтеся розробником за допомогою відповідних програмних і апаратних засобів.

12.    Використання звукової інформації в навчанні.