Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема дипломної.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
33.02 Кб
Скачать

Програма 2 інтелектуальний тренінг.

Наведений тренінг дає позитивні результати щодо розумового розвитку його учасників - у них поліпшується розуміння, запам'ятовування, виклад навчального матеріалу, підвищується інтерес до розумової праці. За спостереженнями Е. В. Заї­ки, деякі учасники збиралися з власної ініціативи, без учителя, і продовжували займатися опанованими інтелектуальними іграми, залучаючи при цьому у своє коло нових учасників, і навіть намагалися самостійно придумувати аналогічні ігри. Як свідчить наш досвід, запропоновані завдання є продуктивними у роботі з дітьми 1-го і 2-го класів з високим розвитком інтелекту, а також з учнями більш старшого віку.

Програма 3 ігрова психокорекція труднощів спілкування у дошкільнят та молодших школярів

Мета програми: усунення викривлень емоційного реагування та стереотипів поведінки, реконструкція повноцінних контактів дитини з однолітками.

Завдання програми:

1. Розвиток внутрішньої активності дітей.

2. Формування соціальної довіри.

3. Навчання самостійного вирішення проблем.

4. Формування адекватної самооцінки дітей.

5. Розвиток соціальних емоцій.

6. Розвиток комунікативних навичо

Програма 4

Тренінг спілкування для учнів 4-6-х класів

Програма включає 15 занять по дві години на кожне. Черговість розташування ігор обрана так, щоб сприяти зростанню довірливості та відвертості групового спілкування. У програмі описані правила усіх ігор, за винятком рольової творчої гри (РТГ), оскільки при проведенні такої гри у кожному окремому випадку власне ведучий вигадує сюжет і ролі залежно від тих завдань, які він має намір вирішити за допомогою цієї гри. Творчій рольовій грі у пропонованому циклі присвячені заняття № 8-10, 12.

Загальна мета занять: розвивати в учасників Т-групи асоціативне мислені фантазію, вміння співпрацювати, надавати один одному емоційну підтримку, фіксувати у свідомості присутніх форми шанобливого ставлення до людини.

Програма 5 соціально-психологічний тренінг для роботи з дітьми починаючи з 3-го класу

Може проводитися психологом або вчителем у рамках розкладу «уроків за вибором» (шкільний компонент).

Завдання курсу та його побудова.

Головне завдання курсу - сприяння формуванню в дітей самосвідомості, само­оцінки й почуття власної гідності як основи становлення гармонійно розвиненої особистості.