Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Кооперативні виплати Участь члена споживчого товариства у господарській діяльності полягає:

Кооперативні виплати виплачуються членам товариства в 45 – денний термін після закінчення звітного кварталу, а за четвертий квартал виплати проводяться до 30 березня наступного за звітним року.

Після закінчення звітного кварталу (року), складання і подання (квартальної) та річної фінансової звітності на кооперативні виплати відраховується частина доходу, одержаного від обсягу реалізації товарів членам споживчого товариства за звітний квартал (додаток 12).

На суму доходу, спрямованого на кооперативні виплати членам споживчого товариства, складається розрахунково – платіжна відомість. (додатки 13; 14).

Виплати проводяться за розрахунково – платіжною відомістю, або поштовими переказами. Вартість послуг за переказ коштів та розрахунково – касове обслуговування відшкодовується за рахунок одержувача.

Кооперативні виплати членам споживчого товариства на додаткові пайові внески для формування фінансових ресурсів споживчого товариства :

Кооперативні виплати нараховуються щомісячно, а виплачуються в терміни, встановлені договором, в сумі затверджених планових розмірів. (Додаток 15).

Після закінчення звітного року загальні збори членів споживчого товариства або уповноважений ними орган можуть спрямувати частину додаткового доходу на виплату кооперативних виплат.

Кооперативні виплати видають членам споживчого товариства касовими ордерами, що випускаються на кожного члена споживчого товариства, який має внески на формування фінансових ресурсів споживчого товариства.

Повернення внеску проводиться згідно з заявою його власника не пізніше 30 днів з дня подачі заяви (додаток 16).

При неповернені внеску у встановлений термін його власник звертається із заявою до загальних зборів членів споживчого товариства або уповноваженого ним органу, а при її незадоволені до суду з позовною заявою.

Уразі ліквідації споживчого товариства внески повертаються їх власникам у порядку встановленому законодавством України.

За письмовою заявою (згодою) заявника внеску кооперативні виплати можуть зараховуватись на збільшення його внеску.

Власник внеску не відповідає за зобов’язаннями споживчого товариства.

Споживче товариство несе відповідальність перед власником внеску в межах нарахованих і невиплачених кооперативних виплат.

Тут розумно заслухати реферат „Положення про кооперативні виплати членам, асоційованим членам споживчого товариства за придбання товарів в об’єктах роздрібної торгівлі та харчування споживчої кооперації України”.

ВИПЛАТИ НА ПАЇ

виплати частини доходу споживчого товариства на паї члена споживчого товариства.

Розмір їх встановлюється рішенням вищого органу управління споживчого товариства після відрахувань коштів на формування і поповнення його фондів. Загальна сума виплат на паї не повинна перевищувати 20% доходу, визначеного для розподілу.

Кооперативні виплати та виплати на паї до оплати праці не належать.

Джерелом кооперативних виплат на паї є частина доходу, що розподіляється за результатами фінансової діяльності споживчого товариства між його членами.

Виплати членам споживчого товариства на паї нараховуються після закінчення звітного року.

Розрахунок виплат на паї передбачає визначення суми коштів, які припадають на 1 гривню: суми пайових внесків, суми індексації пайових внесків, які сплачені до 1 січня 1992 р., і суми закріпленого за членами споживчого товариства права на паї в майні споживчого товариства.

чистий прибуток

пайовий фонд на пай

= Сума, яка припадає на 1грн. пая.

Виплати

на паї

= (Сума, яка припадає суму пая члена спож.тов)

на 1грн. пая

- 15% суми сплати

в бюджет

На виплати членам споживчого товариства складається відомість.

Загальні збори членів споживчого товариства або уповноваженим органом приймають рішення щодо затвердження виплат на паї, порядку їх виплати або іншого використання.

Порядок видачі виплат на паї:

  • видача виплат на паї проводиться протягом 3-х робочих днів, не враховуючи дня отримання готівки з каси;

  • для одержання виплат на паї член споживчого товариства подає уповноваженій особі членський квиток та паспорт;

  • уповноважена особа звіряє дані відомості, паспорта і членського квитка;

  • уповноважена особа після виплати по відомості грошей проти прізвища осіб, яким не видані виплати на паї, робить відмітку „Депоновано”, а в кінці відомості робить запис про фактично виплачену суму і про невидану суму виплат на паї.

Складає авансовий звіт (форма №286) і подає в бухгалтерію.

Головний бухгалтер або особа ним уповноважена перевіряє авансовий звіт, після перевірки підписує його і подає на розгляд та затвердження голові правління споживчого товариства.

Якщо виплата на паї не закінчена, уповноваженій особі видається нова відомість за формою № УКС – 406, в яку із попередньої відомості за формою № УКС – 406 заносяться необхідні дані на членів споживчого товариства, які не одержали в установлені терміни виплати на паї, та відповідна сума готівки.

Зазначений порядок видачі виплат на паї розповсюджується на виплату членам споживчого товариства кооперативних виплат за придбання товарів в об’єктах роздрібної торгівлі та харчування споживчого товариства.

Питання 4. Порядок покриття збитків споживчого товариства за рахунок обов’язкових пайових внесків та паїв (частки) в майні споживчого товариства.

Списання обов’язкових пайових внесків членів споживчого товариства на покриття збитків від господарсько – фінансової діяльності споживчого товариства проводиться за рішенням вищого органу управління.

Розмір списання їх на покриття збитків визначається співвідношенням

суми збитків

до загальної суми обов’язкових пайових внесків.

У разі недостатності обов’язкових пайових внесків для покриття збитків сума непокритих збитків списується за рахунок закріпленого права на паї (частки) членів споживчого товариства в його майні.

На списану суму для покриття збитків споживчого товариства зменшуються сплачені обов’язкові пайові внески членів споживчого товариства.

Для списання обов’язкових пайових внесків або частки в майні споживчого товариства на покриття збитків складаються списки за формою № УКС – 410 (додаток 20). У списках вказується:

прізвища, імена та по батькові членів споживчого товариства, номери членських квитків і суми обов’язкових пайових внесків та паю (часток) в майні споживчого товариства, що спрямовуються на покриття збитків.

Ці списки є підставою для бухгалтерських записів цієї операції.

На підставі списків проводяться записи в особисті рахунки членів споживчого товариства (в книзі за формою № К – 20).

Порядок списання збитків не розповсюджується на додаткові пайові внески членів споживчого товариства та обов’язкові пайові внески асоційованих членів.

Питання 5. Організація і методика контролю пайового господарства та стану обліку членів споживчого товариства.

Дуже важливо завжди знати, у якому стані знаходиться пайове господарство споживчого товариства, тому потрібен за ним контроль.

Як же його здійснюють і що перевіряють під час контролю?

Перевірка стану обліку членів споживчого товариства і ведення пайового господарства проводиться не менше 1 разу на рік.

Перевірку проводять:

  • ревізійна комісія споживчого товариства, а також, за дорученням ОСС

  • працівники відділів (управлінь) організаційно – кооперативної роботи, оргінструктори , бухгалтери, ревізори ОСС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]