Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Бизнес план

.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
230.22 Кб
Скачать

БІЗНЕС - ПЛАН

Назва проекту:

Ресторан «Абажур»

(Власний проект)

Автор:Гиряк Маряна 11-А

План:

  • Глава 1 .Резюме

  • Глава 2 .Характеристика підприємства

  • Глава 3 .Опис продукту

  • Глава 4 .Опис ринку .Прогноз збуту

  • Глава 5 .Конкуренція

  • Глава 6 .План Маркетингу

  • Глава 7.План виробництва

  • Глава 8.Прогноз витрат

  • Глава 9 .Організаційний план

  • Глава 10.Фінансовий план

  • Глава 11.Стратегія фінансування.

  • Глава 12.Оцінка ризику і страхування .

Бізнес-план - це план здійснення бізнес-операції, дій фірми, що містить відомості про фірму, товар, його виробництві, ринках збуту, маркетингу, організації операцій та їх ефективності.

У ринковій економіці бізнес-план є робочим інструментом, використовуваним у всіх сферах підприємництва. Бізнес-план описує процес функціонування фірми, показує, яким чином її керівники збираються досягти свої цілі і завдання, в першу чергу підвищення прибутковості роботи. Добре розроблений бізнес-план допомагає фірмі рости, завойовувати нові позиції на ринку, де вона функціонує, складати перспективні плани свого підприємства.

Бізнес-план є постійним документом; він систематично оновлюється, у нього вносяться зміни, пов'язані як зі змінами, що відбуваються всередині фірми, так і на ринку, де діє фірма.

Мета даної дипломної роботи - розробка економічного обгрунтування доцільності створення ресторану Абажур

Завдання роботи - ближче познайомитися з методикою підготовки і розрахунку бізнес-плану роботи ресторану«Абажур».

Ресторан “Абажур ” відноситься до підприємств громадського харчування вищої категорії, тому що відрізняється найбільш високим рівнем обслуговування споживачів, складністю асортименту продукції, яку виробляє та реалізує, а також високим класом архітектурно-художнього оформлення приміщень та сучасним технологічним оснащенням.

  • Резюме

Ресторан “Абажур” відноситься до підприємств громадського харчування вищої категорії, тому що відрізняється найбільш високим рівнем обслуговування споживачів, складністю асортименту продукції, яку виробляє та реалізує, а також високим класом архітектурно-художнього оформлення приміщень та сучасним технологічним оснащенням. Продукція та послуги, які пропонуються споживачам, певною мірою є класичними і відповідають кращим традиціям європейського громадського харчування. Меню ресторану пропонує 35 – 40 страв власного виробництва та різноманітні покупні товари (близько 100 найменувань), серед яких переважають м’ясні та рибні вироби, фруктові десерти, морозиво, пиво, алкогольні та безалкогольні напої, тютюнові вироби.

Меню складається як зі страв європейської кухні, так і зі страв національної кухні. Фірмові страви ресторану складають 23% товарообігу. Це підвищує імідж ресторану завдяки відмінним особливостям його продукції. В ресторанах звичайно застосовується одна з двох форм обслуговування – індивідуальна та бригадна (ланцюговий метод обслуговування). В ресторані “Абажур ” застосовується індивідуальна форма обслуговування, тобто всі функції від прийняття замовлення до розрахунку з відвідувачем виконує один офіціант на відведеній йому ділянці (два – три стола).Ресторан «Абажур» буде зніматись в оренду певний час ,та через 1-2роки викупить себе .

  • Характеристика підприємства

Ідеальне місце для проведення весіль та банкетів. Чудова кухня, уважний персонал і високий рівень обслуговування, зроблять ваше свято незабутнім.

МИ ПРОПОНУЄМО:

Банкетний зал на 150 чоловік.

Східне меню.

Жива музика.

Професійний ведучий.

Оформлення залу.

Кальян.

1) можливість воювати за малюка в ігровий кімнаті для дітей;

2) літня дитячий майданчик з батутом, настільним тенісом, дитячим міні-кафе і ігровим комплексом;

3)VIP-зали;

4) недільні театралізовані дитячі уявлення;

5) тематичні клубні вечора;

6) організація бенкетів "під ключ";

Вартість від 900 грн на людину.

РАДІ БАЧИТИ ВАС ЗА АДРЕСОЮ: вул.Зелена , 325

  Контактний телефон: (093) 51-21-217

Бізнес-план створення ресторану включає докладний опис приміщення. Його можна побудувати «з нуля» або взяти в довгострокову оренду. Все залежить від обраної концепції та бюджету. При будівництві окремого приміщення власник зіткнеться з цілим переліком дозвільних документів, крім того, такий проект набагато дорожче та на його запуск потрібно більше часу.

В даному бізнес-плані буде розглянута довготривала оренда приміщення на першому поверсі загальною площею 350 м2. Так як, згідно з нормами законодавства України, на 1 відвідувача необхідно запланувати не менше 5 м2, зал ресторану буде становити 250 м2 (у нас 50 посадкових місць), інша площа буде організована під кухню та підсобні приміщення. Будуть проведені капітальні ремонтні роботи з урахуванням необхідних систем вентиляції та кондиціонування, а також загальної концепції дизайну інтер’єру та зовнішнього фасаду ресторану.

У межах проекту передбачається:

створення, утримання і експлуатація ресторану;

виробництво, виконання і організація споживання продукції комунального харчування;

організація дозвілля людей;

проведення бенкетів, обслуговування весіль, ювілеїв, урочистостей і ритуалів;

створення власної виробничої інфраструктури, включно з виробничими і переробні потужності, складські та інші допоміжні об'єкти, транспорт і збутову мережу і управління ними;

впровадження нових технологій приготування продукції комунального харчування, розширення асортименту і підвищення якості продукції комунального харчування.

Короткострокові мети проекту - організація ресторану, що спеціалізується на стравах східної, європейської й середземноморської кухонь.

Ресторан буде створено у 2017 році у місті Львові.

Основний засновник :Гиряк Маряна Орестівна

Основний напрям - європейська, середземноморська й східна кухня.

Режим роботи ресторанного закладу може бути різним, в залежності від потреб постійних клієнтів – цілодобово або, наприклад, з 12.00 до 2.00 або 3.00 години. У перелік послуг, крім основних, будуть також входити організація банкетів, фуршетів та урочистостей, та кейтеринг.

Персонал

Для ресторану з гарною кухнею та не найнижчими цінами дуже важливо підібрати професійний персонал – і на кухню, і для обслуговування клієнтів. Для нашого ресторану потрібно такий персонал:

  • керуючий;

  • бармен;

  • офіціанти;

  • шеф-кухар, який знає європейську кухню;

  • кухарі;

  • прибиральниця.

Початковий капітал : Кредит в розмірі 900 000 на 48 місяців. Спадщина в розмірі 1 000 000 грн.  Додатковий капітал вкладуватиметься в процесі розвитку проекту.Термін окупності проекту складе 1 -2 роки.

  • Опис продукту

Основний напрям - європейська, середземноморська й східна кухня.

Вменю ресторана будуть входити:

  • обіди ;

  • холодні закуски;

  • гарячі закуски ;

  • салати ;

  • супи ;

  • гарячі страви;

  • страви, приготовані на відкритому вогні ;

  • гарніри ;

  • меню для дітей ;

  • десерти ;

  • морозиво і сорбети .

Більшість страв будуть знайомі відвідувачам, так як готуються такі страви і в домашніх умовах. Середня націнка на товар в ресторані буде становити порядку 300%.

Керівництво ресторану буде вести ретельний відбір постачальників продуктів . На кожну групу продуктів буде відведено не менше 3-х постачальників .

Планований асортимент страв:

Надалі асортимент страв планується розширювати.

Середній чек ресторану за день становить 600 грн Щомісячний дохід - від  1 000 000 грн.

Ціна за 100 гр.

1. Салати - 9 видів від 50 до 500 грн

2. Закуски - 6 видів від 30 до 600 грн

3.Першістрави – 7 видів від 40 до 400 грн

4.Гарячі м'ясні страви – 12 видів від 40 до 1300 грн

5.Гарніридо м'яса- 12 видів від 40 до 300 грн

6. Десерти - 14 видів від 100 до 300 грн

7.Напої-більше 70 видів. від 40 до 400 грн.

Обладнання

Закупівля обладнання для кухні – плити, жарочні поверхні, грилі та інше необхідне обладнання незалежно від того, страви якої кухні буде пропонувати ресторан. Також потрібно допоміжне обладнання – столи, мийки, холодильники тощо

Устаткування. Кухня: холодильна камера (2), плита (2), духовка, обробні столи (2), мийки (2) – 100 00 грн. Зала: барная стійка, столи, стільці, вішалки, муз. центр, телевізор – 150 000 грн. Оформлення інтер'єру – 100 000 грн. Посуд – 25 000 грн. Продукти. Вартість буде залежати від пропонованого меню.

Персонал

Для ресторану з гарною кухнею та не найнижчими цінами дуже важливо підібрати професійний персонал – і на кухню, і для обслуговування клієнтів. Для нашого ресторану потрібно такий персонал:

  • керуючий;

  • бармени;

  • офіціанти;

  • шеф-кухар, який знає європейську кухню;

  • кухарі;

  • прибиральниці.

  • Музиканти.

Реклама та просування

Відкриття ресторану потребує значних початкових вкладень у його просування. Рекламні заходи характеризуються локальною дією, так як основними відвідувачами ресторану будуть місцеві жителі. Для «розкручування» ресторанного закладу можна запропонувати такі заходи.Зовнішня реклама – стилізована світлова вивіска над входом, стаціонарні рекламні конструкції типу «сітілайт» в двох-трьох точках у безпосередній близькості до ресторану – на найближчих перехрестях, алеях або на інших місцях, які добре проглядаються; Рекламні листівки

  • Опис ринку.Прогноз збуту

Актуальність проекту

У регіоні розташування ресторану відсутні закладу, відповідальні критеріям високоякісної кухні і персоналізованого сервісу. У цьому є попит даний вид послуг.

Наявні в досліджуваному регіоні підприємства комунального харчування пропонують невисока якість обслуговування і обмежений асортимент в меню. Такі закладу орієнтовані людей невисоким рівнем доходів. Багато ресторани і кав'ярнях відкриті лише у літній сезон.

Цей проект передбачає створення підприємства, яке займе порожню нині нішу над ринком комунального харчування. Ресторан створено для вимогливих клієнтів, очікують персональний підхід, котрим відвідання ресторану "Моя сім'я" стане елементом стилю життя.

Соціально-економічний значення проекту для району

Відкриття ресторану призведе до значимим для регіону соціально-економічним результатам, саме:

створення нових робочих місць;

надання населенню нових можливостей якісного дозвілля неподалік будинку;

освіті в галузі харчування;

розширенню доходної бази місцевих бюджетів;

розвитку конкурентного середовища;

розвитку інфраструктури району;

підвищення якості догляду за прилеглими до ресторану територіями;

можливості проведення муніципальних заходів біля ресторану;

поліпшенню естетики району з допомогою ландшафтного дизайну території ресторану.

Оцінка пріоритетності:

  • Харчування, як процес вживання їжі, задовольняє саму насущну потребу людини, виступає необхідною умовою існування людей, їх суспільної та найменшою трудовою діяльності. Громадське харчування, у колективно організованих формах, є найважливішим чинником якого і механізмом реалізації соціальної полі-тики.

Переваги реалізації проекту ресторану безсумнівні:

  • Оснащений сучасним,високомеханизированним устаткуванням ресторан за рівнем продуктивність праці цілком можна з великими ресторанами класу.

  • Технологічне устаткування допускає швидку зміну асортименту з урахуванням мінливого попиту споживачів.

  • Широкий асортимент, високу якість випічки, свіжі, смачні, теплі вироби.

  • Экономное споживання та її невеличкої обсяг робіт з ремонту обслуговування техніки.

  • Значну економію виробничих площ.

  • Невелика потреба у персоналі.

  • Швидка окупність проекту.

  • Конкуренція

Ресторан лежить у екологічно чистою зоні міста лише у 10 хвилин їзди від центру. У цьому місцевості здійснюється активне будівництво бізнес-центрів. Недалеко побудовано дві нові висотних будинку, у яких нижні поверхи займають магазини, а верхні - офіси.

Цільова група:

Розуміння загальної концепції та визначення місця розташування ресторану дозволить нам визначити основну цільову аудиторію.

Портрет відвідувача:

рівень доходу – середній та вище середнього, консервативний, любить гарну кухню та якісне обслуговування, віддає перевагу класичній музиці та стриманому інтер’єру.

Дизайн фасаду також відіграє дуже важливу роль. Наявність місця для паркування автомашин, чистота і естетичність оточення ресторану – все це впливає на визнання ресторану гідним місцем для відпочинку.

Значних конкурентів у районі у якому ми відкриваємось немає ,тільки ресторани менш нижчого рівня:Ресторан «Саванна» Ресторан «Mafia» ,та вони немають тих особливостей які матиме наш ресторан.

  • План Маркетингу

Завдання проекту - виходити високі показники рентабельності й забезпечити ресторану поширення. Основні принципи роботи ресторану - якість в усьому, інноваційний дизайн й, орієнтованість на споживчий сегмент з доходом "вищий за середній". Концепція проекту немає аналогів на ресторанному ринку міста. На відміну від більшості ресторацій, проект покликаний зруйнувати усталені погляди до організації роботи підприємства громадського та дозвілля.

У основі проекту лежить новий для російського регіонального ринку формат ресторану з архітектурою у стилі середземноморської вілли. Під дахом двоповерхового особняка на ділянці 1 га в заміській зоні планується об'єднати відразу кількох напрямів проведення дозвілля і розваги:модерн-кафе, вишуканий ресторан, елітний клуб. Ставка зроблено на об'єднання цих взаємодоповнюючих елементів у єдиний ресторанний комплекс, що є ідеальне місце проведення дозвілля для блага розуму, душі, й тіла, місце, де можна відчути свою унікальність.

Проект задуманий місцем, де можна насолодитися авторським сервісом, унікальними стравами, і щирою атмосферою. Ресторан має стати місцем, де можна згаяти час з дорогими та близькими людьми.

Для втілення ідеї у життя було здійснено такі кроки:

проект будинку ресторану виконано французьким архітектором у стилі середземноморської вілли, у якій успішно поєднуються краса і функціональність;

в інтер'єрі залів відбито дух середземномор'я, у якому співіснують, доповнюючи одне одного, дві дизайнерські концепції - західна і східна;

меблі і розстановка місць спроектовані з урахуванням створення максимального затишку і комфорту для їх із достатнім простором між столами;

розробити концепцію брендуресторана-клуба і фірмовий стиль;

вишукана кухня зі стравами народів, які населяли узбережжі Середземного моря, адаптована командою кухарів ресторану. Важливе місце у кухні ресторану посідатимуть десерти, приготовлені у власній кондитерському цеху. Також створено меню "здорове", "вегетаріанське", "дитяче", "банкетное" і "фуршетное";

розроблена бізнес-структура, що дозволяє генерувати інновації;

створена сучасну технологію добору кадрів;

розроблена інноваційна система преміювання для матеріальної мотивації співробітників;

розроблено спеціальну програму навчання сервісу і гостинності;

контролю якості кухні притягнуті зарубіжні шеф-кухаря консультанти;

устаткування, інвентар, предмети інтер'єру відповідають сучасним вимогам, укладені договори з сервісними організаціями України на технічне обслуговування;

розроблено спеціальну програму рекламних кампаній імедиаплан на 2017 - 2018 рр.;

"Золота карта" передбачає 10% знижки при накопиченні на карті 20 000 грн. протягом року або за проведенні банкету у сумі від 20 000 грн.

"ПлатиноваяVIP-карта" дає права на 15% знижку і переваги під час виборів дати банкету та інших послуг, наданих рестораном, видається знаменитим відвідувачам, і навіть постійним гостям при накопиченні на карті 40 000 грн. протягом року, і навіть під час проведення банкету у сумі від 40 000 грн.( лише на 50 чоловік).

Для ключових клієнтів розроблена індивідуальна програма лояльності.

  • Джерела реклами

Вигляд реклами

Джерела

Радіо

Рекламні повідомлення на радіо "Europa Plus", "Радіо Рекорд", "Хіт FM"

Телебачення

Рекламні ролики на СТС, 1+1

ЗМІ

Задля більшої зацікавленості преси розроблено плану із залученням інтернет-ресурсів, котрі займаються освітленням цього ринку. Інформацію, статті і коментар про проект у своїх сторінках в наступних виданнях:

"КомерсантWeekend", "Афіша", "Ваш Дозвілля", "Menu" та інших.

Адресная розсилання

1500 адрес найближчих офісів

Факс-рассилка

1024 адреси найближчих офісів

Телефонний маркетинг

Опитування й запрошення телефоном по партнерським програмам з підприємствами регіону

Флаери

Бутики, виставки, клуби

  • Організаційний план

Організаційний план ресторану

Організація має форму суспільства з обмеженою відповідальністю. Керівником організації є генерального директора, призначений відповідність до наказом засновника.

Документальне оформлення

Майже найскладніше у справі відкриття ресторану - здобуття влади та оформлення усіх необхідних документів, той самий паперова тяганина, яка може забрати безліч часу й сил.

Спочатку доведеться оформити договір оренди - і реєстрацію їх у підвідомчому установі. Потім необхідно одержати ліцензію на роздрібний продаж алкоголю, свідоцтво про внесенні в Торговий реєстр, санітарно-епідеміологічне висновок відповідності санітарним правилам заявленого виду послуг і узгодженні плану організації та проведення виробничого контролю, тобто. кухні, дозвіл від пожежної охорони, узгодження щодо зовнішньої реклами, укласти договори на вивезення сміття,дезинсекцию, дезінфекцію, дератизацію та встановлення охоронно-пожежною сигналізації. Якщо задумали перепланування приміщення, необхідно одержати те що згоду в архітектурному управлінні, СЕС,УГП тощо.

Ресторанний бізнес сьогодні має в інвесторів не дуже популярна. За першого, грубому, визначенні розміру майбутніх капіталовкладень у підприємство комунального харчування фахівці рекомендують виходити із розрахунку 1000 дол. однією вартість квадратного метра приміщення. При грамотному підході до управління, коли всі піде за планом, вже чотири місяці після відкриття зростання обороту почне збільшуватися. А року через 1,5-2 (це середній термін окупності ресторану) починають отримувати прибуток. Мінімальна рентабельність у бізнесі становить 20%, середня - близько 25%, а разі успіху вони можуть досягати 50-60%.

У бізнес-плані необхідно вирішувати якомога повніше й достовірніша відбити такі моменти: дати стисле опис основний торгової діяльності; показати економічну ситуацію фірми; уявити фінансовий план наступний період, техніко-економічне обгрунтування використання залучуваних додаткових коштів підвищення ефективності торгової роботи і план погашення позикових коштів до заданому терміну.

Відкриття ресторану призведе до значимим для регіону соціально-економічним результатам, саме:

створення нових робочих місць;

надання населенню нових можливостей якісного дозвілля неподалік будинку;

освіті в галузі харчування;

розширенню доходної бази місцевих бюджетів;

розвитку конкурентного середовища;

розвитку інфраструктури району;

підвищення якості догляду за прилеглими до ресторану територіями;

Основні витрати склали 225 900 грн серед яких 37% - вести співробітникам. Собівартість наданих послуг – 78 900 грн,що становить 35% від витрат. Комерційні витрати – 53 600 грн. (24%). Інші управлінські витрати – 10 800 грн.(4 %).

Інші витрати – 7 900 грн.(3,5%)

  • Фінансовий план

Основними щомісячними витратами ресторану буде оплата праці ( 35%). Крім заробітної плати значними витратами підприємства буде орендна плата - 26% від усіх постійних витрат . На третьому місці за величиною витрат будуть страхові відрахування за працівників у позабюджетні фонди (ПФР і ФСС) .

Рентабельність ресторану при таких показниках становить 21,5 %. Окупність проекту настане через 20 місяців роботи закладу, що є гарним показником для подібного бізнесу .

Збитки Послуги Кошти(рік) Реклама 10 000грн

Податки 50 000грн

Персонал 330 000грн

Устаткування і продукти від 800 000грн

Комунальні послуги від 90 000

Кредит 200 000грн

Прибуток від 12 000 000грн

Чистий прибуток від 2 000 000грн

  • Грошові дані

За перший 2017 рік прибуток від реалізації становитиме 2 000 000 грн.

. Собівартість наданих послуг – 78 900 грн,що становить 35% від витрат. Комерційні витрати – 53 600 грн. (24%). Інші управлінські витрати – 10 800 грн.(4 %).

Інші витрати – 7 900 грн.(3,5%)

Аналізуючи дані показники, можна стверджувати, що вирішення головного статтею витрат є вести. Прямо слід з ним прямі Витрати собівартість наданих послуг. Комерційні витрати перебувають у місці.

Прибуток від продажу становила 130 100грн . Рентабельність становила 57%, що добрим показником.

При загальних витратах створення та розвитку бізнесу у 3 600 000грн. ресторан окупиться трохи менше як за 2 роки.

Єдиним способом збільшення прибутку стало зниження витрат.

1. За зменшення ФОП (зарплати) на 20% (зарплатню 66 080 грн.) прибуток = 356 000-78 900-53 600-10 800-66 080 = 1 466 200 грн.

2. За зменшення собівартості, наприклад, з допомогою зниження витрат за матеріали на 30 % (собівартість 55 230 грн.), прибуток становитиме 153 770 грн.

3. За зменшення комерційних витрат на 15% (45 560 грн.), прибуток =356 000-78 900-45 560-934 000

= 138 140 грн.

4. При оптимальному зменшенні всіх основних статей витрат прибуток становитиме порядку 178 330 грн.

Розрахунок: прибуток за продажів = 356 000-55 230-45 560-66 080-10 800= 178 330грн.

Отже, при планованому рівні прибутку від продажу ресторан може окупитися через 1 рік 11 місяців.Цей результат відповідає терміну окупності в бізнес-плані.

  • Стратегія фінансування

Загальна вартість проекту буде становити 3 600 000 грн

Кредит в розмірі 900 000 на 48 місяців. Спадщина в розмірі 1 000 000 грн.  Додатковий капітал вкладуватиметься в процесі розвитку проекту.Термін окупності проекту складе 1 -2 роки.

Наступним етапом прогнозування фінансових показників при складанні інвестиційного бізнес-плану є визначення стратегії фінансування інвестиційного проекту. На цьому етапі необхідно виявити загальні потреби у фінансових ресурсах і джерела фінансування інвестиційного проекту.

Цей розділ бізнес-плану є найважливішим і узагальнюючим. Він містить

прогноз обсягів реалізації продукції, баланс грошових надходжень і

витрат, зведений баланс активів і пасивів підприємства, графік

досягнення беззбитковості. Цей розділ становить найбільший інтерес для

інвесторів та банківських установ, які надають кредити.

Згідно з фінансовим планом розроблюють стратегію фінансування інвестицій

і план повернення коштів інвесторам. Найчастіше стратегію фінансування

інвестиційного проекту виокремлюють у самостійний розділ.

Фінансовий план будують у вигляді порівняння майбутніх доходів таексплуатаційних витрат з виходом на валовий і чистий прибутки, грошовий

потік.

Грошовий потік — це основний показник, що характеризує ефективність

здійснення інвестицій. Він охоплює чистий прибуток і суму амортизації,

що є джерелом для повернення інвестору вкладеного капіталу.

План доходів і витрат можна побудувати у вигляді табл. 25, де на перший

рік експлуатації інвестиційного об'єкта показники прогнозуються

помісячно, на другий — поквартально, на третій і наступні — у цілому за

рік.

Поріг беззбитковості можна визначити за формулою

де В — загальний обсяг випуску (кількість) продукції, при якому

досягається беззбитковість виробництва; ПВВ — умовно-постійні витрати на

весь випуск; Ц — ціна одиниці продукції; ЗВО — змінні витрати на одиницю

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]