Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
91.65 Кб
Скачать

2. Професіографічний підхід до формування особистості учня птнз

Існує декілька концептуальних підходів до формування особистості учня ПТНЗ. Розглянемо підхід, який передбачає врахування кваліфікаційних вимог. Згідно ст. 33 Закону України «Про професійно-технічну освіту» кваліфікаційна характеристика випускника ПТНЗ – це сукупність вимог, які визначають його професійні знання, уміння, навички, що розроблені спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в сфері професійно-технічної освіти на основі кваліфікаційних характеристик професій.

Однак, вимоги до наявності професійно важливих якостей в даному випадку відсутні. Відсутні також вимоги до творчих здібностей і навичок творчої діяльності випускника системи профтехосвіти, які в подальшому повинні стати основою формування нових способів професійної діяльності.

Вільним від цього недоліку є професіографічний підхід до професійної підготовки учнів ПТНЗ, який є основою організації професійної підготовки і подальшої оцінки її якості. Професіограма – це чіткий опис будь-якої професії, представлений через систему вимог до людини, які містять якості і властивості особистості, особливості процесів мислення, а також комплекс знань, умінь, навичок, якими вона повинна оволодіти для того, щоб успішно виконувати професійні функції.

Професіограма містить п’ять розділів.

1. Соціально-економічна характеристика професії: 1.1. Галузь народного господарства. 1.2. Потреба в кадрах. 1.3. Географія професії. 1.4. Тип організації, підприємства. 1.5. Форма організації праці.

2. Виробнича характеристика професії: 2.1. Мета праці. 2.2. Предмет праці. 2.3. Засоби праці. 2.4. Зміст праці. 2.5. Умови праці. 2.6. Організація праці. 2.7. Необхідні професійні знання, уміння, навички.

3. Санітарно-гігієнічна характеристика професії: 3.1. Ступінь ваги і напруженості праці. 3.2. Статеві і вікові обмеження. 3.3. Режим роботи і відпочинку. 3.4. Змінність роботи. 3.5. Завантаженість аналізаторів. 3.6. Несприятливі чинники. 3.7. Медичні протипоказання.

4. Вимоги професії до індивідуально-психологічних особливостей фахівця: 4.1. Нейродинамика. 4.2. Добова біоритмика. 4.3. Психомоторика. 4.4. Сенсорно-перцептивная сфера. 4.5. Пам’ять. 4.6. Увага. 4.7. Мислення. 4.8. Інтелект. 4.9. Емоційно-вольова сфера. 4.10. Риси характеру. 4.11. Професій­но важливі якості.

5. Підготовка кадрів: 5.1. Тип навчального закладу. 5.2. Термін навчання. 5.3. Необхідні знання із загальноосвітніх предметів. 5.4. Перспективи професій­ного зростання.

Професіограма є ширшою ніж кваліфікаційна характеристика і врахування її вимог – основа пошуку підходів до формування учня ПТНЗ як фахівця.

3. Педагог як суб’єкт педагогічної системи

Педагогічна професія відноситься до професії типу «людина-людина» і містить такі напрями діяльності: 1) перетворювальна діяльність; 2) керуюча діяльність; 3)  взаємодія з іншими людьми щодо задоволення їхніх потреб, запитів; 5) облік суспільних цінностей.

В професійних навчальних закладах педагоги підрозділяються на такі групи: 1) педагоги, що здійснюють загальноосвітню підготовку; 2) педагоги, що здійснюють професійну підготовку.

Таким чином, у межах педагогічної професії має місце внутрішньо­професійна диференціація. Кожен педагог має певну педагогічні спеціальність, спеціалізацію та кваліфікацію.

Педагогічна спеціальність – це вид діяльності у межах педагогічної професії, що характеризується сукупністю знань, умінь, навичок, набутих у результаті освіти, та забезпечує підготовку до розв’язання визначеного класу професійно-педагогічних завдань відповідно кваліфікації.

Педагогічна спеціалізація – це вид діяльності у межах педагогічної спеціальності, пов’язана з конкретним предметом праці та конкретною функцією фахівця.

Педагогічна кваліфікація – рівень і вид професійно-педагогічної підготовленості, що характеризує можливості фахівця розв’язання визначеного класу професійно-педагогічних завдань (педагогічні працівники у ПТНЗ: викладач II категорії, викладач I категорії, викладач вищої категорії).

Діяльність інженера-педагога здійснюється переважно в закладах професійно-технічної освіти. Закон України «Про професійно-технічну освіту» (стаття 45) надає характеристику інженерно-педагогічним кадрам. Зокрема, до педагогічних працівників належать: викладачі, вихователі, майстри виробничого навчання, старші майстри виробничого навчання, інструктори виробничого навчання, методисти, практичні психологи, соціальні педагоги, керівники професійно-технічних навчальних закладів та інші працівники, які беруть безпосередньо участь в навчально-виховній роботі.

Згідно цього Закону педагогічною діяльністю в професійно-технічних навчальних закладах та установах можуть займатися особи, які мають:

– відповідну професійну освіту та професійно-педагогічну підготовку;

– моральні якості і фізичний стан, який дає змогу виконувати обов’язки педагогічного працівника.