Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
413ukr / МЕТОД_ПРАКТ_УКР / Тема_06-07.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
172.54 Кб
Скачать
  1. Пальпаторне дослідження елементів висипки

Важливий діагностичний прийом, який вимагає певних навичок і практики. Пальпаторно визначають еластичність і тургор (тонус) шкіри, щільність, болючість та інші характеристики елементів висипки. При цьому слід пам'ятати, що еластичність і тонус шкіри в різних ділянках є різним у однієї і тієї ж людини, він залежить і від віку. Так, при старінні еластичність і тургор знижуються. Дуже цінною є пальпація при гіпереластичній шкірі. Пальпаторно також можна визначити підвищення або зниження температури уражень шкіри (бешиха, глибока стафілодермія, еритродермія, хвороба Рейно, склеродермія), вологість, жирність, розміщення висипань (епідерміс, дерма, гіподерма), їх розміри, консистенцію, з’єднання з оточуючою тканиною, болючість.

При набряку визначають його вираженість, деякі особливості (ущільнений набряк - атиповий твердий шанкер; розм’якшення - флюктуація при абсцесі, гідраденіті; відсутність болючості - атипова первинна сифілома тощо). Відчуття провалювання пальця буває при атрофодермії, тертушки - при фолікулярних кератозах, феномен "кнопки дзвінка" - при хворобі Реклінггаузена.

У випадку підозри на сифіліс або інше контагіозне захворювання пальпацію слід проводити в гумових рукавичках або через 2-3 пласти марлі. Своєрідне відчуття наявності вузликів на волоссі буває при монілетріксі, а нерівностей шкіри, що нагадує дорогу, викладену камінням - при амілоїдозі шкіри.

  1. Діаскопія

Діаскопія (вітропресія)– це метод спеціального дерматологічного дослідження, що дозволяє визначити дійсний, але прихований судинною реакцією колір елементу висипки через натискування на уражену ділянку шкіри предметним склом або спеціальним приладом — діаскопом, який виготовляється з пластмасової прозорої пластинки. За допомогою даного методу можливе визначення характеру елементів (запальний, незапальний, судинний, пігментний тощо). Якщо еритема зумовлена лише розширенням судин, то при діаскопії вона зникає і шкіра набуває свого звичайного забарвлення. При геморагічних і пігментних плямах колір не змінюється. Цей метод допомагає при діагностиці туберкульозного вовчака (симптом "яблучного желе", розеольозному висипі, кільце-видній телеангіектатичній пурпурі Майокі та інших різновидах пурпури.

  1. Визначення симптому Нікольського

Визначення симптому Нікольського має виключну діагностичну цінність при справжній (акантолітичній) пузирчатці та епідермолізі. При потягуванні за обривок покришки пузиря спостерігаємо відшарування верхніх шарів епідермісу в межах здорової шкіри поза дном пузиря. Це явище зумовлене акантолізом або епідермолізом. Симптом Нікольського може зустрічатися і при сімейній пузирчатці, бульозному пемфігоїді, гострій лихоманковій пузирчатці, токсичному некролізі Лайєла. Легке потирання пальцем шкіри між двома міхурами також викликає відшарування епідермісу. У низці випадків симптом може бути позитивним і в ділянках, віддалених від пузирів (листовидна пузирчатка).

При натискуванні пальцем на непошкоджений пузир його площа збільшується, покришка стає в'ялою, так як тиск рідини призводить до відшарування епідермісу в протилежний бік від місця натискання (симптом Асбо-Ханзена - варіант симптому Нікольського). При тривалому перебуванні хворого в одному положенні (сидячи, лежачи) може виявлятися "спонтанний" симптом Нікольського (симптом "груші" Шеклакова), коли рідина постійно тисне на край пузиря, відшаровуючи епідерміс.

Симптом Нікольського допомагає диференціювати акантолітичну пузирчатку від бульозної форми багатоформної ексудативної еритеми, неакантолітичної пузирчатки, вегетуючої піодермії Галопо, хвороб Дюринга і Дар'є, субкорнеального пустульозу.

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР