Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка л.р. укр..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
156.67 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4

ОБЛІК ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ І РОЗРАХУНКІВ З ПРАЦІВНИКАМИ

Загальні теоретичні питання

Для відображення операцій з нарахування заробітної плати в програмі передбачено документ "Начисление зарплаты" (Меню „Документи” – „Зарплата”), з його допомогою можливе виконання декількох операцій: нарахування заробітної плати співробітникам організації, формування відомості нарахування авансу, а також внесення до інформаційної бази залишків взаєморозрахунків зі співробітниками на початку роботи з конфігурацією.

Той чи інший варіант використання документа обирається безпосередньо в реквізиті "Вид выплаты" його діалогової форми.

Для нарахування основної заробітної плати співробітникам організації, автоматичного розрахунку сум відрахувань і утримань у бюджет і державні цільові фонди, формування відповідного набору бухгалтерських проводок у реквізиті "Вид выплаты" варто вибрати значення "Основная зарплата". Кнопка "Печать" діалогової форми документа дозволяє одержати друковані форми платіжної, розрахунково-платіжний відомостей, зводу відрахувань у фонди, а також розрахункових листків за розрахунковий період по всіх співробітниках, перерахованим у його табличній частині.

Для формування відомості нарахування авансу реквізит "Вид выплаты" повинний бути встановлений у значення "Аванс". У цьому випадку при автоматичному заповненні табличної частини документа в графу "К выдаче" по кожному співробітнику будуть поміщені суми з реквізиту "Аванс" довідника "Сотрудники". При необхідності суму авансу можна відредагувати вручну. При проведенні документ із таким видом виплати не викликає формування бухгалтерських проводок.

Нарешті, документ із видом виплати "Внесение остатков" призначений для введення сальдо за розрахунками зі співробітниками на самому початку роботи з типовою конфігурацією. У цьому варіанті розрахунково-платіжної відомості її таблична частина містить реквізити "Начислено", "Подоходный", "К выдаче". У тому випадку, якщо Ви плануєте формувати регламентований звіт "Форма № 8ДР" автоматично, варто внести дані про нараховані суми, суми утриманого прибуткового податку зі співробітників за кожен місяць звітного року окремо, тобто окремим документом "Начисление зарплаты". Звертаємо увагу, що в реквізиті "К выдаче" показується заборгованість організації перед співробітником, а не різниця між нарахованою й утриманою сумами.

У специфікації заголовкової частини документа "Начисление зарплаты" повинний бути визначений бухгалтерський рахунок/субрахунок розрахунків по оплаті праці, кількість робочих днів у поточному періоді нарахування заробітної плати, величина, що визначає среднесписочну чисельність співробітників фірми.

На закладці "Дополнительно" визначаються бухгалтерський рахунок витрат, на який списується сума комунального податку, аналітика цього рахунка, рахунки обліку валових витрат.

Для введення елемента в табличну частину документа клацніть мишею в першому рядку стовпчика "Сотрудник " і з довідника, що відкрився, " Сотрудники" виберіть необхідний елемент. Для автоматичного заповнення списку співробітників можна скористатися кнопкою "Заполнить". Документ внесе в табличну частину всіх співробітників організації, і заповнить графу "Начислено" відповідно до окладу, зазначеному для співробітника в довіднику "Сотрудники" (розміру авансу для виду виплати "Аванс") і числа відпрацьованих днів співробітником, зазначеному в графі "Дн.".

Суми різних додаткових нарахувань (відпускних, лікарняних, оподатковуваної і неоподатковуваної матеріальної допомоги), якщо вони мали місце в поточному періоді нарахування зарплати, варто внести у відповідні графи табличної частини документа вручну.

Натискання кнопки "Рассчитать" приведе до автоматичного розрахунку сум основних утримань по кожному співробітнику (у фонд соціального страхування, Пенсійний, прибуткового податку, профспілкових внесків) відповідно до бази їхнього оподатковування і ставками, зазначеними для них довіднику "Налоги и отчисления".

У графах "Начислено", “Удержано”, “К выплате” відобразяться підсумкові суми всіх нарахувань, утримань по співробітнику і сума, що підлягає виплаті.

Після заповнення форми документ варто зберегти і провести (кнопка "ОК").

При формуванні платіжного доручення на перерахування податків, внесків, інших обов'язкових платежів, слід зазначити прапорець "Оплата налога/отчисления", після чого в реквізиті "Вид налога" вибрати з довідника "Налоги и отчисления" відповідний вид податку.