Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratornye_TSPP_2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Звіт повинен містити

  1. Тема и метароботи.

  2. Завдання.

  3. Хід роботи.

  4. Опис алгоритму роботи програмного продукту, основних функцій та модулів.

  5. Побудувана блок-схему алгоритму вирішення завдання.

  6. Схему взаємодії основних модулів (UML).

  7. Діаграма варіантів використання.

  8. Висновок.

Контрольні питання

  1. Модульність програм.

  2. Поняття компонентів.

  3. Для чого застосовуються компоненти?

  4. Поняття алгоритму.

  5. Види алгоритмів.

Лабораторна робота № 3

Тема: «Написання коду програми».

Мета: навчитися програмувати ПП.

Теоретичні відомості

Для подання фізичних сутностей застосовується спеціальний термін - компонентів (component). Компонент реалізує деякий набір інтерфейсів і служить для загального позначення елементів фізичного подання моделі. Для графічного подання компонента може використовуватися спеціальний символ - прямокутник із вставленими ліворуч двома більше дрібними прямокутниками (рис. 1). Усередині прямокутника записується ім'я компонента й, можливо, деяка додаткова інформація. Зображення цього символу може незначно варіюватися залежно від характеру асоційованої з компонентом інформації.

У метамоделі мови UML компонент є нащадком класифікатора. Він надає організацію в рамках фізичного пакета асоційованим з ним елементам моделі. Як класифікатор, компонент може мати також свої власні властивості, такі як атрибути й операції.

Рисунок 1 - Графічне зображення компонента в мові UML

Так, у першому випадку (мал. 1, а) з компонентом рівня екземпляра зв'язується тільки його ім'я, а в другому (мал. 1, б) - додатково ім'я пакета й позначене значення.

Ім'я компонента підкоряється загальним правилам іменування елементів моделі в мові UML і може складатися з будь-якого числа букв, цифр і деяких розділових знаків. Окремий компонент може бути представлений на рівні типу або на рівні екземпляра. Хоча його графічне зображення в обох випадках однакове, правила запису ім'я компонента трохи відрізняються. Якщо компонент представляється на рівні типу, то в якості його ім'я записується тільки ім'я типу із заголовної букви.

Якщо ж компонент представляється на рівні екземпляра, то в якості його ім'я записується <ім'я компонента ':' ім'я типах При цьому весь рядок ім'я підкреслюється.

Як прості імена прийнято використовувати імена файлів, що виконуються, (із вказівкою розширення ехе після крапки-роздільника), імена динамічних бібліотек (розширення dll), імена Web-Сторінок (розширення html), імена текстових файлів (розширення txt або doc) або файлів довідки (hip), імена файлів баз даних (DB) або імена файлів з вихідними текстами програм (розширення h, cpp для мови C++, розширення Java для мови Java), скрипти (pi, asp) і ін.

Оскільки конкретна реалізація логічного подання моделі системи залежить від використовуваного програмного інструментарію, те й імена компонентів будуть визначатися особливостями синтаксису відповідної мови програмування.

В окремих випадках до простого ім'я компонента може бути додана інформація про ім'я пакета й про конкретну версію реалізації даного компонента (мал. 1, б). Необхідно помітити, що в цьому випадку номер версії записується як позначене значення у фігурних дужках. В інших випадках символ компонента може бути розділений на секції, щоб явно вказати імена реалізованих у ньому інтерфейсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]