Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалки на ГОС.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
435.71 Кб
Скачать

25. Основні засоби навчання. Залежність вибору засобів і методів навчання від змісту навчальної діяльності, вікових і індивідуальних особливостей дітей.

Засіб навчання - спеціально організована діяльність, а також навчальні посібники, комп’ютери та інші предмети І матеріали, що використовуються в якості джерела знань. Вибір методу і засобу значною мірою залежить від навчальної дисципліни. Окремі методи і засоби успішно використовують у процесі вивчення всіх навчальних дисциплін, інші - лише певної групи предметів. Залежить від: літератури, структури уроку, вікових особливостей учнів, від часу проведення уроку, від особистості педагога. Засоби навчання: 1) Технічні засоби навчання; кіноапарати, телевізори, відеокамери, магнітофони, мікроскопи; 2) наочні засоби навчання: креслення, схеми, географічні та історичні карти, моделі;

3) спеціальне обладнання: навчальні кабінети, магнітофонні кабінети, кабінети фізики, хімії, та кабінети зі спецобладнанням; 4) навчальні книги: підручники, посібники, словники, програмовані навчальні посібники.

Вибір методів навчання має ґрунтуватися на творчості педагога, з одного боку, і відпо­відати вимогам принципу системності, з іншого боку. По-пер­ше, методи навчання повинні мати такі основні ознаки: бути певною мірою способом руху пізнавальної діяльності учнів; ви­значати логічний шлях оволодіння знаннями, уміннями і на­вичками; відігравати роль інструменту, обміну інформацією між учасниками навчального процесу; бути регулятором пізнаваль­ної діяльності учнів; сприяти стимулюванню учіння; бути спо­собом аналізу й оцінки навчальної діяльності. По-друге, необ­хідно забезпечувати системність у підході до вибору тих чи інших методів, глибоко розуміючи внутрішні зв'язки і взаємо­залежність між ними на рівні функціональних ознак. Критеріями вибору методів навчання є: 1) провідні завдан­ня виховання особистості; 2) мета і завдання навчання взагалі і конкретного етапу зокрема; 3) закономірності і принципи на­вчання; 4) зміст навчального матеріалу; 5) навчальні можли­вості школярів; 6) наявність засобів навчання; 7) психолого-педагогічні можливості педагога.

26. Історія становлення та розвитку організаційних форм навчання.

До сучасних форм навчання людство прийшло не відразу . Так у школах давнього світу панувала система індивідуального навчання- учитель навчав кожного учня окремо. У середньовічних школах індивідуально-групова система навчання: в одній групі збирали учнів з одним рівнем підготовки. Заняття проводилися без встановленого розкладу, дітей приймали до школи впродовж року. У 16-17ст. У братських школах України і Білорусії виникла нова форма навчання, яка передбачала певні елементи класно-урочного навчання (певний розклад, вчити працювати фронтально, використовувати методи, домашнє завдання). Доцільність класно-урочної системи обґрунтував Каменський. У 13ст. У Західній Європі. Америці белл-ланкамстереська система навчання. На початку 20ст. У СШАГ Англії - дальтон-план. . У 20-рр. 20ст. Робили спробу дальтон-план. Перенести до радянських шкіл. Його ідеї було втілено у лабораторне організацію навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]