Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
349
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

2. «Методи визначення відносного віку гірських порід і мінералів»

Як раніше відзначалося, вік гірських порід може бути відносним та абсолютним, а методи, що їх вивчають різними.

Для вивчення ВІДНОСНОГО віку використовуються методи, які об’єднуються у дві групи: НЕПАЛЕОНТОЛОГІЧНІ (геолого-петрографічні) та ПАЛЕОНТЛОГІЧНІ (біостратиграфічні).

До непалеонтологічних методів належать:

1.- Стратиграфічний - заснований у 1669 році датчанином Нільсом Стено. Цей метод ще називають законом послідовності нашарування осадових гірських порід. Згідно цього закону всі шари порід, які розташовані нижче, є давнішими за ті, що залягають вище. Стратиграфічний метод досить простий і дозволяє визначити відносний вік верств осадових порід на невеликих ділянках (при вивченні відслонень).

2.- Мінерало-петрографічний (літологічний) – базується на вивченні та порівнянні складу гірських порід. Основна суть цього методу полягає в наступному: однакові за складом, структурними й тектонічними особливостями породи на обмеженій площі можуть бути одного віку.

3.- Структурно-тектонічні – в їх основі лежить ідея про одночасність тектонічних рухів на більшій частині земної поверхні, хоча це й не зовсім так, адже суходіл змінювався морем, гори – рівнинами.

4.- Геофізичні – ґрунтуються на вивченні фізичних характеристик гірських порід у розрізах та співставленні одержаних результатів. Ці методи подібні до мінералого-петрографічного, оскільки за їх допомогою розрізи розчленовують на окремі петрографічні горизонти, вивчають їх взаємовідношення, оцінюють відносний вік і визначають однакові за складом шари, як одновікові.

5.- Палеомагнітний – метод розчленування і порівняння геологічних розрізів на основі вивчення залишкового магматизму гірських порід. Він полягає в тому, що в історії Землі часто спостерігалась інверсія (лат.- перестановка, зміна) магнітного поля, а це, в свою чергу, впливало на намагніченість гірських порід. Намагніченість є пряма (співпадає з напрямком намагнічення (вектора)) і обернена – не співпадає. Цінність даного методу полягає в тому, що кожна інверсія магнітного поля скрізь на Землі проходила в один час. Через це всі горизонти з однаковою палеомагнітністю можна вважати одновіковими.

До палеонтологічних методів, які ґрунтуються на вивченні скам’янілих решток організмів, похованих у шарах

осадових порід, належать:

1.- Метод керівних викопних форм – досліджуються рештки організмів, які розвивались протягом відносно короткого проміжку часу, але мали глобальне поширення і легко визначаються.

2.- Метод аналізу фауністичних і флористичних комплексів – враховує всі скам’янілості, знайдені в осадовому чохлі. Його суть полягає в тому, що згідно з законом про незворотність еволюції органічного світу (законом Долло), кожен шар осадових порід містить комплекс організмів, який не повторюється в інших шарах.

3.- Філогенетичний (еволюційний) – базується на вивченні еволюції органічного світу. Він є основним у палеонтології. Суть цього методу полягає в тому, що кожна наступна форма живого організму є прогресивнішою ніж попередня (батьківська), а її рештки зустрічаються в молодших за віком відкладах.

4.- Мікропалеонтологічний – для визначення віку гірських порід у невеликих зразках (переважно керн бурових свердловин) вивчають мікрофауну (форамініфери, радіолярії, мікроскопічні водорості ін.).

5.- Спорово-пилковий аналіз – використовується для визначення віку переважно континентальних відкладів. Досліджують спори й пилок рослин, які добре зберігаються у викопному стані завдяки своїм міцним оболонкам.