Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб ОДМ 1 с ПИИТС11-КНИТС 11 2012-2013 / Лаб раб 6 Логічні функції і мінімізація.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
303.62 Кб
Скачать

Лабораторна робота №6. Тема: Логічні функції

Зміст

Короткі теоретичні відомості

Приклади логічних функцій

Зв'язок логічних функцій і функціональних схем

Канонічне представлення логічних функцій

Задача мінімізації логічних функцій

Порядок виконання лабораторної роботи

Індивідуальні варіанти логічних функцій

Короткі теоретичні відомості

У цьому розділі дискретної математики особливу роль будуть грати двійкові елементні множини В і двійкові змінні, що набувають значення з В. Його елементи часто позначають 0 і 1, проте вони не є числами в звичайному значенні. Найбільш поширена інтерпретація двійкових змінних - логічна: "так" - "ні", "істинно"(І) і "хибно" (Х). У контексті, що містить одночасно логічні й арифметичні величини, ця інтерпретація звичайно фіксується явно: так у мовах програмування вводиться спеціальний тип змінної - логічна змінна, значення якої позначається true і false.

Алгебра, утворена множиною В разом із усіма можливими операціями на ньому, називається алгеброю логіки. Логічною функцією від n змінних називається n-арна операція на В. Таким чином, логічна функція f(x1, ..., xn) - це функція, що набуває значення 0, 1. Множина всіх логічних функцій позначається Р2, множина всіх логічних функцій n змінних - Р2(n).

Алгебра, утворена k-елементною множиною В разом із усіма операціями на ній, називають алгеброю k-значної логіки, а n-арні операції на k-елементній множині називаються k-значними логічними функціями n змінних; множина всіх k - значних логічних функцій позначається Рk.

Надалі будемо розглядати тільки логічні функції з Р2. Приклад такої функції показаний у табл. 1.

Таблиця 1

Приклад логічної функції

x1

0

0

0

0

1

1

1

1

x2

0

0

1

1

0

0

1

1

x3

0

1

0

1

0

1

0

1

f

0

1

0

0

1

1

0

0

Будь-яка логічна функція n-змінних може бути задана таблицею, у лівій (верхній) частині якої перераховані усі 2n наборів значень змінних, а в правій частині - значення функцій на цих наборах. Наприклад, табл. 1 задає функцію трьох змінних. У цій таблиці набори розташовані в лексико-графічному порядку, що збігається з порядком зростання наборів, які розглядаються як двійкові числа. Цим упорядкуванням будемо користуватися і надалі.

При будь-якому фіксованому упорядкованому наборі логічна функція n змінних цілком визначається вектор-стовпчиком значень функції, тобто 2n елементами. Змінна хi у функції f(x) називається неістотною, якщо зміна її значень не змінює значення f(x). У цьому випадку функція f(x) по суті залежить від n-1 змінних, тобто являє собою нову функцію g(x) від n-1 змінних. Говорять, що функція g(x) отримана з функції f(x) шляхом видалення фіктивної змінної.

Зміст видалення фіктивних змінних очевидний, оскільки вони не впливають на значення функції і є, з цього погляду, зайвими. Проте іноді буває корисно вводити фіктивні змінні. Завдяки такому введенню усяку функцію n змінних можна зробити функцією якого-небудь великого числа змінних. Тому будь-яку кінцеву сукупність функцій можна вважати залежною від однієї множини змінних.