Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
103.42 Кб
Скачать

2. Поняття і розрахунок беззбитковості проекту

Визначення точки беззбитковості виробництва є найбільш поширеним методом, який застосовується в аналізі «обсяг — витрати — прибуток». До основних цілей аналізу беззбитковості належать:

- оцінка структури затрат за проектом та можливість управління цією структурою;

- визначення раціональності обраного масштабу та можливості скорочення обсягів виробництва;

- оцінка передбачуваної ціни на проект з тими цінами, які можуть складатися на ринку;

- визначення запасу фінансової міцності.

При проведенні аналізу беззбитковості слід враховувати деякі припущення. По-перше, вважається, що обсяг реалізації продукції проекту дорівнює обсягу випуску; по-друге, відпускні ціни на товар постійні, тобто встановлені конкурентним ринком, відсутня цінова дискримінація; по-третє, продукція за проектом належить до одного типу, що дозволяє спростити виробництво до од-нономенклатурного.

Точкою беззбитковості виробництва називають обсяг виробництва (або продажу), при якому компанія не отримує прибутків, але й не несе збитків (чистий прибуток за проектом дорівнює 0).

При розгляді нового проекту розрахунок чистого прибутку або грошового потоку проекту здійснюється з урахуванням амортизації, навіть якщо амортизація і не є витратами, однак витрати по виплаті процентів не включають у розрахунок. Такий метод обчислення точки беззбитковості дозволяє отримати бухгалтеFCьку точку беззбитковості.

Слід пам'ятати, коли чистий прибуток дорівнює нулю, неоподатковуваний прибуток також дорівнює нулю, і податки так само, як правило, дорівнюють нулю.

Рис.2 –Бухгалтерська точка беззбитковості

У наведеному прикладі точку беззбитковості виробництва визначають як суму постійних витрат та амортизації, поділену на різницю ціни та змінних витрат. Це загальновідоме правило. Для того, щоб з'ясувати, чому це так, введемо такі позначення:

Р — ціна продажу одиниці продукції;

ТR — виручка від реалізації продукції;

АVC — змінні витрати на одиницю продукції;

Q. — загальна кількість проданої продукції;

FС — постійні витрати;

Т— ставка податку.

Прибуток від проекту дорівнює:

Прибуток = (виручка від реалізації продукції - змінні витрати - постійні витрати) • (1 - Т) = (ТR-VС-FС-D) • (1-Т).

Звідси легко визначити точку беззбитковості виробництва. Якщо ми прирівняємо чистий прибуток до нуля, то отримаємо:

Чистий прибуток = 0 = (ТR-VС-FС) • (1-Т).

Поділимо ліву та праву частини рівняння на (1 - Т);

ТR-VС-FС = 0.

Як ми вже зазначали, це свідчить про те, що коли чистий прибуток дорівнює нулю, прибуток до оподаткування також дорівнює нулю. Якщо згадати, що ТR = Р • Q, а VС = Q · АVC підставити ці значення у формулу, рівень беззбитковості виробництва можна визначити як:

ТR - VС = FС ,

Р • Q - Q • АVC = FС ,

(Р - АVC ) • Q = FС ,

.

Таким чином, беззбитковий обсяг виробництва:

  • бухгалтерський підхід

.

  • проектний підхід

.

Існує ще кілька причин, з яких знання точки беззбитковості є корисним. По-перше, точка беззбитковості та період окупності дуже близькі за суттю вимірники беззбитковості виробництва. Тому аналогічно періоду окупності, точку беззбитковості відносно просто розрахувати та пояснити.

По-друге, менеджери дуже часто концентрують увагу на тому, як зміниться загальний прибуток фірми з впровадженням проекту. Проект, витрати по якому не покриваються, негативно впливає на загальний прибуток фірми.

По-третє, проект, який забезпечує тільки беззбитковість, але не приносить бухгалтерського прибутку, є збитковим з точки зору фінансових, або альтернативних, витрат. Це так, бо фірма могла б отримати більше прибутку, інвестувавши гроші в інший проект. Як показано нижче, фірма повертає назад рівно стільки ж, скільки вона вклала. Через неекономічні причини ми з більшою легкістю поставимося до таких альтернативних збитків, ніж до бухгалтерських.

Соседние файлы в папке Коспект лекций