Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
55.3 Кб
Скачать

Тема 8. Фінансова інвестиційна діяльність підприємства

Сутність та види фінансових інвестицій підприємства. Цілі та об’єкти фінансового інвестування. Довгострокові фінансові інвестиції. Поточні фінансові вкладення. Фінансові інвестиції в асоційовані, дочірні та спільні підприємства. Вкладення в боргові фінансові інструменти.

Оцінювання доцільності фінансових інвестицій. Оцінка доцільності вкладень в інвестиції з фіксованою ставкою дохідності. Моделі та методи оцінки вартості фінансових інструментів. Динамічні та статичні методи оцінювання. Метод дисконтування. Метод внутрішньої ефективної ставки відсотка.

Оцінювання доцільності вкладень у корпоративні права. Зміст фундаментального аналізу акцій. Показники, які використовуються в процесі фундаментального аналізу. Технічний аналіз акцій.

Методи оцінювання фінансових інвестицій для відображення їх у фінансовій звітності. Справедлива вартість фінансових інвестицій. Застосування методу ефективної ставки відсотка при оцінюванні фінансових інвестицій. Оцінювання фінансових інвестицій в асоційовані й дочірні підприємства за методом участі в капіталі.

Тема 9.Оцінювання вартості підприємства

Економічна сутність оцінки вартості підприємства. Необхідність, завдання та принципи оцінювання вартості підприємства. Вартість підприємства та середньозважена вартість капіталу (Weighted Average Cost of Capital). Менеджмент на базі управління вартістю підприємства (Value-Based Management). Економічна додана вартість підприємства (EVA).

Методичні підходи до оцінювання вартості підприємства. Методи, засновані на оцінці потенційних грошових потоків (доходів) підприємства: метод дисконтування чистих грошових потоків; метод капіталізації доходу. Ставка дисконту та ставка капіталізації. Майновий (витратний) підхід. Ринковий підхід в оцінці вартості під­приємства: зіставлення мультиплікаторів та порівняння трансакцій.

Практична роботи з оцінювання вартості підприємства. Порядок оцінювання. Звіт про оцінку вартості підприємства.

Тема 10. Фінансова діяльність підприємства у сфері зовнішньоекономічних відносин

Повноваження фінансових служб у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Види зовнішньоекономічних операцій. Правила ІНКОТЕРМС. Зовнішньоекономічні ризики.

Регулювання розподілу виручки від зовнішньоекономічної діяльності в іноземній валюті.

Розрахунки при здійсненні зовнішньоекономічних операцій. Правила щодо здійснення розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Типові платіжні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Форфетинг як спосіб кредитування зовнішньоекономічних операцій.

Митне оформлення та оподаткування зовнішньоторговельних операцій. Основа нарахування податків і платежів, які сплачуються в процесі митного оформлення вантажів.

Тема 11. Фінансовий контролінг

Контролінг як система, орієнтована на перспективний розвиток підприємства. Сутність та необхідність фінансового контролiнгу. Основні завдання та функції фінансового контролінгу. Контролінг у системі фінансових служб на підприємстві. Організація фінансового контролінгу. Взаємозв’язок контролінгу та управлінського обліку.

Стратегічне планування як одна з найважливіших функцій фінансового контролінгу. Формулювання стратегії розвитку, визначення стратегічних факторів успіху та горизонтів планування. Довгострокове та короткострокове планування. Збалансована система показників (BSG).

Інформаційне забезпечення та координація в системі функцій контролінгу. Зміст інформаційного менеджменту. Координація цілей, планів та системи забезпечення інформацією.

Контроль, внутрішній аудит і консалтинг та їх роль в управлінні фінансами підприємства. Внутрішній контроль як невід’ємна складова та передумова планування. Аналіз відхилень фактичних показників від планових. Необхідність та основні завдання внутрішнього аудиту на підприємстві.

Інструменти та методи контролінгу. Вартісний аналіз, портфельний аналіз, бенчмаркінг, АВС-аналіз, аналіз сильних і слабких місць, аналіз точки беззбитковості.

Соседние файлы в папке 2658_ФИН_дияль_суб_господ_КНЕУ