Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Історія української культури / Скіфська пектораль

.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
27.23 Кб
Скачать

Пектораль із Товстої могили — нагрудна прикраса скіфського царя IV століття до н. е.

Вага — 1150 г, діаметр — 30,6 см, виконана зі золота 958 проби

Пектораль виявлено о 14 годині 30 хвилин 21 червня 1971 року під час археологічних досліджень поховання у курганіскіфського періоду Товста могила поблизу міста Орджонікідзе Дніпропетровської області.

Керівник експедиції — Б. М. Мозолевський, заступник керівника — Є. В. Черненко.

Експедиція виявила у двох поховальних камерах численні золоті прикраси, серед яких була й пектораль. Її, разом із залізним мечем у золотих піхвах, знайшли в короткому коридорі, що сполучав одну з поховальних камер із вхідною ямою.

Ювелірні техніки, використані для виготовлення пекторалі: лиття за восковою моделлю, волочіння, скань, паяння,емалювання.

Вважають, що пектораль виготовили давньогрецькі майстри-ювеліри на замовлення знатних скіфів, і датують IV століттям до н. е.

Зображення на пекторалі

Композиція пекторалі складається з трьох рівнів. Найнижчий — анімалістичні сцени за участю міфологічних та реальних звірів. Середній — флористичні мотиви. Верхній — сцени за участю скіфів та домашніх тварин.

Є кілька версій-інтерпретацій зображених мотивів. За деякими, на пекторалі зображено побутові сцени з життя скіфів. За іншими — скіфська легенда про Золоте руно та двох братів, що вирушили на його пошуки.