Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gos_biologi / зоологія / зоологія безхребетних.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
174.59 Кб
Скачать

10.Тип Молюски. Систематика. Головні ознаки типу. Значення у житті людини

Молю́ски або м'якуни́ (Mollusca) — тип двобічно-симетричних тварин. Вони переважно водні, рідше наземні вільноживучі, лише деякі з них пристосувалися до паразитичного способу життя. Тип налічує близько 130 тисяч сучасних і близько 50 тисяч вимерлих видів. В Україні за різними класифікаціями нараховують близько 500—650 видів молюсків.

Вважається, що у гіпотетичного предка молюсків покрив був представлений так званим протоперінотумом:кутикулоюзарагонітовимиспікулами. Подібна будова покриву характерна для представників класівCaudofoveataіSolenogastres. Проте у всіх класів молюсків, окрімCaudofoveata, з'являється війкова плазуюча поверхня — нога (за цією ознакою вони об'єднуються в групуAdenopoda). УSolenogastresнога представлена гальмівною борозною.Polyplacophoraтакож володіють кутикулярними покривом, але тільки налатеральнихповерхнях, що називаються перинатальними складками.Дорсальнаж поверхня прикрита вісьмома пластинками черепашки.

Мінерально-органічна черепашкає характерною ознакою молюсків, яка в типових випадках вкриває все тіло молюска і виконує захисну функцію. Черепашка може бути суцільною чи складатися з кількох частин. У деяких групчерепашкаповністю чи частково редукована. Як правило,черепашкамолюсків складається з трьох шарів: зовнішній, конхіоліновий (периостракум), який складається з органічної речовини —конхіоліну; середній, призматичний (остракум), до складу якого входитьвуглекислий кальційу вигляді призматичнихкристалів, розташованих перпендикулярно до поверхнічерепашки; внутрішній, перламутровий (гіпостракум), що складається із тонких пластинчатихкристаліввуглекислого кальцію, розташованих паралельно до поверхнічерепашки.Черепашкаутворюється завдякисекреторнійдіяльностіепітеліюкраю мантії.

В групі Conchifera(що включає класиGastropoda,Головоногі,Двостулкові,ScaphopodaіMonoplacophora) кутикулярний покрив відсутній, ачерепашкаскладається з однієї пластинки. Під черепашкою лежитьмантія— складка шкіри, яка вільно звисає по боках тулуба і огортає його основу. Між тулубом і мантією залишається мантійна порожнина, в якій місяться органи дихання — зябра або легеня, слинні залози, органи хімічного чуття.

Травна система

Травна система м'якунів — незамкнутого типу. Вона складається з пельки,стравоходу,шлунку, середньої і задньої кишки (ректум). Задня кишка відкриваєтьсяанальним отворомвмантійну порожнину. Для більшості молюсків характерна наявність в пельці спеціального апарату для подрібнення їжі —радули. Типи живлення: фільтратори, рослиноїдні і хижаки.

Видільна система

Органи виділення молюсків — нирки. Внутрішнім кінцем кожна нирка відкривається в навколосерцеву сумку, зовнішнім — у мантійну порожнину, куди виводяться кінцеві продукти обміну речовин.

Кровоносна система

Кровоносна системам'якунів незамкнута (за виняткомголовоногих). До неї входить трикамернесерце(у головоногих три серця) ісудини. Серце складається зішлуночкаі одного або двохпередсердь. Кровоносні судини виливають кров в простір між клітинами органів. Потім кров знову збирається в судини і поступає взябрааболегені.

Дихальна система

Більшість водних (рапани,мурекси) дихають зябрами, а наземні (виноградний равлик) і деякі водні (великий і малий ставковики) легенями . Повітря проникає через дихальний отвір у легеню, там відбувається насичення крові киснем і звільнення її від вуглекислого газу. У молюсків кров синього забарвлення. Це зумовлює високий рівень міді в крові.

Нервова система

Нервова система черевоногих молюсків складається з нервових вузлів, сполучених між собою, і нервів.

Органи чуття

Органи чуття у молюсків розвинені слабко. Є очі органи дотику (щупальці), хімічного чуття та рівноваги.

Статева система

Усі легеневі - гермафродити, частина зябродишних - роздільностатеві. Запліднення перехресне, розвиток прямий.

Еукаріоти (Eukaryota)

Царство: Тварини (Animalia)

Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)

Розділ Двобічно-симетричні (Bilateralia)

Підрозділ Первиннороті (Protostomia)

Тип: Mollusca

Класи

  • Безпанцирні (Solenogastres)

  • Панцирні (Polyplacophora)

  • Моноплакофори (Monoplacophora)

  • Черевоногі (Gastropoda)

  • Двостулкові (Bivalvia)

  • Лопатоногі (Scaphopoda)

  • Головоногі (Cephalopoda)

  • Ямкохвості (Caudofoveata)

  1. Ти Голкошкірі. Систематика. Головні ознаки типу

Голкошкі́рі (Echinodermata) — другий за кількістю (після хордових) тип вторинноротих тварин, що містить близько 6 300 сучасних видів. Усі вони — виключно морські придонні тварини, що дуже чутливо реагують на опріснення. Майже всі, крім кількох батипелагічних (таких, що мешкають на великих глибинах) голотурій, представляють собою типові бентосні форми. В батіальній та ультраабісальній зонах на частку голкошкірих може приходитися до 90 % загальної біомаси бентосу. Деякі морські зірки та голотурії зустрічаються лише на глибинах більше 2000 м.

Соседние файлы в папке зоологія