Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gos_biologi / зоологія / зоологія безхребетних.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
174.59 Кб
Скачать

6/Тип Кільчасті черви. Класи: Багатощетинкові, Малощетинкові, п’явки – особливості морфології, фізіології, розвитку. Значення у житті людини.

Кільчасті черви або анеліди. Тіло анелід складається із головної лопасті, сегментованого тіла і задньої лопасті. У анелід добре розвинений шкірно-м’язовий мішок. Розвинена вторинна порожнина тіла або целом. Головна і задня лопасті обділені це ломом.

Рот знаходиться на черевній стороні першого сегменту тіла.

Травна система складається із ротової порожнини, глотки, середньої і задньої кишок, остання відкривається анальним отвором, на кінці задньої лопасті.

Розвинена замкнута кровоносна система. Кожен сегмент має пару видільних органів.

Нервова система складається із парного головного мозку пари навкологлоткових нервових стовбурів і пари черевних, поздовжніх нервових стовбурів. Останні зближенні і навіть злиті. В кожному сегменті на них розміщені парні нервові вузли.

Вони є найбільш високо організованими тваринами в порівнянні з плоскими та круглими червами. Примітивні форми двостатеві, у деяких вторинно розвинувся гермафродитизм.

7/Тип Членистоногі: Клас Ракоподібні – особливості зовнішньої та внутрішньої морфології. Фізіологія та розвиток. Значення у житті людини.

Для тварин, що належать до типу членистоногих, характерні такі ознаки:

  1. Тришаровість, тобто розвиток трьох зародкових листків у ембріона

  2. Двобічна симетрія тіла

  3. Неоднакова членистість тіла, яка полягає в тому, що сегменти тіла мають різну будову і виконують різні функції

  4. Злиття сегментів у відділи тіла (голову, груди, черевце)

  5. Наявність членистих кінцівок

  6. Диференціація м’язів і поперечно посмугованої мускулатури

  7. Зовнішній хітинізований скелет

  8. Змішана порожнина тіла, яка утворюється під час ембріонального розвитку

  9. Наявність систем органів: травної, дихальної, видільної, кровоносної, нервової, ендокринної, статевої

  10. Періодичне линяння

Травна система складається з трьох відділів: переднього, середнього і заднього, який закінчується анальним отвором. Середній відділ має травні залози.

Органи дихання і виділення. Будова органів органів дихання залежить віл умов життя, водні форми – зябра, наземні – легені і трахеї. Органи виділення являють собою видозмінені мета нефридії.

Кровоносна система не замкнена. Серце розташоване на спинному боці тіла. Від серця відходять лише головні кровоносні судини –аорта і артерії.

Нервова система складається із надглоткового та черевного нервового ланцюжка. Проте у членистоногих слід зазначити ускладнення будови НС – нервові вузли.

Клас Ракоподібні. Типовими представниками є річковий рак.

Тіло рака має твердий хітиновий покрив. Під яким розташований шар епітеліальних клітин. У ракоподібних голова і груди звичайно злиті в голово груди. Характерною рисою є перетворення передніх сегментів тулуба у головні.

На кожному сегменті крім останнього є пара кінцівок. У зв’язку з різними функціями форма кінцівок дуже різноманітна. Кінцівки головних сегментів звичайно втрачають рухову функцію, перетворюючись або на частину ротового апарату або на органи чуттів.

На передній частині голово грудей є 5 пар кінцівок. 1-ша і 2-га перетворилися на довгі і короткі вусики, які виконують функцію дотику, слуху, нюху, рівноваги або хімічного чуття. 3-тя, 4-та і 5-та пари використовуються для подріблення їжі і жування. На кожному сегменті грудей знаходиться по парі ніг.

Із роту їжа потрапляє в глотку, короткий стравохід і шлунок. Далі їжа потрапляє в середню кишку, куди відкривається велика травна залоза. Неперетравлені рештки надходять у задню кишку і виводяться назовню через анальний отвір на останньому членику черевця.

На спинній стороні голово грудей під щитом знаходиться п’ятикутне серце, від якого відходять кровоносні судини. Судини відкриваються в порожнину тіла. Зябра розташовані по бокам грудей по боковим частинам щита. Кров рака не кольорова.

Органи виділення мають вигляд круглих зелених залоз, які у основ вусиків відкривають назовню.

Нервова система, як і у дощового черв’яка складається з надглоткового і підглоткового нервових вузлів, об’єднаних у навкологлоткове нервове кільце і черевної нервової цепочки.

Очі у рака добре розвинені, складні або фасеткові. В склад очей входить 3 тисячі глазків або фасеток.

Самка виношує ікру і молодих рачків на ніжках черевця.

Рачки виконують важливу роль санітарів водоймищ, поїдаючи на дні рештки.

Раки, краби і креветки і деякі інші ракоподібні мають важливе промислове значення, як продукти харчування.

Інші ракоподібні особливо, в основному дафнії і циклопи, часто зустрічаються літом у прісних водоймах.

Соседние файлы в папке зоологія